to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δείγματα νέας πολιτικής ηθικής

Η νέα πολιτική ηθική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις ανάγκες της κοινωνίας στο επίκεντρο της πολιτικής.


Η μνημονιακή περίοδος αφήνει πίσω της συντρίμμια όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και στη δημοκρατική λειτουργία. Σε μια περίοδο που βαθαίνει η κρίση εκπροσώπησης και μειώνεται η αξιοπιστία των κομμάτων, η πολιτική ηθική δεν είναι ένα συντηρητικό-ηθικιστικό αίτημα. Αντιθέτως, αναδεικνύεται σε κίνητρο για την κοινωνική συμμετοχή και την ανανέωση των δημοκρατικών θεσμών, που συνιστούν προϋποθέσεις για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο κόμμα της Αριστεράς. Και δεσμεύεται σε συγκεκριμένες θέσεις για την επαναφορά της δημοκρατικής ηθικής στο επίκεντρο της νέας πολιτικής. Πρώτο δείγμα γραφής είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών που ψηφίζεται σήμερα στο Διαρκές Συνέδριο. Οι υποψήφιοι συνομολογούν υποχρεώσεις τόσο συλλογικής λειτουργίας (αποδεχόμενοι τη δημοκρατική αρχή ότι η έδρα δεν συνιστά προσωπική ιδιοκτησία) όσο και ανιδιοτέλειας, ανταποκρινόμενοι μάλιστα στη χρηματοδότηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συμμετοχή στην πολιτική δεν πρέπει να αποτελεί ευκαιρία πλουτισμού, ιδιαίτερα μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Το δεύτερο δείγμα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έμπρακτη δέσμευση ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες αποκατάστασης της πολιτικής έναντι του πολίτη. Η κοινωνική μέριμνα και η εργασία αποτελούν προτεραιότητες και όχι ο χυδαίος οικονομισμός του νεοφιλελευθερισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι δεν θα συμβιβαστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν θα κουκουλώσει σκάνδαλα και επίμεμπτες συμπεριφορές του μνημονιακού παρελθόντος. Κι όλα αυτά χωρίς διάθεση πολιτικού ρεβανσισμού αλλά με προσήλωση στην ανάγκη εκδημοκρατισμού των θεσμών.

Το τρίτο δείγμα γραφής αφορά την ενωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με στόχο τη δημοκρατική αλλαγή. Μακριά από την παρωχημένη δικομματική πρακτική της αλαζονικής παντοδυναμίας, χωρίς υποσχέσεις για πελατειακές εξυπηρετήσεις. Πρόκειται για μια αντίληψη νέας διακυβέρνησης που θα εδράζεται στην ισχυρή λαϊκή εντολή, στην κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ταυτόχρονα στη διαρκή αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών με σεβασμό στο ψηφισμένο από τον λαό πρόγραμμα.

Η νέα πολιτική ηθική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τις ανάγκες της κοινωνίας στο επίκεντρο της πολιτικής. Και συνιστά το ισχυρό ανάχωμα στην ακροδεξιά δημαγωγία η οποία καλπάζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των κοινωνικών αδιεξόδων που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμό. Το ηθικό κεκτημένο της Αριστεράς μετουσιώνεται σε πολιτικό πρόγραμμα με αξίες που εμπνέονται από τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

Αυτές τις δεσμεύσεις που απαντούν στον πυρήνα της κρίσης που ζούμε, αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Διαρκές Συνέδριό του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)