to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 21.12.2014

Πολιτική

Η ομιλία του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δ. Μακεδονία

Η εισήγηση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη στην Κοζάνη το Σάββατο 20.12.2014


Διαβάστε σχετικά:

Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη: «Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά»

__________________

Το κείμενο εισήγησης του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δ. Μακεδονία:

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,


 

Βρισκόμαστε ενόψει μιας μεγάλης πολιτικής μάχης,

η κυβέρνηση αποδεχόμενη τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφάρμοσε, σύρεται στην διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μια διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σήμερα, είναι χρέος τόσο δικό μας όσο και του ελληνικού λαού να σταματήσουμε άμεσα το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης και να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, μια ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, και με αυτό τον τρόπο να δοθεί ένα μήνυμα που κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει,

Ένα μήνυμα για το τέλος της εποχής της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας, ένα μήνυμα για μια νέα αρχή στον τόπο μας.

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική του μνημονίου έχει αποτύχει στους στόχους που η ίδια έθεσε. Έχει αποτύχει στο να μειώσει το χρέος,ίσα-ίσα που το αύξησε, γι αυτό και σήμερα είναι απαραίτητη να δοθεί μια λύση για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία μας.

Μια λύση όπου η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, έιναι απαραίτητη ώστε να δοθεί ζωτικός χώρος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Μιας ανάπτυξης με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Πρέπει να γνωρίζουμε συνειδητά ότι η οικονομία της χώρας μας δεν αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στην Ευρώπη.

Τα ίδια προβλήματα χρέους αντιμετωπίζουν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με κύριες αυτές του Νότου. Άρα το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος του χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε να έχουμε μια πολιτική πρόταση που να ακουμπάει στην καρδιά της Eυρώπης.

Μια πρόταση που θα συσπειρώνει ευρύτερα τις αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις όλης της Ευρώπη και θα διεκδικεί λύσεις κατά της πολιτικής της λιτότητας για όλους τους λαούς, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Η χώρα μας υπήρξε το πείραμα εφαρμογής μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που στόχο είχε την κερδοφορία των ελίτ.

Τώρα πρέπει να γίνει το πρότυπο μια νέας και διαφορετικής πολιτικής όπου οι άνθρωποι και το περιβάλλον θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη και τους αριθμούς, όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη θα πάρουν την σκυτάλη.

Χρειαζόμαστε σήμερα ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας, ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι μνημονιακές πολιτικές δημιούργησαν.

Μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο δρόμο, διότι είναι πολύ ευκολότερο να καταστρέφεις από το να δημιουργείς. Και είναι σαφές ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει τεράστιες καταστροφές.

Είναι οι στρατιές των ανέργων και των φτωχών, είναι οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν ή απειλούνται με κλείσιμο, είναι οι χιλιάδες συμπολίτες μας που λεηλατήθηκαν από φόρους και είναι πνιγμένοι στα χρέη.

Είναι ο δημόσιος πλούτος και οι δημόσιοι πόροι που βγαίνουν στο σφυρί με πενιχρά ανταλλάγματα για να ενισχυθούν οι διαπλεκόμενες οικονομικές και πολιτικές ελίτ.

Σε όλα αυτά καλούμαστε να θέσουμε ένα τέλος και παράλληλα να κάνουμε μια νέα αρχή.

Αυτός είναι και ο στόχος των περιφερειακών συνδιασκέψεων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως και σήμερα στην περιφέρειας μας.

Το πρόγραμμά μας για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του, σε πέντε άξονες παραγωγής και ανάπτυξης.

Οι οποίοι, στη δική μας θεώρηση, συγκροτούν αντίστοιχα παραγωγικά συμπλέγματα:

Το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης το ενεργειακό και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα τα οποία αναλύονται στο παράλληλο τραπέζι εργασίας από την συντρόφισσα βουλευτή Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου.

1. Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της υπαίθρου και της περιφέρειας.

Γι΄αυτό, στόχος μας είναι η επέκταση και η ποιοτική αναβάθμισή της αγροτικής παραγωγής.

Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που να διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας και προωθούμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα υποστήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα που θα διασφαλίζει, την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας και τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού της χώρας μας

Με πρόταγμα την ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας μας και την μετάβαση τους στη νέα εποχή της βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.

Η μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή θα πραγματοποιηθεί:

-με τη σύνταξη και υλοποίηση, ενός ρεαλιστικού, αγροτικού χωροταξικού σχεδίου καλλιεργητικών ζωνών.

-με την έκδοση, καλλιεργητικής κάρτας του αγρότη με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

-με τη δημιουργία εγχώριων ή διεθνών, εμπορικών δικτύων συνεργασίας, ανάμεσα στους παραγωγούς,

-με την εξειδικευμένη υποστήριξη και αναβάθμιση της έρευνας μέσω του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα μας ,από γεωτεχνικούς, γεωπόνους, ζωοτέχνες, τεχνικούς τροφίμων και πολλές άλλες ειδικότητες, βγάζοντας και τους ίδιους από το δίλλημα, ανεργία ή μετανάστευση.

-με τον επανασχεδιασμό της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ελληνική γεωργία και της νέας ΚΑΠ, με κριτήρια: εθνικά, παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.


 


 


 


 

Όμως φίλες και φίλοι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας σήμερα ,είναι το κόστος παραγωγής, η απώλεια της υπεραξίας του προϊόντος και η έλλειψη πίστωσης.


 

Το πρώτο λύνεται με έλεγχο της αισχροκέρδειας στα αγροτικά και κτηνοτροφικά εφόδια και με την παρέμβαση του κράτους στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Το δεύτερο, με την δημιουργία μητρώου εμπόρων αλλά κυρίως, με την θεσμοθέτηση και στήριξη συνεταιριστικών-συνεργατικών, αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, όπου το κάθε μέλος θα έχει μια ψήφο.

Το τρίτο, με την δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού που θα δώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πίστωση που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει κάποιος να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία.

Με την υλοποίηση των παραπάνω θα μπορέσουν οι παραγωγοί να καρπωθούν την υπεραξία ονομαστών προϊόντων της περιφέρειας μας, όπως:

Τα ροδάκινα του Βελβεντού,ο Κρόκος Κοζάνης, τα μήλα Καστοριάς, τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς και άλλα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στους τέσσερις νόμους της Δυτικής Μακεδονίας.


 

Ο δευτερογενής τομέας και η μεταποίηση είναι ακόμη μία δραστηριότητα η οποία πρέπει να αναπτυχθεί, μιας και συμβάλλει στην αύξηση της αξίας των προϊόντων και κατά συνέπεια στους πόρους της τοπικής οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και αυτούς τους τομείς με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας καθώς και τράπεζας ειδικού σκοπού για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτά τα τμήματα της παραγωγής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί ζητούμενο και θέτει πλεονεκτήματα, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Εντός των δύο αυτών συμπλεγμάτων περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες του κλάδου της γουνοποιίας. Ενός ιστορικού-παραδοσιακού-εξαγωγικού κλάδου που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα των περιοχών Καστοριάς-Σιάτιστας-Βοίου

Η κρίση που βιώνει ο κλάδος τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας πολλαπλών μεταβλητών παραγόντων, έχει πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γούνας με κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία των συγκεκριμένων περιοχών.

Γι αυτό και απαιτείται η άμεση εφαρμογή του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παράλληλη βοήθεια, μέσω διακρατικών συμφωνιών στην αναζήτηση νέων αγορών.


 

Σε ό,τι αφορά το τουριστικό σύμπλεγμα. Οφείλουμε να προωθήσουμε ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

Διαμετρικά αντίθετο από το σημερινό μοντέλο.

Το οποίο στηρίζεται:

στα ξενοδοχειακά μεγαθήρια και τουριστικές κατοικίες σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές,

στη λογική των υπηρεσιών «all inclusive», που αποκόπτουν τους τουρίστες από τις τοπικές κοινωνίες.

Στοχεύουμε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού τομέα.

Στο πλαίσιο μιας νέας ολιστικής προσέγγισης, ο τομέας αυτός πρέπει να συνδεθεί με τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Με το περιβάλλον, με την αγροτική παραγωγή, την περίθαλψη, τον αθλητισμό και πάνω απ’ όλα τον πολιτισμό.

Να δώσουμε προτεραιότητα σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που προάγουν τον ιστορικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Θέλουμε έναν τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Για την περιφέρειά μας σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού καθώς και η σύνδεσή του με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Συγκεκριμένα για την περιφέρεια μας, πρέπει να στηρίξουμε την ανάδειξη των δικτύων αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στους νομούς της περιοχής, με βασικά παραδείγματα:

Το μουσείο φυσικής ιστορίας της Μηλέας Γρεβενών το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο της Καστοριάς, τον λιμναίο και τους λοιπούς νεολιθικούς και παραδοσιακούς οικισμούς της Καστοριάς.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής στην Κοζάνη

Το μουσείο της Φλώρινας καθώς και την ελληνιστική πόλη στον Άγιο Παντελεήμονα, τις βυζαντινές αρχαιότητες στις λίμνες των Πρεσπών.

Τα βυζαντινά μνημεία σε Καστοριά και Γρεβενά, τα παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια και τα φυσικά μνημεία τις περιοχής.

Το πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου

Τους ιστορικούς ορεινούς όγκους της Δυτικής Μακεδονίας που γράφτηκε μεγάλο μέρος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Επίσης ιδιαίτερη στήριξη πρέπει να δοθεί στο τουρισμό των extreme sports και των χειμερινών δραστηριοτήτων.

Κομβικό ρόλο στην στήριξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού, μπορεί να διαδραματίσει και ο αερολιμένας “Αριστοτέλης”, εκτελώντας διεθνείς πτήσεις προς την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος των περιφερειακών αεροδρομίων.

Σημαντικό ρόλο στον τουρισμό μπορεί να παίξει και η ανάπτυξη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων.

Η άποψη μας για τον τουρισμό βασίζεται στην τοπικότητα, την μικρή κλίμακα και την φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Για αυτόν τον λόγο προτείνουμε για τον τουρισμό την χρήση τοπικών προϊόντων και την συνεργασία του τουριστικού κλάδου με τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές.


 

Έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, στηριζόμενοι στην αρχή της αειφορίας, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Βασική αρχή του προγράμματος μας είναι η ενίσχυση εκείνων των δραστηριοτήτων που έχουν αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές καθώς και εκείνων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση των εισαγωγών.


 

3. Σε ό,τι αφορά το σύμπλεγμα βιομηχανίας και βιοτεχνίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας. Εστιάζουμε στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι:

1. Τα δίκτυα συνεργασίας:

Παρέχουμε κίνητρα για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας ανάμεσα σε μικρές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στους τομείς με διεθνές συγκριτικό πλεονέκτημα.

2. Η χρηματοδότηση και η ρύθμιση χρεών:

Με προσαρμοσμένη πιστοδοτική πολιτική στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων (microfinance). Η χρηματοδότηση πρέπει να επικεντρώνεται σε κλάδους που παρουσιάζουν θετικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές και προάγουν τον οικολογικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, με την άμεση ενεργοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων..


 

Με υπηρεσίες υποστήριξης του σχεδιασμού της ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε τοπικό ή τομεακό επίπεδο.

Όπως και οι υπηρεσίες υποστήριξης των ιδιωτικών ή κοινωνικών επιχειρήσεων, στην τεχνολογία, την καινοτομία και τη διάθεση των προϊόντων.

Όλα αυτά αποτελούν αναγκαίες δομές για την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων και του εργατικού δυναμικού,είναι ένα από τα κίνητρα που θα δώσουμε στους νέους επιστήμονες για να μείνουν στον τόπο μας.


 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισες και σύντροφοι,

το δικό μας σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι ένα σχέδιο που θα «φορεθεί» στην κοινωνία, είναι ένα σχέδιο που θέλει να εμπλέξει την κοινωνία στην διαμόρφωσή του,

επιδιώκει να αναδείξει την λαϊκή δημιουργικότητα και την λαϊκή πρωτοβουλία, να συνεργαστεί με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και μαζί πρώτα να συνδιαμορφώσουμε και έπειτα να υλοποιήσουμε τις προτάσεις αυτές.


 

Η Ελλάδα όπως και συγκεκριμένα ο τόπος μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, έχουν μορφωμένους και ειδικευμένους ανθρώπους,

Άνθρωποι όπου σήμερα υπό το βάρος της μνηνομιακής πολιτικής, της ανεργίας και της φτώχειας μεταναστεύουν.

Θεωρούμε όμως, ότι σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

αποτελούν για εμάς συγκριτικό πλεονέκτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Με τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους και με την οικονομική στήριξη της πολιτείας μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να στηριχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας μας, διότι εξοπλίζουν αυτόν τον τόπο με ανθρώπους της γνώσης, διότι συμβάλουν στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Αυτοί οι πόροι στο δικό μας σχέδιο δεν θα μείνουν αναξιοποίητοι, θα ενισχυθούν διότι γνωρίζουμε ότι συμβάλουν καθοριστικά στο να λάβει η χώρα μας μια αναβαθμισμένη θέση στον διεθνή καταμερισμό.


 

Συντρόφισες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

θέλω από αυτό το βήμα να δηλώσω ότι μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι και ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιόν θα ακολουθήσει.

Ο πρώτος δρόμος είναι η συνέχιση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία μας έχει οδηγήσει στην σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Είναι η συνέχιση της λιτότητας, η συνέχιση της οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, η συνέχιση της ενίσχυσης των λίγων και δυνατών, η συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, η διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Ο άλλος δρόμος είναι το σχέδιο μας, είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Είναι το σχέδιο που θέλει να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα από τις συνέπειες της κρίσης,

Είναι το σχέδιο το οποίο μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση θέλει να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων

και γνωρίζουμε καλά σε αυτήν την περιφέρεια ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο, αφού η περιφέρεια μας καταγράφεται πρώτη στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη.

Είναι το σχέδιο που θέλει να σταματήσει την λιτότητα, να αναδιανέμει τους πόρους και τον πλούτο προς τα αδύναμα στρώματα, να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει κοινωνικό κράτος, δημόσια κοινωνικά αγαθά και ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Σας καλώ όλους και όλες να συμπορευτείτε και να συνδιαμορφώσετε μαζί μας το σχέδιο αυτό, ώστε η κοινωνική ευημερία να ευδοκιμήσει και πάλι στον τόπο μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)