«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερά του 21ου αι., ικανή να απαντάει στα προβλήματα της συγκυρίας» δήλωσε ο διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, Νίκος Φίλης. Ένας από τους λόγους της δυναμικής του είναι ότι επιτυγχάνει «να μην απομακρύνει ανθρώπους, με βάση τις ιδεολογικές τους διαφορές, αλλά αντίθετα να τους συσπειρώνει». Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θέμα για μελέτη σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική από κόμματα, τα κινήματα και ινστιτούτα πολιτικής επιστήμης. «Όσοι νομίζουν ότι θα γίνει παρένθεση είναι μακριά νυχτωμένοι. Τι νόημα έχει να λες ότι πάω για να χάσω τις εκλογές;» τόνισε στην εκπομπή Κόντρα24.

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η «μόνη απάντηση στα σενάρια αποσταθεροποίησης είναι οι εκλογές να αναδείξουν μια ισχυρή και σαφή πλειοψηφία δημοκρατικής ανατροπής και πολιτικής αλλαγής, αλλιώς το παλαιοκομματικό σύστημα που βγαίνει απόψε, από τη ναφθαλίνη θα το δούμε μπροστά μας ξανά».

Ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο πάνελ επιχειρηματολογούσε για το ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει μεν το ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και τα ΠΑΣΟΚ αλλά θεωρεί ότι τον στηρίζουν «άλλες μερίδες του κεφαλαίου» όπως είπε, ο Νίκος Φίλης επανέφερε την συζήτηση στην διερεύνηση της ουσίας της αντιπαράθεσης ρωτώντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για βασικό μισθό στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μιλάει για κατάργηση των μνημονιακών νόμων στα εργασιακά ζητήματα και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Που διαφωνείται;»

Ελείψει απαντήσεως ο διευθυντής της ΑΥΓΗΣ τόνισε ότι «μαζί θα είμαστε γιατί δεν θα τολμήσετε να πάτε με την άλλη. Από αυτή την όχθη θα είσαστε στην ιστορική αυτή πρόκληση Αριστεράς. Εξ ανάγκης θα είσαστε μαζί μας».

Μια ευχάριστη πινελιά έδωσε στη συζήτηση ο Χρ. Κατσιώτης, όταν ρωτήθηκε από τον Ν. Φίλη για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τις απολύσεις και το ξεπούλημα του 902 και κάτω από την πίεση της ερώτησης «ποιος αγόρασε τον 902» ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ απάντησε: «η αγορά»!