to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 18.12.2014

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο Reuters: «Ευρωπαϊκή λύση για τη διαγραφή του χρέους»

Αποκλείει συνεργασίες με τα συντηρητικά όπως επίσης και με κεντρώα κόμματα που έχουν σκοπό να αποφύγουν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, συνδέοντας την προοπτική των συναινέσεων για μετά τις εκλογές.


Προέταξε, μάλιστα, την ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την διαγραφή του χρέους,  τονίζοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

«Διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναμένει μια «σκληρή» στάση από τους εταίρους,  αρχικά. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης».

Σημεία από τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα

Σχετικά με συνεργασία με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές:

Η θέση είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε, όχι γιατί βιαζόμαστε να έρθουμε στην εξουσία αλλά γιατί, κάθε μέρα που περνάει, οι πληγές του Μνημονίου βαθαίνουν όλο και πιο πολύ.

Σχετικά με το χρέος:

Το ΔΝΤ κατέχει μέρος χρέους, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ - και πιστεύω σε αυτό έχει και ο κ. Ντράγκι ευήκοα ώτα- μπορεί να επιμηκυνθεί.

Στο θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δις, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμάνια το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης.

Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Συνεπώς, έχουμε συνείδηση, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πιθανώς να έχουν μια σκληρή στάση στην αρχική φάση, αν και δε ζητάμε κάτι μη ρεαλιστικό.

Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, ανεξάρτητα από την πρόοδο της διαπραγμάτευσης:

Η κινδυνολογία του 2012 και η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα θα καταστραφεί η Ευρώπη, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δημιουργούν τον πανικό και την κρίση στις αγορές.

H λύτρωση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως το ξόρκι που θα λύσει τα κακά μάγια και θα απελευθερώσει τις αγορές, θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, οι αγορές θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση. Αυτός ο δρόμος που περνάει μέσα από τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτός ο δρόμος που περνάει μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Θα καταργήσουμε τη λιτότητα και το Μνημόνιο μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θα το αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, αυτό που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο και δε δημιουργεί νέα ελλείμματα.

«Διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση. Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δε θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δε θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το Μνημόνιο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο.

Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, θα είναι στη δικαιοδοσία αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)