to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 18.12.2014

Πολιτική

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετατάξεις στη ΣΤΑΣΥ

Προσθήκη – τροπολογία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα τις μετατάξεις στη ΣΤΑΣΥ


Η προσθήκη-τροπολογία:

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «A) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EE L 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του ν.3419/2005 (Α΄ 297) και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Μετατάξεις στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Αιτιολογική - εισηγητική Έκθεση

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβλήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδίως από το 2010 και μετέπειτα για την μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, θεσπίστηκε ο ν. 3920/2011 που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην μείωση του προσωπικού του ΗΣΑΠ ΑΕ, δια της εκουσίας ή αναγκαστικής μεταφοράς ενός αριθμού εργαζομένων σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Κατ’ εφαρμογή του ν. 3920/2011 αποφασίσθηκε αρχικά να μεταφερθούν 340 υπάλληλοι από τον ΗΣΑΠ ΑΕ, μειούμενου αντιστοίχως του προσωπικού. Ο αριθμός των 340 μειώθηκε στους 224 υπαλλήλους, εξ αιτίας της εν τω μεταξύ αποχώρησης, λόγω συνταξιοδότησης, 116 υπαλλήλων. Από τους 224 υπαλλήλους εν συνεχεία επέλεξαν να μεταφερθούν εκουσίως (εθελοντικά) 56 υπάλληλοι.

Έτσι ο αριθμός των αναγκαστικών μετατάξεων ανήλθε, εν τέλει, σε 168 υπαλλήλους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τον ΗΣΑΠ ΑΕ, τον Σεπτέμβριο 2011, σε διάφορα Υπουργεία.

Ωστόσο, από τότε έως σήμερα, το μεταφορικό έργο της ενιαίας πλέον ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η οποία απορρόφησε τον ΗΣΑΠ ΑΕ, έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και λόγω της επέκτασης του δικτύου της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Εν τω μεταξύ το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ ΑΕ βαίνει συνεχώς μειούμενο, εξ αιτίας αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αριθμητικής ανεπάρκειας του προσωπικού, χωρίς δυνατότητα κάλυψης των κενών με αναδιατάξεις θέσεων και προσωπικού, νέα οργανογράμματα ή εσωτερικές μετακινήσεις.

Συντρέχει συνεπώς περίπτωση ενίσχυσης του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με την επαναφορά στις υπηρεσίες αυτής των μεταταχθέντων το 2011 υπαλλήλων του πρώην ΗΣΑΠ ΑΕ, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να προσφέρουν αμέσως τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται, λόγω προϋπηρεσίας και πρότερης εμπειρίας σε εργασίες λειτουργίας μέσου σταθερής τροχιάς.

Εξ άλλου από του αναγκαστικώς μεταταχθέντες και μεταφερθέντες υπαλλήλους του ΗΣΑΠ ΑΕ σήμερα είναι εν ενεργεία περίπου 45 – 50 υπάλληλοι, των λοιπών εχόντων εξέλθει της υπηρεσίας λόγω συνταξιοδότησης.

Επομένως, γίνεται λόγος για την επαναφορά μόνον των ανωτέρω υπαλλήλων (45 – 50) στην προτέρα εργασία και θέση τους και όχι για τον αρχικό αριθμό των αναγκαστικώς μεταφερθέντων υπαλλήλων, αριθμός δηλαδή υπαλλήλων εξαιρετικά μειωμένος, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτοί θα απορροφηθούν αμέσως και λειτουργικά στα, ούτως ή άλλως, μεγαλύτερα κενά της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Κατόπιν τούτων, εισηγούμαστε στο υπόψη σχέδιο νόμου να προστεθεί το ακόλουθο αυτοτελές άρθρο:


 

Άρθρο ...

Επαναφορά στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν από τον πρώην ΗΣΑΠ ΑΕ (μετέπειτα ΣΤΑΣΥ ΑΕ) στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

1. Οι υπάλληλοι του πρώην ΗΣΑΠ ΑΕ (μετέπειτα ΣΤΑΣΥ ΑΕ), οι οποίοι μεταφέρθηκαν, δυνάμει των διατάξεων του ν. 3920/ 2011 «Εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α΄ 33), ως πλεονάζον προσωπικό α΄ φάσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, δυνάμει της υπ’ αριθ. 74642/ 14.7.2011 κοινής απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Τουρισμού (Γ΄ 602), στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δυνάμει της υπ’ αριθ. 34951/ 3961/14.7.2011 ΚΥΑ του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Γ΄ 680), καθώς και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δυνάμει της υπ’ αριθ. 5111/04/08/2014/25.07.2014 ΚΥΑ του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (Γ΄ 1214), δύνανται να μεταφερθούν στον φορέα στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ, υπό τους οριζόμενους στις επόμενες παραγράφους του παρόντος όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία.

2. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, οι υπάλληλοι που εξακολουθούν να υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανεξαρτήτως της εν τω μεταξύ καταληφθείσας από αυτούς ειδικότητας και εκπαιδευτικής βαθμίδας στον φορέα υποδοχής, δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού των ανωτέρω Υπουργείων, στην οποία θα δηλώνουν την βούλησή τους να μεταφερθούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, στον αρχικό φορέα προέλευσης, ήτοι στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

3. Όσοι εκ των ανωτέρω υπαλλήλων δεν επιθυμούν την επαναφορά τους στον αρχικό φορέα προέλευσης (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) και δεν υποβάλλουν την ανωτέρω αίτηση, συνεχίζουν να υπηρετούν υπό το αυτό υπηρεσιακό καθεστώς στις θέσεις και ειδικότητες που έχουν καταλάβει κατά την δημοσίευση του παρόντος νόμου, χωρίς καμία μεταβολή.

4. Οι υποβάλλοντες την ανωτέρω αίτηση υπάλληλοι, εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, μεταφέρονται, με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, που εκδίδεται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την δημοσίευση του παρόντος και τοποθετούνται σε οργανικές θέσεις της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, εφόσον υφίστανται τέτοιες θέσεις σύμφωνα με το οργανόγραμμα του φορέα υποδοχής και συνάδουν με την ειδικότητα των μεταφερομένων είτε σε προσωποπαγείς θέσεις, που συνιστώνται σε κλάδους και τομείς του φορέα υποδοχής, σύμφωνα πάντοτε με την ειδικότητα των μεταφερομένων και τούτο έως ότου οι μεταφερόμενοι ενταχθούν σε οργανικές θέσεις του φορέα υποδοχής, καταργουμένων στην τελευταία περίπτωση αυτοδικαίως των προσωποπαγών θέσεων που αυτοί κατείχαν.

5. Η μεταφορά στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ γίνεται με την ίδια σχέση εργασίας, στην εκπαιδευτική βαθμίδα, στον βαθμό και στο μισθολογικό κλιμάκιο που συνάδει, βάσει του συνολικού χρόνου υπηρεσίας, που έχει διανυθεί στον τέως ΗΣΑΠ ΑΕ, στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ και στον αρχικό φορέα υποδοχής και σύμφωνα με τους κανόνες υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας που ισχύουν για τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Κατά την υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική ένταξη των μεταφερόμενων υπαλλήλων, λαμβάνονται υπόψη και εφαρμόζονται τα κριτήρια που ισχύουν για τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

6. Οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι εξακολουθούν να υπάγονται στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης του φορέα προέλευσης, εφόσον είχαν ενταχθεί σε αυτά μετά την αρχική μετάταξή τους και εφόσον δεν υποβάλλουν αίτηση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έκδοση της κατά την παράγραφο 4 του παρόντος απόφασης μεταφοράς τους, για την μεταφορά τους στα ταμεία προσωπικού της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. Άλλως, εφόσον είχαν διατηρήσει τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του αρχικού φορέα προέλευσης, ήτοι του ΗΣΑΠ ΑΕ και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, συνεχίζουν να υπάγονται σε αυτά χωρίς καμία περαιτέρω μεταβολή.

7. Οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι τεκμαίρεται ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους, τις συνθήκες και το εν γένει καθεστώς εργασίας, εξέλιξης και υπηρεσιακής κατάστασης που ισχύει στον φορέα υποδοχής, παραιτούμενοι κάθε διεκδίκησης ή αποζημίωσης ή άλλης αξίωσης εξ αιτίας και επ’ αφορμή της αρχικής μεταφοράς τους, δυνάμει του ν. 3920/2011.


 

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2014


 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Ουζουνίδου Ευγενία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Πετράκος Θανάσης


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)