to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 14.12.2014

Πολιτική

Τρεις ημέρες πριν την 1η ψηφοφορία: Τι θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, θα στραφούν πάνω τους όλα τα βλέμματα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας


Η  γλώσσα των αριθμών λέει ότι 155 βουλευτές της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28) αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο και να βρεθύν οι «180» που θα δώσουν παράταση ζωής στην μνημονιακή συγκυβέρνησης,  αναζητούνται ακόμη 25 από μία δεξαμενή 46 βουλευτών, εκ των οποίων 24 είναι ανεξάρτητοι, 10 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 12 στους ΑΝΕΛ. Τόσο το κόμμα του Πάνου Καμένου όσο και το κόμμα του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί κατά της προεδρικής εκλογής.

Συνολικά έξι βουλευτές, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, τρείς από την ΔΗΜΑΡ και τρείς από τους ΑΝΕΛ έχουν στείλει θετικά μηνύματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις για Πρόεδρο. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας συμμετείχαν στη πρωτοβουλία των 8 βουλευτών μαζί με τους Σπ. Λυκούδη, τον Β. Οικονόμου, τον Γρ Ψαριανό, τον Π. Τατσόπουλο και τον Χρ.Αηδόνη ζητώντας εθνική συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. 

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ τόσο ο Π. Χαϊκάλης όσο και οι κ.κ. Ελ. Κουντουρά και Μ. Κόλλια παρά το γεγονός ότι τάσσονται με την απόφαση του κόμματος για αρνητική ψήφο και στις τρεις διαδικασίες, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου σε περίπτωση εθνικού κινδύνου, όπως έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους.

Με το «ΝΑΙ» στην Προεδρική εκλογή έχουν ταχθεί 10 ανεξάρτητοι βουλευτές ανεβάζοντας τον αριθμό των θετικών ψήφων – κατ' εκτίμηση - για την πρώτη ψηφοφορία στου 165 βουλευτές. Κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί οι Σπ. Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Χρ. Αηδόνης ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γ. Νταβρής, ο Κ. Γιοβανόπουλος, ενώ στο στρατόπεδο των θετικών ψήφων εντάσσονται με βάση τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Βασίλης Καπερνάρος, Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης, Π. Μελάς και Γ. Κουράκος που προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Αρνητικοί εμφανίζονται 9 ανεξάρτητοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Θ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης,Θ. Τζάκρη, Π.Τατσόπουλος και Π. Μουτσινάς, Ρ. Μακρή και Χρ. Γιαταγάνα.

Στους αναποφάσιστους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τρίτη ψηφοφορία εντάσσονται οι Κ. Μάρκου και ο Β. Οικονόμου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ και αντέδρασαν στον τρόπο παρουσίασης της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης η Μ. Ιατρίδη και οι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή ανεξάρτητοι βουλευτές Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Οι 24 ανεξάρτητοι και οι 6 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που θα καθορίσουν την εκλογή Προέδρου (πηγή: thetoc.gr):

Σπ. Λυκούδης

Ο Σπύρος Λυκούδης έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει τεθεί επικεφαλής της Κίνησης των 8 βουλευτών η οποία ζητούσε εθνική συνεννόηση και συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο, την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015.

Πάρης Μουτσινάς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ το 2012, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας στην βουλή τάχθηκε υπέρ του σεναρίου για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θ. Τζάκρη

Η πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα επισημοποίησε την αρνητική της στάση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού συντάχθηκε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μ. Μπόλαρης

Ο Σερραίος πολιτικός έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «από τη στιγμή που έχει τεθεί το ζήτημα της εκλογής προέδρου εδώ και 6-8 μήνες πάνω σε μία πολιτική βάση, βγάζουμε πρόεδρο, συνεχίζουμε αυτή την πολιτική, είπα από την πρώτη στιγμή και λέω μέχρι σήμερα όχι».

Χρ. Αλεξόπουλος

Εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή στον νομό Λάρισας από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε δηλώνοντας ότι «δεν γνώριζε την δράση της οργάνωσης». Είναι άγνωστο τι προτίθεται να πράξει στις ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Π. Τατσόπουλος

Ο γνωστός συγγραφέας είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα ψήφιζε για Πρόεδρο αρνητικά όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε στην βουλή. Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του στην Πρωτοβουλία των 8 η οποία τελικά απορρίφθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τατσόπουλος αν και έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιμένει να προτείνει λύση εθνικής συνεννόησης για την Προεδρική Εκλογή που να την ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Ο κ. Τατσόπουλος βρίσκεται πολύ κοντά με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Κ. Μάρκου

Η ανεξάρτητη βουλευτής είχε ταχθεί αρχικά υπερ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα ψήφισε και τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης. Η ανεξάρτητη βουλευτής που φλερτάρει με το Ποτάμι, αντέδρασε στην υποψηφιότητα του Στ. Δήμα μετά και την ανακοίνωση του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη που έκανε λόγο για υποψηφιότητα με κομματικά χαρακτηριστικά. «Η μόνη δήλωση που έχω κάνει, είναι πως θα ψηφίσω ενδεχομένως πολιτικό πρόσωπο και όχι κομματικό. Ήμουν σαφής, δεν υπάρχει χώρος παρερμηνείας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει αρνητικά στην πρώτη ψηφοφορία.

Μ. Ανδρουλάκης

«Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι», ήταν η αντίδραση του γνωστού συγγραφέα στην ανακοίνωση επίσπευσης της Προεδρικής εκλογής από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τα κόμματα και εθνική συννενόηση για να βγεί η χώρα από το τέλμα.

Μίκα Ιατρίδη

Δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να δείχνει σαφή σημάδια των προθέσεών της για το τι θα πράξει στην προεδρική εκλογή, ωστόσο στην ομιλία της στη Βουλή, λίγες μέρες πριν, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2015 είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Χρ. Αηδόνης

Με μία ξεκάθαρη δήλωση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα σημειώνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Προαναγγέλοντας την στάση του για την Προεδρική εκλογή ο κ. Αηδόνης είχε δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη χώρα.

Ραχήλ Μακρή

Ξεκάθαρα αρνητική στάση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει λάβει η βουλευτής Κοζάνης.

Οδ. Βουδούρης

Ένα βέβαιο «όχι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής κατέβηκε ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσούλα Γιαταγάνα

Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κωσταντίνος Γιοβανόπουλος

Θετικός στη εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο Κ. Γιοβανόπουλος ο οποίος είχε δηλώσει στην βουλή: «Μην με βρίζετε επειδή είμαι πιθανός ψηφοφόρος Προέδρου της Δημοκρατίας. Να φθάσουμε σε ένα σημείο να ανταμώσουμε όλοι μαζί. Η χώρα δεν μπορεί να σπαρταρά και εμείς να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Νταβρής

Την ξεκάθαρη θέση πως θα ψηφίσει τον Στ. Δήμα για πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Γ. Νταβρής. Ο βουλευτής Αχαΐας είπε πως θα στηρίξει στις ψηφοφορίες τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες κάλπες». Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως ο ίδιος δεν ψάχνει για κομματική στέγη και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γιώργος Κασαπίδης

Θετικά διατείνεται για τη στήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος. Ο Γ. Κασαπίδης αν και ο ίδιος δημοσίως δηλώνει πως δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του απόφαση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικώς θα προσμετρηθεί με εκείνους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπέρ της εκλογής του Στ.Δήμα.  

Βύρων Πολύδωρας 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής προς το παρόν δεν έχει ανοίξει ο ίδιος τα χαρτιά του ωστόσο όλα δείχνουν πως ο ίδιος προσανατολίζεται να ψηφίσει θετικά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γιάννης Κουράκος

Στο στρατόπεδο των θετικών ψήφων φαίνεται πως βρίσκεται ο Γ. Κουράκος. Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ δηλώνει την πρόθεσή του να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, ενώ προ ολίγων ημερών στην συζήτηση του προϋπολογισμού είχε κάνει λόγο για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συστράτευσης.

Γρηγόρης Ψαριανός

Ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει ταχθεί εξ αρχής υπερ της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας γεγονός που τον εντάσσει στο στρατόπεδο του ΝΑΙ.

Παναγιώτης Μελάς

Πρόκειται για έναν από τους σίγουρους στο «ναι» ανεξάρτητους βουλευτές, αφού οι προθέσεις του είχαν διαφανεί εδώ και περίπου ένα μήνα που άρχισε να διαχωρίζει τη θέση του από τους ΑΝΕΛ.

Βασίλης Καπερνάρος

Η πρόθεση ένταξής στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Ρίζες» του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου έδειξε -κατά πάσα πιθανότητα- και την πρόθεσή του να εκλεγεί Προέδρος της Δημοκρατίας.   

Β. Οικονόμου

Αναποφάσιστος δηλώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Στ. Δήμα αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας « θα αποφασίσω τι θα ψηφίσω μετά την απόφαση του Συμβούλιου Κορυφής την 18η Δεκεμβρίου για να διαπιστωθεί δούμε ποιο είναι επιτέλους το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους εταίρους, για να κλείσει ο μνημονιακός κύκλος να γίνει η αξιολόγηση, να πάρουμε τη δόση, να μπορέσουμε να καταλάβουμε υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μέτρα, έχει πέσει έξω η κυβέρνηση, έχει πέσει μέσα», δήλωσε ο Β. Οικονόμου προαναγγέλλοντας ότι δεν θα είναι θετική η ψήφος του στην πρώτη ψηφοφορία.

Θ. Παραστατίδης

Ο ανεξάρτητος βουλευτής που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ των εκλογών και της καταψήφισης του ΠτΔ.

Στάθης Μπούκουρας

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου δεν έχει δείξει προθέσεις για το τι θα ψηφίσει στην προεδρική εκλογή. Έχει διαχωρίσει εδώ και  καιρό την θέση του από τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.  

Παύλος Χαϊκάλης

Παρότι η ομόφωνη απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει στις τρεις προεδρικές εκλογές καλύπτει και τον Π. Χαϊκάλη, ο ίδιος δεν παραλείπει σε δηλώσεις του να αφήνει διάφορα «παράθυρα» αλλαγής στάσης, εξαιτίας έκτακτων εθνικών αναγκών. Ο ηθοποιός και βουλευτής της περιφέρειας Αττικής προ ημερών, αφού υπενθύμισε τις αποφάσεις του κόμματός του, εν συνεχεία έβαλε τους αστερίσκους του σημειώνοντας: «Δεν είναι θέμα προσώπου. Έχουμε πάρει μια απόφαση, στο Συνέδριο και στην συνεδρίαση της Κ.Ο. ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ. Η συμπαγής μέχρι τώρα Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει όχι. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει η στάση. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα. Παρότι οι μέρες είναι κοντά, πάντα αφήνεις μια παράμετρο γιατί θέλω να έχω αξιοπιστία στο λόγο μου».

Έλενα Κουντουρά

Η Έλενα Κουντουρά παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς με τον Δ. Σταμάτη στην Βουλή έσπευσε να αποκρούσει τις κριτικές λέγοντας πως θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις του κόμματός της για καταψήφιση της προεδρικής εκλογής και στις τρεις ψηφοφορίες.

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει ωστόσο και κάποιους αστερίσκους εξαιρώντας την περίπτωση που υπάρξει εθνικός κίνδυνος.

Νίκος Τσούκαλης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Ο βουλευτής Αχαΐας τάχθηκε με την απόφαση της ΔΗΜΑΡ και δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ και στις τρεις ψηφοφορίες για τον ΠτΔ. Με δήλωσή του στο Έθνος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ψηφίσει για ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία υπό την προϋπόθεση να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για ΠτΔ όσο και για Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015, όπως προέβλεπε η πρωτοβουλία των «8» βουλευτών

Νίκη Φούντα, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Αρνητική και στις τρεις ψηφοφορίες θα είναι η Ν. Φούντα όπως επιβεβαιώθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία συμμετείχε. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με δηλώσεις στο Έθνος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει θετικά εάν τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήσουν για ΠτΔ, Συνταγματική Αναθεώρηση και προσδιορίσουν ημερομηνία εκλογών όπως πρότεινε η πρωτοβουλία των 8 στην οποία συμμετείχε.

Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Ο Λαρισαίος βουλευτής έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ και έχει την εκτίμηση της ΚΟ του κόμματος. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία των 8 βουλευτών και μετά την απόρριψη της πρότασης από τα δύο μεγάλα κόμματα, συμφώνησε με την απόφαση του Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ για καταψήφιση του ΠτΔ και στις τρείς ψηφοφορίες, Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές για την επανακατάθεση της πρότασης των «8» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο- υπό προϋποθέσεις -να ψηφίσει θετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποτελεί στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς αλλά έχει εκφράσει επιφυλάξεις για μία ενδεχόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα καταργούνταν η οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)