to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 10.12.2014

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα οδηγείται σε βουλευτικές εκλογές

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου στην απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Οι περισσότεροι σχολιαστές θεωρούν δεδομένο ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές


Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα οδηγείται όχι μόνον σε προεδρικές αλλά και σε βουλευτικές εκλογές οι οποίες προκαλούν ανησυχία σε όλους εκείνους που είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο συνασπισμός του είναι προβλέψιμοι. Εκλογές σημαίνουν καταρχήν αβεβαιότητα, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τα προγράμματα βοήθειας και το ευρώ. Ξεκινά ένας νέος φαύλος κύκλος; Εν μέρει το δίλλημα οφείλεται στον ίδιο τον Σαμαρά. Υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του να απαλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου τη χώρα από την σκληρή εποπτεία της τρόικας. Με την καλή αυτή είδηση θα είχε έστω και μια μικρή ευκαιρία να επανεκλεγεί. Πλέον όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η τρόικα έχει σοβαρούς λόγους να μην παίξει το παιχνίδι αυτό, ο προϋπολογισμός στην Αθήνα παρουσιάζει προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μια ελληνική αυταπάτη. (…) Εάν ο υποψήφιός του χάσει την προεδρική εκλογή, τότε θα γίνουν εκλογές εντός τεσσάρων εβδομάδων. Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά. Το ερώτημα είναι, έπρεπε η ΕΕ να παίξει το παιχνίδι του για χάριν της πολιτικής ειρήνης; Η απάντηση θα πρέπει να είναι, φυσικά όχι. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει και όχι να κουκουλώσει τα προβλήματά της. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή καθοδηγείται από τον Σαμαρά είτε από κάποιον άλλο».


Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau: «Θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Ή θα επιστρέψει στην κρίση και θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνδέονται με την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι καλό που ο πρωθυπουργός Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή που κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τη χώρα του αλλά και τους εταίρους, τη βοήθεια των οποίων συνεχίζει να χρειάζεται, από εβδομάδες μιας επώδυνης πολιτικής αβεβαιότητας. Σε περίπτωση βέβαια που αποτύχει η προεδρική εκλογή, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικών αναταραχών: διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές. Πιθανότερος νικητής θεωρείται ο ακροαριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Όπως έχει πει ο ίδιος, προτίθεται να ‘σκίσει’ τα μνημόνια, να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης και να αποσύρει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Εάν ο Τσίπρας υλοποιήσει το πρόγραμμά του, θα βγάλει τη χώρα του από το ευρώ. Από τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλη παρηγοριά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσαν να είναι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και ενδεχομένως και νέες εκλογές. αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, η οικονομία της οποίας δείχνει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και πάλι σημεία ζωής».


«Φυγή προς τα εμπρός» του Α. Σαμαρά διακρίνει η Berliner Zeitung που σημειώνει ότι «το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες είναι γιατί ο Σαμαράς αποφάσισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πουν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο αφού διακυβεύεται η επιβίωση της κυβέρνησής του». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα που προηγήθηκαν και παρατηρεί ότι μετά τα διαδοχικά πακέτα περικοπών, ενδεχόμενα νέα μέτρα, με ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας το 2015, θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τους πολίτες αλλά και «πολιτική αυτοκτονία» για την κυβέρνηση Σαμαρά. «Βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν απειλήσει ήδη ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενο νέο πακέτο περικοπών. Οι πολυπράγμονες Σαμαράς και Βενιζέλος τους απήλλαξαν τώρα από το βάρος αυτό. Ενδεχόμενη αποτυχία της προεδρικής εκλογής μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας» θα μπορούσε έτσι να είναι τον Φεβρουάριο ο επόμενος πρωθυπουργός. «Στην περίπτωση αυτή –και προφανώς σε αυτό στηρίζονται οι Σαμαράς, Βενιζέλος αλλά και η τρόικα, όλοι οι αντίπαλοι των περικοπών θα βρίσκονταν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί τότε θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα και ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφασίσει υπό ασφυκτική χρονική πίεση εάν θα δεχτεί μια νέα βοήθεια ύψους 10 δις ευρώ με αντάλλαγμα νέες περικοπές ή εάν θα αρνηθεί. Γιατί όπως και να το γυρίσει, είναι γεγονός ότι το 2015 η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 8,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και να αποπληρώσει άλλα ομόλογα που λήγουν, ύψους 8 δις. Οι πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν ήδη τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Για άλλη μια φορά»
.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)