to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 10.12.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Στο παρά 5': Συμφωνία στο Κογκρέσο για χρηματοδότηση έως τον Οκτώβριο του 2015

Δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί διαπραγματευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο υπέγραψαν αργά το βράδυ της Τρίτης συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών το βράδυ της Πέμπτης


Δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικανοί διαπραγματευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο υπέγραψαν αργά το βράδυ της Τρίτης συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών το βράδυ της Πέμπτης.

Το Κογκρέσο θα ψηφίσει εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, επί νόμου για τον προϋπολογισμό ύψους 1,014 δισεκ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2015 (Οκτώβριος 2014-Σεπτέμβριος 2015), ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ο Ρεπουμπλικανός Χαλ Ρότζερς, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Δημοκρατική, μέλος της Γερουσίας, Μπάρμπαρα Μικούλσκι.

Η παρούσα χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους λήγει την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο του 2013, όταν και δεν είχε υιοθετηθεί εγκαίρως νόμος για τον προϋπολογισμό, το Κογκρέσο είχε κηρύξει παύση της λειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών επί 16 ημέρες.

Ο τομέας της Άμυνας λαμβάνει 554 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 64 δισ. προορίζονται για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των πέντε δισ. τα οποία ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη χρηματοδότηση του πολέμου εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Από αυτό το έκτακτο ποσό, το 1,6 δισ. θα δαπανηθεί για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων.

Το σχέδιο εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών χρηματοδοτείται με 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το σώμα ήταν αρχικά απρόθυμο να αποδεσμεύσει ειδικά κονδύλια.

Το Κογκρέσο, αντίθετα, δεν ενέκρινε την πλήρη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στις ΗΠΑ και το εξωτερικό του αιτήματος του Μπαράκ Ομπάμα. Το κονδύλι το οποίο ορίστηκε ανέρχεται σε 5,4 δισεκ. και είναι μικρότερο κατά 800 εκατ. του ποσού που είχε ζητήσει ο Λευκός Οίκος. «Είναι πολύ κοντά στο ποσό που ζήτησε ο πρόεδρος», δήλωσε εκπρόσωπος της γερουσιαστή των Δημοκρατικών.

Σε αντίποινα για το σχέδιο προσωρινής νομικής «τακτοποίησης» παράτυπων μεταναστών το οποίο εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Νοεμβρίου, το Κογκρέσο δεν θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες μετανάστευσης παρά μόνο έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Την ημερομηνία αυτή, οι Ρεπουμπλικανοί θα διαθέτουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν νόμο ο οποίος θα επιβάλλει περιορισμούς στα διατάγματα τακτοποίησης των μεταναστών τα οποία εξέδωσε ο πρόεδρος.

Τέλος, το Κονγκρέσο απογοήτευσε τους υποστηρικτές της κάνναβης. Άρθρο εμποδίζει την πόλη της Ουάσιγκτον να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης, παρά το γεγονός ότι η νομιμοποίηση της εν λόγω ουσίας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Νοέμβριο.

Το Κογκρέσο διαθέτει δικαίωμα άσκησης δημοσιονομικού βέτο στις υποθέσεις της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)