to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 09.12.2014

Πολιτική

Η επίκαιρη ερώτηση του Τάσου Κουράκη για το Νίκο Ρωμανό - Τι είπε ο υπουργός

«Να παρέμβει με τον θεσμικό του ρόλο για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού πριν είναι πολύ αργά», κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.


Η ερώσηη του Τ. Κουράκη:

Θα επιτρέψει το ελληνικό κράτος να κινδυνεύσει η ζωή ενός νέου ανθρώπου, του Νίκου Ρωμανού, επειδή διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του να σπουδάσει;

Κύριε Υπουργέ, ο Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος, απεργός πείνας επί 22 ημέρες, διεκδικεί το δικαίωμά του να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισήχθη μετά από εξετάσεις. Γνωρίζετε ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10ης Νοεμβρίου 2014, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται την  ευθύνη  της, που προκύπτει  από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό.

Μετά την βράβευσή του από εσάς,  κ. Υπουργέ, και την επιβράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολούθησε η αυτοαναιρετική και εκδικητική άρνηση της Πολιτείας να ασκήσει τον ρόλο της και να νοηματοδοτήσει  θετικά το  περιεχόμενο της έννοιας του σωφρονισμού. Ο Νίκος Ρωμανός κινδυνεύει να χάσει τη μάχη για τη ζωή, επειδή εξαναγκάζεται,  σε συνθήκες κράτησης,  να διεκδικήσει με αυτόν τον τρόπο, τη δίκαιη μεταχείρισή του και την πρόσβαση στη μόρφωση.

Επειδή ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος για την ζωή του κρατουμένου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού και

Επειδή το ζήτημα όπως έχει εξελιχθεί είναι κατεξοχήν πολιτικό

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Θα παρέμβετε με τον θεσμικό σας ρόλο για να αποκατασταθεί η ισονομία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Νίκου Ρωμανού  πριν είναι πολύ αργά;

                                                                      Ο ερωτών βουλευτής

                                                                           Κουράκης Τάσος

 
 
Η διαδικασία της συζήτησης της ερώτησης στη Βουλή:
 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα το οποίο έχουμε να συζητήσουμε σήμερα αφορά όχι μόνο τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, αλλά αφορά τη Δημοκρατία στο σύνολό της. Θα έλεγα και ότι η απεργία πείνας στην οποία βρίσκεται εδώ και είκοσι εννιά μέρες δεν αποτελεί μια υπόθεση απλώς δική του και των οικείων του, αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ενδιαφερθεί, έχουν συστρατευτεί. Και τη στιγμή αυτήν που μιλούμε και κάνουμε αυτήν τη συζήτηση στη Βουλή ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού γίνεται δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο. Καταλαβαίνουμε όλοι την τεράστια σημασία που έχει η έκβαση αυτής της υπόθεσης.

Ο Νίκος Ρωμανός είναι σε μια πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση και αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες από εκείνους που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για να λύνουν τέτοια ζητήματα, καταλαβαίνουμε ότι μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη ατραπό.

Ο Νίκος Ρωμανός έχει χάσει 14,5 κιλά, δηλαδή περίπου το 20% του σωματικού βάρους του και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αποδιοργανωθεί πλήρως ο οργανισμός του, τόσο σε επίπεδο ηλεκτρολυτών όσο και σε επίπεδο ζωτικών οργάνων.

Αυτό που ζητούμε, κύριε Υπουργέ, από εσάς είναι να πάρετε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που σας δίνει ο νόμος, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στη μόρφωση και στην εκπαίδευση.

Ζητάμε από τους δικαστικούς λειτουργούς να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, την υπεράσπιση επίσης το ίδιο, έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι έχουν ακέραια την ευθύνη για την έκβαση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε -και παίρνουμε- όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που και να μην κινδυνέψει η υγεία του Νίκου Ρωμανού και να συνεχίσει τις σπουδές του.

Επιτρέψτε μου να πω -και κλείνω τον πρώτο κύκλο της αγόρευσής μου με αυτό- ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που θα συζητήσουμε αύριο στη Βουλή είναι ατελέσφορη, γιατί η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά έχει την απαραίτητη συνοδό προϋπόθεση της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβασης στο ίντερνετ και στις βιβλιοθήκες του κόσμου είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Καταλαβαίνετε ότι δεν θα είστε διατεθειμένος ως Υπουργός Δικαιοσύνης να επιτρέψετε στις φυλακές σε εκείνους που είναι καταδικασμένοι -για διάφορες ποινές- και σπουδάζουν, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά δήλωσε ότι η υποδομή στην οποίαν έχει περάσει ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι αντίστοιχη ενός επιπέδου σοβαρού σπουδών.

Επιπλέον, ακόμα και ο Υπουργός Παιδείας, ακόμα και ο κ. Φορτσάκης δήλωσαν ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να είναι λύση.

Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε εκείνες τις πρωτοβουλίες που πραγματικά δίνουν διέξοδο στο θέμα, σας λύνουν τα χέρια και μπορείτε πραγματικά να οδηγήσετε την έκβαση του όλου πράγματος σε ένα τέτοιο επίπεδο που να είμαστε περήφανοι και για τις ζωές των νέων ανθρώπων και για τα ιδανικά τους και για όνειρα που παλεύουν και για το επίπεδο της δημοκρατίας μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ήθελα να ζητήσω και από τον κύριο συνάδελφο την κατανόησή του και για την ταλαιπωρία που είχε σήμερα. Δυστυχώς δεν μπόρεσε καν το αεροπλάνο να προσγειωθεί και γι’ αυτό έγινε η καθυστέρηση αυτή.

Να πω κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, ότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία και γι’ αυτό πρέπει να μεριμνά και η Πολιτεία. Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία.

Όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να το ακούσουν ο ελληνικός λαός και οι συνάδελφοι.

Η περίπτωση των εκπαιδευτικών αδειών προβλέπεται πράγματι από τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν αρμόδια όργανα για να κρίνουν πότε χορηγείται η εκπαιδευτική άδεια σε έναν σπουδαστή ή φοιτητή ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Αν μεν είναι μόνο κατάδικος κάποιος, έχει καταδικαστεί, τότε αυτό αποφασίζεται από το συμβούλιο των φυλακών, το οποίο είναι τριμελές και αποτελείται από εισαγγελέα που επιβλέπει τη φυλακή, από το διευθυντή της φυλακής και από έναν κοινωνικό λειτουργό, οι οποίοι εκτιμούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για να βγει κάποιος, δηλαδή την προσωπικότητα του κατηγορουμένου, τη βαρύτητα της πράξεως, τον τρόπο που διαβιοί μέσα στην φυλακή, αν είναι κάποιος ύποπτος φυγής ή ύποπτος τελέσεως νέων αδικημάτων. Αυτά τα κρίνει το όργανο, που όπως είπαμε, είναι το συμβούλιο φυλακών.

Αν όμως κάποιος είναι υπόδικος, βρίσκεται σε υποδικία και τα αρμόδια δικαστικά όργανα έχουν εκδώσει ένταλμα προσωρινής κράτησης, προφυλάκισης όπως λέγαμε παλιά, τότε δεν αρκεί η γνωμοδότηση του συμβουλίου των φυλακών, κρίνοντας μόνο τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, αλλά χρειάζεται και σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την προσωπική κράτηση. Στην προκειμένη περίπτωση το όργανο αυτό ήταν ο ανακριτής. Δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη, γι’ αυτό ακριβώς το συμβούλιο απέρριψε.

Έγινε προσφυγή σε δευτεροβάθμιο όργανο, που είναι το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Για τον ίδιο τυπικό λόγο το συμβούλιο πλημμελειοδικών δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή στην προκειμένη περίπτωση.

Εδώ, στην περίπτωση του Ρωμανού, έχουμε και τις δυο περιπτώσεις. Είναι και υπόδικος για αδικήματα τα οποία θα εκδικαστούν και έχει διαταχθεί η προφυλάκισή του και κατάδικος για υποθέσεις ληστείας με όπλα και καλυμμένα τα πρόσωπα, που είναι επιβαρυντική περίπτωση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να μη χρειαστεί η δευτερολογία μου ή να πω λίγα στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα έχετε άνεση χρόνου και εσείς και ο κύριος συνάδελφος εν συνεχεία. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Είναι και η τελευταία ερώτηση που συζητείται, οπότε μπορούμε να έχουμε άνεση χρόνου.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):Το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό το οποίο περιέγραψα. Βεβαίως μπορεί να ασκηθεί και αναίρεση κατά της αποφάσεως στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Αυτό θα το δούμε. Ό,τι πουν τα αρμόδια όργανα.

Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο παρέμβασης από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας και του Υπουργού Δικαιοσύνης να παρέμβει σε δικαστικά όργανα, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει απόφαση συμβουλίου εφετών, ποινικό συμβούλιο δηλαδή, που αποφάσισε για την προσωρινή κράτηση. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο Υπουργός να παρέμβει και να πει «βγάλτε τον έξω» ή «μην τον βγάζετε έξω» ή «ανατρέψτε τις διατάξεις αυτές».

Πρέπει να σας πω –και εσείς το βλέπετε- ότι δεν έχετε να προτείνετε τρόπο εναλλακτικής πρότασης για  να μπορεί να σπουδάσει. Ποια είναι η πρόταση; Εγώ το συζητώ με πάρα πολλούς καθώς και με συναδέλφους σας. Δόθηκε η ευκαιρία πρόσφατα σε μια εκδήλωση των δικαστικών ενώσεων να συζητήσω με Βουλευτές και να πω «δώστε μου μια πρόταση, τι μπορεί να κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης που δεν το κάνει».

Πρέπει να σας πω τώρα και κάτι άλλο, ότι το σύστημα των εκπαιδευτικών αδειών στη χώρα μας είναι πιο προχωρημένο από άλλες χώρες. Σε άλλες χώρες μόνο η εκπαιδευτική άδεια δίνεται υπό πιο αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ποιες προϋποθέσεις είναι αυτές; Για να πάρει την εκπαιδευτική άδεια κάποιος πρέπει να έχει εκτίσει ένα μέρος της ποινής και βεβαίως, από την άλλη πλευρά, να κριθούν τα ουσιαστικά προσόντα. Δηλαδή, να υπάρξει κρίση αρμοδίων οργάνων για το εάν πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια.

Από αυτό προκύπτει ότι το γεγονός και μόνο ότι κάποιος περνάει σε ένα πανεπιστήμιο, δεν σημαίνει εν ταυτώ και χορήγηση της άδειας. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει ένα φιλτράρισμα της ζωής -όπως είπα πριν, να μην το επαναλαμβάνω- για το αν πρέπει να βγει ή όχι. Βεβαίως και η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετική, όταν κινδυνεύει ένας νέος άνθρωπος και δεν μπορεί η Πολιτεία να είναι αδιάφορη.

Όμως, φέραμε τώρα τη διάταξη αυτή –την οποία φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή αύριο- βελτιώνοντας το άρθρο 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα και τι λέμε; Με υπουργική απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας να γίνεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, όπως γίνεται με μεγάλη επιτυχία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά και σε άλλες χώρες με παρόμοιες περιστάσεις όταν έχουμε υποδίκους ή καταδίκους.

Τώρα θα μου πείτε, θα είναι αποτελεσματικό το μέσο αυτό; Δεν μπορώ να το πω ακριβώς αυτή τη στιγμή. Θα ήταν υπερβολικό εκ μέρους μου να πω «ναι». Όμως θα φροντίσουμε να πάρουμε τα πιο σύγχρονα μέσα με το Υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε να δίνουμε στους κρατούμενους φοιτητές ή σπουδαστές τα εφόδια για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν μπορεί να γίνονται μέσω του ανοιχτού πανεπιστημίου οι σπουδές ενός κρατούμενου, όπως γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε μη κρατούμενους που θέλουν να παρακολουθήσουν το ανοιχτό πανεπιστήμιο –και το κάνουν με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία- πολύ περισσότερο όταν τα θεωρητικά μαθήματα στο ΤΕΙ, αλλά και στα πανεπιστήμια δεν είναι υποχρεωτικά. Και τα δύο μαθήματα στην προκειμένη περίπτωση -που έχουν σχέση με τα εργαστήρια- μπορούν ευχερώς να γίνουν στη φυλακή, με κατάλληλο προσωπικό και δαπάνες του Δημοσίου. Όμως και αν δεν μπορούν να γίνουν αυτά, υπάρχουν στη νομοθεσία του ΤΕΙ ειδικές διατάξεις που προβλέπουν την αντικατάσταση των εργαστηρίων με εργασίες πάνω στο ίδιο θέμα. Και πολλοί φοιτητές -σας πληροφορώ- που δεν είναι υπόδικοι ή κατάδικοι και παρακολουθούν τα μαθήματα σήμερα, επιλέγουν το δεύτερο αυτό τρόπο. Μου είπαν μάλιστα ότι πέρυσι –φέτος δεν ξέρω τα ποσοστά- στα δύο πρώτα εξάμηνα, ένα ποσοστό περίπου 65% επέλεξε όχι τα εργαστήρια με τη μορφή αυτή, αλλά με τη μορφή των μαθημάτων.

Η Πολιτεία είναι έτοιμη να δώσει σε όλα τα παιδιά που περνάνε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα εφόδια να σπουδάσουν και αυτό η συγκεκριμένη Κυβέρνηση το απέδειξε με το να βελτιώσει τις σπουδές μέσα στις φυλακές. Όπως ξέρετε, έχουμε επτά Καταστήματα Κράτησης όπου υπάρχουν γυμνάσια και λύκεια. Προσπαθήσαμε να το ενισχύσουμε με τον καλύτερο τρόπο και είχαμε μια μεγάλη επιτυχία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Από κει και πέρα, θα δώσουμε τα εφόδια σε όποιους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω αυτής της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, όπως είπα, της εξ αποστάσεως.

Αν νομίζετε εσείς, με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο Σωφρονιστικού Κώδικα αλλά και δικονομίας, ότι σε ένα κράτος δικαίου μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει στη δικαστική, πολύ θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Κουράκη, έχετε το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν σας πω αυτόν τον τρόπο, πρέπει να σας πω ότι η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει όπως κι εσείς προσωπικά. Όταν είχαμε την απόδραση του Ξηρού, το Συμβούλιο της φυλακής που έβγαλε εκείνη την απόφαση, διώχθηκε πειθαρχικά. Αυτό σημαίνει ότι έφυγε ένα σήμα προς όλα τα συμβούλια των φυλακών «μη δίνετε άδειες, κινδυνεύετε».

Η διευθύντρια του Καταστήματος μετετέθη και ξέρετε πάρα πολύ καλά -το έχουμε συζητήσει και στην Επιτροπή Σωφρονιστικού- ότι έκτοτε σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας δεν δίνονται άδειες, όχι εκπαιδευτικές, αλλά εν γένει άδειες.

Η παρέμβασή σας, επομένως, είχε ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή δεν ζητάμε να παρέμβετε, ζητάμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα όπλα που έχετε, δηλαδή το νόμο –οι νόμοι αλλάζουν—έτσι ώστε να σας λυθούν τα χέρια και να δώσετε την άδεια στο Νίκο Ρωμανό.

Πρέπει να σας πω ότι απογοητεύτηκα από την τοποθέτησή σας. Σκληραίνετε τη στάση σας και μάλιστα με την αυριανή νομοθετική παρέμβαση κάνετε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, γιατί στέλνετε ένα σήμα στα συμβούλια, ώστε να μην δίνουν πλέον εκπαιδευτικές άδειες, αλλά να χρησιμοποιούν το τέχνασμα -γιατί περί τεχνάσματος πρόκειται- της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν είναι εφικτή. Δεν το λέμε εμείς, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ της χώρας δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν υπάρχουν υπολογιστές, δεν υπάρχει διαδίκτυο. Είναι μία πρόφαση. Ο Νίκος Ρωμανός ζητάει να ζήσει κι εσείς με την τοποθέτησή σας του λέτε τώρα να πεθάνει. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Ξέρετε ότι μέσω του συνηγόρου του έχει κατατεθεί ότι είναι διατεθειμένος ο Νίκος Ρωμανός ακόμα και να προσχωρήσει στο «βραχιολάκι», δηλαδή στο γεωεντοπισμό, προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Υπάρχει μία δραματική έκκληση, πέραν τούτων, και του δασκάλου του στο σωφρονιστικό κατάστημα, του Πέτρου Δαμιανού, που δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να τον συνοδεύει με δική του ευθύνη στο σχολείο του και να τον φέρνει πίσω όσο καιρό χρειαστεί. Υπάρχουν τρόποι. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει τρόπος και ο μόνος τρόπος είναι να πεθάνει. Δεν το δεχόμαστε, δεν το δέχεται η ελληνική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να πάμε έτσι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Η δημοκρατία δεν εκδικείται, έχει τρόπους. Μπορείτε να βρείτε τρόπους και νομοθετικούς και άλλους για να μπορέσει να μην πεθάνει, να ικανοποιήσει το όνειρό του.

Θα έλεγα ότι το ταξίδι του Νίκου Ρωμανού δεν είναι ένα ταξίδι προς το θάνατο. Αυτό το παιδί δεν επιζητεί να πεθάνει. Ο ίδιος έχει δηλώσει το εξής: «Αγαπώ τη ζωή και θέλω να την ομορφύνω με μάθηση. Δεν έχουν το δικαίωμα να μου στερήσουν κανένα από τα δύο».

Καταλαβαίνετε πως είναι μία δραματική έκκληση. Ο ίδιος αυτό δήλωσε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει, γιατί εμείς δεν θέλουμε να πεθάνει, δεν θέλουμε να χαθεί μία ζωή. Προφανώς κι εσείς, κύριε Υπουργέ. Κανένας δεν θέλει. Όμως, για να μην γίνει κάτι τέτοιο, να μην συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός, θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται από θέσεις ευθύνης, να συνεισφέρουν κατά το δυνατόν, ώστε να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος. Η κλεψύδρα έχει πολύ λίγους κόκκους αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, όχι μόνο για τον ίδιο το Νίκο Ρωμανό που, όπως σας είπα, έχει χάσει δεκατεσσεράμισι κιλά, αλλά και για το Μιχαηλίδη που κάνει είκοσι δύο ημέρες απεργία πείνας κι έχει χάσει έντεκα κιλά, αλλά και ο Τσάκαλος και ο Μπουρζούκος έχουν χάσει από πέντε κιλά. Είναι μία κατάσταση που συνεγείρει τη νεολαία.

Δεν ταυτιζόμαστε με τις πράξεις του. Δεν είναι εκεί το θέμα μας. Ταυτιζόμαστε με το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και το δικαίωμα στη ζωή. Είναι η ύστατη έκκληση, κύριε Υπουργέ, να κινητοποιηθεί η Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα. Σας είπα, είμαι σίγουρος ότι και ο Αρχιεπίσκοπος θα κινητοποιηθεί, αλλά πρέπει να κινητοποιηθεί και να παρέμβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μάχη. Είναι μάχη για τη ζωή, είναι μάχη για τη δημοκρατία, είναι μάχη για την ίδια την κοινωνία! Θέλω να πιστεύω, ευελπιστώ ότι ο Νίκος Ρωμανός θα πάρει την άδεια και θα σπουδάσει και θα είναι μία νίκη όλης της κοινωνίας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έχει το λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):Κύριε συνάδελφε, για θέματα ανθρωπισμού και αξίας της ζωής έχουμε συζητήσει και άλλη φορά μαζί και νομίζω ότι με αδικείτε με το να λέτε ότι επιλέγουμε το θάνατο κάποιου ανθρώπου. Πιστεύω ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε και πολύ περισσότερο δεν με αφορά.

Τώρα, να σας πω κάτι για την παρέμβαση που είπατε στην υπόθεση Ξηρού, τον πειθαρχικό έλεγχο που διατάξαμε.

Ο πειθαρχικός έλεγχος, εκτός ότι προβλέπεται από το Σωφρονιστικό Κώδικα για τον Υπουργό, αφορούσε το ότι έπαιρνε άδειες ο Ξηρός από την πτέρυγα όπου βρισκόταν πήγαινε σε άλλη πτέρυγα. Μάλιστα, τη βραδιά πριν αποδράσει έκαναν πάρτι. Παρακαλώ πολύ να το δείτε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό έγινε η παραγγελία για τον έλεγχο.

Λέτε ότι η τροπολογία χειροτερεύει τα πράγματα. Γιατί χειροτερεύει τα πράγματα, όταν προϋπόθεση της τροπολογίας είναι η διευκόλυνση κάποιου να πάρει άδεια για να σπουδάσει; Του δίνουμε, δηλαδή, μια δεύτερη ευκαιρία. Πότε; Μόνο στην περίπτωση που τα αρμόδια συμβούλια απορρίπτουν την εκπαιδευτική άδεια. Άρα, δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Αν αύριο τελειώσουμε και το σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τα «βραχιολάκια» και έχει τις προϋποθέσεις -σας είπα ότι καθυστέρησε αυτό λόγω των ενστάσεων που έκαναν οι εταιρείες- θα μπορεί να ειπωθεί. Μέχρι τότε, πάλι επαναλαμβάνω, εφόσον θα έχει τις προϋποθέσεις, θα υπαχθεί στο σύστημα αυτό, γιατί ξέρετε ότι εκεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ανάλογα με τα αδικήματα κτλ. Αλλά για το αδίκημα που έχει καταδικαστεί νομίζω ότι τον καλύπτει, η ληστεία δηλαδή. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις άλλες υποθέσεις.

Γιατί δεν μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τα μαθήματα; Η πολιτεία θα του εξασφαλίσει ατομικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και όλη την υποδομή η οποία χρειάζεται για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Εσείς πάλι δεν μου λέτε ποια είναι η πρότασή σας. Δηλαδή τι μπορεί να κάνει ο Υπουργός; Πείτε μου: Να κάνει αυτή τη νομοθετική παρέμβαση, που δεν θα ακυρώνει αποφάσεις του δικαστηρίου, δεν θα εμπλέκεται η μια εξουσία στην άλλη. Δηλαδή τι μπορεί να κάνει; Γιατί δεν μου λέτε; Το έχω ζητήσει και από άλλους συναδέλφους σας του ΣΥΡΙΖΑ να μου πουν ότι «πρέπει να κάνει αυτό». Πείτε μου μία πρόταση. Το να μιλάμε ρηματικά ή να δημιουργούμε εντυπώσεις -δεν μιλάω για εσάς, αλλά για οποιονδήποτε- ότι «η πολιτεία πρέπει να κάνει αυτό και δεν το κάνει», πείτε μου ποιο είναι αυτό. Ας μου πει κάποιος, ένας νομικός από την παράταξή σας, από οπουδήποτε. Προκαλώ οποιονδήποτε να μου πει ότι «μπορεί να γίνει αυτό και ο Υπουργός δεν το κάνει». Ποιο είναι αυτό;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥΚύριε Πρόεδρε, μου δίνετε το λόγο;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα, γιατί είναι πιο προχωρημένο το δικό μας σύστημα. Όπως σας είπα, εκτός από τα μαθήματα, εγώ έκανα μεγάλη εργασία και για το θέμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου και για το πώς γίνονται οι σπουδές στα ΤΕΙ και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το είπα και προχθές σε μια συνέντευξη ότι το σύστημα που θα κάνουμε είναι πολύ πιο προχωρημένο.

Σας λέω, λοιπόν, ότι οι σπουδές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα στη φυλακή στη Μάλτα, στη Ρουμανία, στη Λιθουανία και στην Ελλάδα, όπου όταν δεν παίρνουν εκπαιδευτική άδεια, τότε γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, με δύο προϋποθέσεις: Να έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής και να γίνει εκτίμηση κινδύνου.

Σε άλλες χώρες υπάρχει η ηλεκτρονική εκπαίδευση με αλληλογραφία, όπως στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στη Νορβηγία, στην Καταλονία της Ισπανίας. Στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα άλλο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σε όλες τις φυλακές υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης με το σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε πάρα πολλούς τομείς εκπαίδευσης και στη χώρα μας. Στη Βρετανία υπάρχει ένα πρόγραμμα ανοικτού πανεπιστημίου που παρέχει στους κρατούμενους πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, αυτό που υπαινιχθήκατε πριν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν αυτή τη στιγμή θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε σε πρώτο στάδιο, αλλά πολύ γρήγορα μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα προγράμματα στις φυλακές τα υλοποιεί ένα πανεπιστήμιο, το Cornell. Οι κρατούμενοι δεν παίρνουν καμία άδεια για να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά υπάρχουν επισκέπτες καθηγητές οι οποίοι πηγαίνουν εκεί. Αυτούς τους επισκέπτες καθηγητές ή βοηθούς που να τους εκπαιδεύουν μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς.

Τελειώνοντας, εγώ θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στους γονείς του παιδιού. Τον είδα τον μπαμπά του το πρωί και του είπα να τον πείσουν να ξεκινήσει τα μαθήματά του με αυτό το σύστημα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό που κάνει η πολιτεία είναι το καλύτερο. Δεν έχει δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο.

Γι’ αυτό ακριβώς λέω να μου πείτε -αν δεν θέλετε να μου το πείτε σήμερα, σκεφτείτε το και πείτε το μου αύριο που θα έχουμε την τροπολογία- ότι «να, αυτό μπορεί να γίνει». Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάτι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)