to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 03.12.2014

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η μόνη διαφορά συμφερόντων είναι ότι η Τρόικα δεν κατεβαίνει στις εκλογές

«Αντιθέτως, για τα κυβερνώντα κόμματα, ακριβώς επειδή οι εκλογές πλησιάζουν, το μόνο επιχείρημά τους απέναντι στην Τρόικα είναι ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ»


Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM»:

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM (Β.Αδαμόπουλος - Σωτ. Ξενάκης), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το mail της Τρόικα και οι πληροφορίες που το συνοδεύουν, συνιστούν ένα ακόμη βήμα προς τη συμφωνία που έχει ήδη δρομολογηθεί και η οποία θα είναι στο γνωστό μοτίβο: η Τρόικα τα παίρνει όλα και η κυβέρνηση απλώς φτιάχνει τη «συσκευασία» για τον ελληνικό λαό. Οι «κόκκινες γραμμές» της γίνονται, όπως πάντα, τα κόκκινα «κορδελάκια συσκευασίας». Η κυβέρνηση μέχρι χθες, έλεγε «φεύγει η Τρόικα, φεύγει το ΔΝΤ». Μένει η Τρόικα, μένει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έλεγε «τον Δεκέμβριο τελειώνει το Μνημόνιο». Τώρα, η κυβέρνηση αποδέχεται ότι το Μνημόνιο παρατείνεται και τελειώνει το 2016. Η κυβέρνηση έλεγε «όχι νέα μέτρα». Η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό». Πράγμα που το υποστηρίζει ακόμη, την ίδια στιγμή που στέλνει λίστα με νέα μέτρα, που απλώς τα βαφτίζει «προληπτικά». Όλα αυτά είναι παραμύθια!

Η μόνη διαφορά συμφερόντων είναι ότι η Τρόικα δεν κατεβαίνει στις εκλογές

Επειδή όλοι θεωρούν αυτή την κυβέρνηση δεδομένη και τελειωμένη, από πλευράς πολιτικής προοπτικής, η μόνη διαφορά συμφερόντων που έχουν -γιατί κατά τ’ άλλα είναι στο ίδιο στρατόπεδο, ως «συνεταίροι» στην εφαρμοζόμενη πολιτική- είναι ότι η Τρόικα δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Αντιθέτως, για τα κυβερνώντα κόμματα, ακριβώς επειδή οι εκλογές πλησιάζουν, το μόνο επιχείρημά τους απέναντι στην Τρόικα είναι ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ». Εκεί την έχουν «πατήσει», όπως ο ψεύτης βοσκός. Διότι οι δανειστές υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από την ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και εκείνη έχει θέσει τα χρονοδιαγράμματα κι αν εκείνη, για να κερδίσει ψήφους θέλει να παραμυθιάζει τους πολίτες, αυτός είναι δικός της λογαριασμός.

Η νέα γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από Μνημόνιο--Το ΔΝΤ όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά θα είναι «συνοδηγός»

Θα υπάρχει παράταση του Μνημονίου -όχι για εβδομάδες όπως λέει η κυβέρνηση- αλλά για κάποιους μήνες. Θα παρθούν νέα μέτρα. Κι αφού η κυβέρνηση λέει ότι έχει τους 180, ας μην προσπαθήσει να τα περάσει πάλι με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Θα είναι ένα ακόμη σκαλί στον κατήφορο της κοινοβουλευτικής αθλιότητας που συνιστά, ουσιαστικά, κατάργηση της Δημοκρατίας. Επίσης, η νέα, ενισχυμένη γραμμή πίστωσης, θα συνοδεύεται από Μνημόνιο, το περίφημο ECCL. Που είναι ο πιο σκληρός μνημονιακός θώρακας που υπάρχει στον ευρωπαϊκό κανονισμό του ESM. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνο δεν θα φύγει, όχι μόνο δεν θα είναι στο «πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου», αλλά θα είναι «συνοδηγός». Αυτό έχει δρομολογηθεί και συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και κάποιες επικοινωνιακές αντιστάσεις που υπάρχουν, έχουν μέσα τους κυρίως εκλογική αγωνία. Μακάρι να ήταν διαφορετικά, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι κάθε φορά που ξεκινά μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και μια δήθεν μεγάλη κόντρα ανάμεσα σε Τρόικα και κυβέρνηση, στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η Τρόικα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)