to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 02.12.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου ΝΑΤΟ - Ρωσίας η Γερμανία

Η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης άμεσου διαλόγου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε «κατώτερο» επίπεδο από αυτό που υπήρχε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μετά την ουκρανική κρίση.


Ο κ. Σταϊνμάγερ (φωτ. αρχείου) σημείωσε ότι εάν δεν συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μπορούν να γίνουν συναντήσεις «σε επίπεδο πρεσβευτών» ή «στρατιωτικών ειδικών».

Το Βερολίνο κυκλοφόρησε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανεπίσημο έγγραφο με το οποίο ζητεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Συμβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, έχει συγκληθεί δύο φορές σε επίπεδο πρεσβευτών μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία τον Μάρτιο, όμως η τελευταία ήταν τον Ιούνιο.

«Με την ολοκληρωτική αναστολή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας μειώσαμε τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη Μόσχα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Έκτοτε έχουμε πολύ λίγα μέσα για να μιλήσουμε για τα μη αναμενόμενα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τα διεθνή γυμνάσια, οι υπερπτήσεις και η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου και δεν έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε τα κίνητρα των πράξεων αυτών, εάν θα πρέπει να ανησυχούμε ή όχι», πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός υπουργός εκτίμησε ότι το επίπεδο επικοινωνίας με τη Μόσχα έχει πέσει σε ένα επίπεδο «κατώτερο» από αυτό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να αρχίσουν εκ νέου οι επαφές προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις «εντελώς εκτός ελέγχου».

Ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι εάν δεν συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μπορούν να γίνουν συναντήσεις «σε επίπεδο πρεσβευτών» ή «στρατιωτικών ειδικών».

Η Γερμανία επισημαίνει ότι την πρότασή της υποστηρίζει η Ιταλία και η Ολλανδία. Όμως, άλλες συμμαχικές της χώρες, με πρώτες την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, εκτιμούν ότι η σύγκλιση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε αυτό το στάδιο θα ήταν «ένα σημάδι αδυναμίας», σύμφωνα με διπλωμάτη.

«Τα πολιτικά κανάλια επικοινωνίας παραμένουν ανοικτά και εξακολουθούν να υπάρχουν επαφές μεταξύ στρατιωτικών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όμως πρέπει να υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο ίδιος. «Συμφωνώ ότι έχουμε ανάγκη τις επαφές», όμως αυτές οι συζητήσεις «πρέπει να έχουν περιεχόμενο, προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερη διαφάνεια», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα συγκαλέσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)