to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 30.11.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

.


Μεγάλος Πόλεμος

Το έργο πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον πόλεμο και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, αναδεικνύοντας ένα λιγότερο γνωστό θέατρο επιχειρήσεων, στα χωριά και τις πόλεις, εμπλέκοντας τον άμαχο πληθυσμό, παρουσιάζεται στην έκθεση «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια», που εγκαινιάζεται με εισήγηση της καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και προβολή της ταινίας Η γυναίκα και ο ξένος (1984), τη Δευτέρα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), στις 8.00 μ.μ.

Peter Brook

Τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου και την εμπειρία ανθρώπων που, εξαιτίας μιας νευρολογικής ιδιομορφίας, βλέπουν τον κόσμο κάτω από ένα διαφορετικό φως, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του μεγαλύτερου εν ζωή Ευρωπαίου σκηνοθέτη, του Peter Brook, που με τον τίτλο Η κοιλάδα των εκπλήξεων παρουσιάζεται για πέντε μόνο παραστάσεις, με πρωταγωνιστές τους Cathryn Hunter, Marcello Magni, Jared MacNeil, από την Τρίτη έως και τοΣάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρ. Πολυτεχνείου 32), στις 9.00 μ.μ.

George Pelecanos

Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο ελληνικής καταγωγής George Pelecanos, έρχεται στην Αθήνα για να συνομιλήσει για τα βιβλία του και τους αδικημένους ήρωές του, αλλά και για τη σχέση του με την Ελλάδα, με τη Μαριλένα Αστραπέλλου και το κοινό, την Πέμπτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 7.00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Κορνήλιος Καστοριάδης

Βασισμένη σε ένα ενσταντανέ από ομιλία του Έλληνα φιλόσοφου, η Βάσω Καμαράτου παρουσιάζει την περφόρμανς Κορνήλιος Καστοριάδης - Η παράσταση, που παρουσιάζει κάθε Κυριακή μαζί με τους Λεωνίδα Καρύδη και Κώστα Τζημούλη στο Μπαγκλαντές (Χαλκοκονδύλη 35), στις 9.30 μ.μ.

Στο φουαγέ

Έργα για φωνή και πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984) ερμηνεύουν η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου και ο Κάρολος Ζουγανέλης στο πιάνο στο Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61), στις 6.00 μ.μ.

Amor

Η επιτυχημένη παράσταση Amor, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, μια σκηνική σύνθεση του Θανάση Αλευρά που σχολιάζει με χιούμορ ακραίες συμπεριφορές ανθρώπων που χειραγωγούνται από την εξουσία και χειραγωγούν ο ένας τον άλλον σε περίοδο κρίσης, με πρωταγωνιστές την Αγλαΐα Παππά και τον Αντώνη Μυριαγκό, επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 7), στις 7.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ρ. Μ. Ρίλκε

Δύο έργα του Ρίλκε, τις Ελεγείες του Ντουίνο και το Ρέκβιεμ για μια φίλη, σε σκηνοθετική επιμέλεια Βίκου Ναχμία, διαβάζουν η Όλια Λαζαρίδου, η Αμαλία Μουτούση και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, σε ένα θεατρικό αναλόγιο, σήμερα και αύριο (και στις 8/12) στο θέατροΣφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη), στις 9.00 μ.μ.

Αρχειακή πολιτική

Πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς προσεγγίζουν το ζήτημα της αρχειακής πρόσβασης και της διασύνδεσής της με την εθνική κουλτούρα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο, τη συγκρότηση, την ταξινόμηση, το Διαδίκτυο, τα ανοιχτά και κλειστά αρχεία, στη συζήτηση με θέμα «Αρχειακή πολιτική και εθνική κουλτούρα» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Συγγρού 107), στις 7.00 μ.μ.

Μαρία Βλαζάκη

Εκδήλωση προς τιμήν της επίτιμης γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρίας Βλαζάκη διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στην αίθουσα εκδηλώσεων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22), στις 5.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ

Ελένη Καραΐνδρου

Ένα βιβλίο που περιέχει δύο CD, με Μουσική για τη μικρή οθόνη. Πρωτότυπες ηχογραφήσεις (1976-1989) που έγραψε η Ελένη Καραΐνδρου, παρουσιάζεται από τη Μικρή Άρκτο, συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού από τις σειρές, σε επιμέλεια του εικαστικού Ανδρέα Γεωργιάδη, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 9.00 μ.μ.

Αλέξανδρος Αργυρίου

Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τον τόμο Αλέξανδρος Αργυρίου, Μνήμης και λήθης σημαντικά και ασήμαντα και ομιλητές τους Α. Δεληβορριά, Ρ. Σωμερίτη, Μ. Χαραλαμπίδη, Κ. Τσαούση, Α. Ζήρα, Α. Παπαλεξάνδρου, Ε Κεχαγιόγλου, Α. Καστρινάκη, με προβολή ανέκδοτης συνέντευξης του Αλ. Αργυρίου στους Η. Γιαννακάκη και Ε. Καραμπάτσου πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη(Κουμπάρη 1), στις 8.00 μ.μ.

Electra

Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου Electra, με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Κόκκαλη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθούν συζητήσεις με το κοινό και τους συντελεστές, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ι. Οδός 48), στις 9.00 μ.μ.

Πόλεμος και τέχνη

Διήμερο αφιέρωμα στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο και την επιρροή του στην τέχνη, με προβολές ταινιών (Πρώτα Χριστούγεννα στα χαρακώματα, Μ. Γκάουμνιτζ, Ο Μεγάλος Πόλεμος, Μ. Μονιτσέλι) και ομιλίες (Έλλη Λεμονίδου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζουμπουλάκης) πραγματοποιεί ο «Άλλος Τόπος» στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος, Ν. Ηρακλείο), στις 7.30 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Σπύρος Βασιλείου

Έκθεση έργων του Σπύρου Βασιλείου με τίτλο Ο ποιητής της καθημερινότητας, σε επιμέλεια Ελένης Αθανασίου, συνθέσεις όπου κυριαρχούν οι μεταμορφώσεις της θάλασσας, η θέα της Αθήνας, ο κόσμος στο Ζάππειο, τα αντικείμενα εσωτερικών χώρων, η όψη της πόλης με τις στριφτές μεταλλικές σκάλες των χαμηλών σπιτιών κ.ά. εγκαινιάζεται στο Radisson Blu Park Hotel (Λ. Αλεξάνδρας 10), στις 8.00 μ.μ.

Πλεκτό

Για το βιβλίο της Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού συνομιλεί η Κατερίνα Σχινά με τον Σπύρο Γιανναρά σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Κίχλη στο βιβλιοπωλείο FreeThinking Zone (Σκουφά 640, στις 7.00 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ

Rosi Braidotti

Διάλεξη με θέμα Νομαδικά υποκείμενα: Ενσωματότητα και έμφυλη διαφορά στη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία θα δώσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Rosi Braidotti, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου της (εκδ. Νήσος) στο Αμφιθέατρο «Σ. Καράγιωργα 2» του Παντείου (Λ. Συγγρού 136), στις 6.00 μ.μ.

Use it, not abuse it

Έκθεση με αντικείμενα κατασκευασμένα από εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες, πλαισιωμένη από σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη χρηστικότητά τους, με τίτλο Use it, not abuse it, εγκαινιάζεται σήμερα στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5),στις 8.00 μ.μ.

Χρήστος Οικονόμου

Για το νέο του βιβλίο με τίτλο Το καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα (Πόλις) συζητά με τους αναγνώστες ο Χρήστος Οικονόμου στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι), στις 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Άγαμοι Θύται

Επιστρέφουν στην Αθήνα Με το κεφάλι ψηλά! οι Άγαμοι Θύται, σε μια παράσταση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, σε κείμενα Δήμητρας Παπαδοπούλου, με μουσικούς συνοδοιπόρους τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Πάνο Μουζουράκη, από σήμερα και κάθε Παρασκευοσάββατο στο Anodos Live Stage (Πειραιώς 183), στις 11.15 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Ελ Γκρέκο

Στο πλαίσιο των επετειακών εκθέσεων του έτους Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης διοργανώνει σεμινάριο με εισηγητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Χατζηνικολάου με θέμα «Ο μοντερνισμός του Γκρέκο», στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 11.30 π.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)