to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 24.11.2014

Πολιτισμός

Ο πολιτισμός της Λατινικής Αμερικής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το Φεστιβάλ με τίτλο Transitions (Μεταβάσεις) επιχειρεί σύμφωνα με τους διοργανωτές να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και, συγχρόνως, αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα


Έως τις 30 Νοεμβρίου θα διαρκέσει το Φεστιβάλ σύγχρονης ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το Φεστιβάλ με τίτλο Transitions (Μεταβάσεις) επιχειρεί σύμφωνα με τους διοργανωτές να  διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και, συγχρόνως, αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα. 

Μετά την εξερεύνηση των Βαλκανίων, το δεύτερο γεωπολιτικό φεστιβάλ Transitions εστιάζει στην ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή της Λατινικής Αμερικής.

«Δημιουργοί από το Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο της Χιλής, την Μπογκοτά, το Σάο Πάολο και τις φαβέλες του Ρίο, που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα με «πλούσιες αποσκευές»: αντισυμβατικές παραστάσεις στα όρια μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου, χορού και εγκατάστασης· δυνατές αφηγήσεις και ποιητικές γραφές που δεν φοβούνται τη συγκίνηση· ριζοσπαστικό θέατρο-ντοκουμέντο που πραγματεύεται χωρίς ταμπού θέματα μνήμης και ιστορίας· αιχμηρές νατουραλιστικές φόρμες που «αγγίζουν» σύγχρονα ζητήματα, όπως η πολιτική και κοινωνική βία ή η διαφθορά» τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κάτια Αρφαρά. 

«Οι καλλιτέχνες του λατινοαμερικανικού φεστιβάλ της Στέγης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια των ολοκληρωτικών καθεστώτων και της κρατικής τρομοκρατίας, έγιναν μάρτυρες της προοδευτικής μετάβασης στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1980, για να βρεθούν στη συνέχεια αντιμέτωποι με κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα –που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, τους απελπισμένους Αργεντινούς στους δρόμους του Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο του 2001–, αλλά και με το ανεκπλήρωτο αίτημα απόδοσης ευθυνών για τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους των δικτατοριών» προσθέτει η ίδια.

Συγκεκριμένα έως τις 30 Νοεμβρίου παρουσιάζονται οι εξής εκδηλώσεις:

24 Νοεμβρίου: Προβολή της ταινίας Αστέρια του Φεντερίκο Λεόν, ενός μυθοπολαστικού ντοκιμαντέρ. Θα προηγηθεί διάλεξη. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:00. 

26-27 Νοεμβρίου: Θεατρική παράσταση, Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο του Μαριάνο Πενσότι από την Αργεντινή.

26-27 Νοεμβρίου: Θεατρική παράσταση, Ο διανοούμενος συγγραφέας του Χόρχε Ούγκο Μαρίν από την Κολομβία.

29-30 Νοεμβρίου: Θεατρική παράσταση, Οι δράστες του Χόρχε Ούγκο Μαρίν από την Κολομβία.

29 - 30 Νοεμβρίου: Χορός, Pindorama από την Companhia de Danças (Ομάδα Χορού) της Λία Ροντρίγκες από τη Βραζιλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)