to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 22.11.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

«Σπόντα» Μπάιντεν εντός Τουρκίας για Ερντογάν: «Η συγκέντρωση εξουσιών διαβρώνει το πολιτικό σύστημα»

Το «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας, επισήμανε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν «μετρά» 11 χρόνια στην πρωθυπουργία και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια. Να σημειωθεί πως το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν ακόμα ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Μπάιντεν με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.


Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Νταβούτογλου. Η φωτ. από το σχετικό ρεπορτάζ της αγγλόφωνης Χουριέτ

«Οι Πατέρες του Έθνους μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο Μπάιντεν, ενώπιον αντιπροσώπων της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

Η αναφορά του Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν «μετρά» 11 χρόνια στην πρωθυπουργία και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.

Ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».

«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με κύριο σκοπό να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει ενεργότερα στον διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Η Άγκυρα αρνείται να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται εδώ και δύο μήνες την πόλη Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ανοικτά τους Κούρδους της Συρίας, στους οποίους παρέχει οπλισμό και πολεμοφόδια.

Και το Κυπριακό στην ατζέντα

Το Κυπριακό και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Μπάιντεν με τον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι δύο άνδρες «συζήτησαν για τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, τις συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια».

Το Κυπριακό, η ενεργειακή ασφάλεια και η γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)