to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:17 | 18.11.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Μεγάλη συγκέντρωση ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία «βλέπει» το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Μόσχα για μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων τόσο στην ανατολική Ουκρανία, όσο και στη ρωσική πλευρά των συνόρων και κάλεσε τη Μόσχα να τα αποσύρει.


Πληροφορίες από το ΝΑΤΟ και από άλλες πηγές υποδεικνύουν την «ανάπτυξη στρατευμάτων... εντός της Ουκρανίας. Αλλά βλέπουμε επίσης και στρατιωτική ανάπτυξη στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Βλέπουμε κίνηση στρατευμάτων, εξοπλισμού, αρμάτων μάχης, πυροβολικού αλλά και προηγμένων συστημάτων αεράμυνας», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για σοβαρή στρατιωτική ανάπτυξη και καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να συνεισφέρει σε μία ειρηνική συμφωνία. Η Ρωσία έχει επιλογή. Η Ρωσία μπορεί είτε να γίνει μέρος μίας ειρηνικής λύσης κατόπιν διαπραγμάτευσης, είτε να συνεχίσει στο μονοπάτι της απομόνωσης» πρόσθεσε.

Γερμανία: Να τηρηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για τήρηση των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μινσκ στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων Ουκρανών αυτονομιστών με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είναι τέλειες, αλλά είναι βασικές συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν» τόνισε ο γερμανός υπουργός, οι δηλώσεις του οποίου μεταφράστηκαν στα ουκρανικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα για «κατάφωρη παραβίαση» των συμφωνιών αυτών.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και χρησίμευσαν ως βάση για την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, συνέβαλαν αρχικά στη διακοπή των μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της γραμμής του μετώπου.

Ωστόσο, αυτή η κατάπαυση του πυρός έχει αποκτήσει σχεδόν εικονικό χαρακτήρα, καθώς κανένα από τα σημεία που προβλέπονται στις συμφωνίες του Μινσκ δεν εφαρμόζεται πραγματικά.

«Η ένταση έχει αυξηθεί στις ανατολικές περιοχές. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί» η κρίση, υπογράμμισε ο Στάινμαγερ, ο οποίος θα μεταβεί αργότερα την Τρίτη στη Μόσχα.

«Πηγαίνω στη Μόσχα για να εξασφαλίσω ότι οι διαπραγματεύσεις στο Μπρισμπέιν δημιούργησαν ένα ευνοϊκό κλίμα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» πρόσθεσε αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αυστραλία όπου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έτυχε πολύ ψυχρής υποδοχής.

Δίπλα στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρηνευτική διαδικασία στις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη και το ουκρανικό κράτος, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική χώρα. Οι συμφωνίες του Μινσκ τηρούνται από την Ουκρανία και παραβιάζονται κατάφωρα από τη Ρωσία» δήλωσε.

Λαβρόφ: Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις με την ΕΕ δεν έχουν φτάσει σε σημείο «μη επιστροφής»
 

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φθάσει σε σημείο «μη επιστροφής» εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ελπίζουμε ότι το "σημείο μη επιστροφής" δεν έχει φθάσει» δήλωσε ο Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass στη διάρκεια συνόδου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)