to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 18.11.2014

Διεθνή

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας εμβόλισε σκάφος της Greenpeace (βίντεο)

Σκάφος της Greenpeace εμβόλισε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακτιβιστές. Το υπουργείο έσπευσε να επισημάνει πάντως πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν είχε άλλη επιλογή στην προσπάθειά τους να προλάβουν μία πράξη «πειρατείας».


Σκάφος της Greenpeace εμβόλισε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακτιβιστές. Το υπουργείο έσπευσε να επισημάνει πάντως πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν είχε άλλη επιλογή στην προσπάθειά τους να προλάβουν μία πράξη «πειρατείας».

Το Πολεμικό Ναυτικό «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει» για να αποτρέψει την διάπραξη του «εγκλήματος της πειρατείας» από την περιβαλλοντική ομάδα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Οι αξιωματούχοι αντέδρασα στις κατηγορίες της «αδικαιολόγητης χρήσης βίας» από την Greenpeace στον απόηχο ενός περιστατικού που συνέβη το Σάββατο, όταν δύο φουσκωτά σκάφη του πλοίου Arctic Sunrise του οργανισμού, επιχείρησε να προσεγγίσει ένα πλοίο γεώτρησης πετρελαίου, στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων.

Ένα βίντεο του περιστατικού που δημοσιεύτηκε στο YouTube, δείχνει ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού να εμβολίζει αρκετές φορές ένα πλοίο της Greenpeace, με την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων, ακριβώς δίπλα στο πλοίο γεώτρησης, που κατέληξε με γυναικεία ουρλιαχτά.

Η Ματίλντα Μπρουνέτι, μια 23χρονη Ιταλίδα ακτιβίστρια της Greenpeace, έπεσε στη θάλασσα κατά την σύγκρουση. Έσπασε μάλιστα το πόδι της κατά το περιστατικό και χτυπήθηκε από την προπέλα ενός πλοίου. Άλλα τρία μέλη της ομάδας της Greenpeace είχαν ελαφρούς τραυματισμούς.

Η Μπρουνέτι διασώθηκε από ένα μέλος του πληρώματος του σκάφους του Ναυτικού και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο των Κανάριων Νήσων με ελικόπτερο.

«Οι υπόλοιποι ακτιβιστές επέστρεψαν ασφαλείς στο Arctic Sunrise. Οι προσπάθειες της ισπανικής Greenpeace για την προστασία των Καναρίων Νήσων από υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου συνεχίζεται» έγραψε η περιβαλλοντική ομάδα στο Facebook.

Το Πολεμικό Ναυτικό από την πλευρά του υποστηρίζει πως τα σκάφη της Greenpeace αγνόησαν αρκετές προειδοποιήσεις που τους προέτρεπαν να μην εισέλθουν στην λεγόμενη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το πλοίο των γεωτρήσεων, που εκτείνεται σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου.

 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)