to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 18.11.2014

Πολιτική

Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαγωνισμών για τα νέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας και της ΕΕΚΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του «έκπληκτου» Λ. Γρηγοράκου


Με αφορμή την πρόσφατη ειδησεογραφία για τις μνημειώδεις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς ασθενοφόρων, το γερασμένο στόλο και τις ελλείψεις στα συνεργεία, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γρηγοράκος, με περισσό θράσος και ωσάν ανίδεος, δήλωσε ότι «λυπάται πάρα πολύ γιατί ένας διαγωνισμός για Ασθενοφόρα, διαρκεί επτά χρόνια..», «πράγμα πρωτόγνωρο για χώρα της Ε.Ε.»

Θα ήταν καλύτερο ο κ. Υφυπουργός, αντί να παριστάνει τον έκπληκτο ή τον ανήξερο, λες και ενημερώθηκε χθες για το πρόβλημα των ασθενοφόρων, να ανατρέξει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας έγκαιρα το πρόβλημα.

Ο κ. Γρηγοράκος όφειλε να ξέρει, ότι εδώ και καιρό από τις σχετικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επισημανθεί τα εξής:

1. Το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν δύο διαγωνισμοί προμήθειας Ασθενοφόρων, συνολικού ύψους 21.000.000 € περίπου, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να τους εκτελέσουν ως έναν ενιαίο υπό διακομματική επιτροπή, που εγγυόταν ουσιαστικό και πλήρη δημοκρατικό έλεγχο. Γιατί άραγε; Η επίσημη δικαιολογία ήταν τότε ότι έπρεπε να αποφευχθεί η καθυστέρηση στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Επτά χρόνια μετά αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν επετεύχθη η σύντομη διαδικασία που επικαλούνταν. Μήπως ήταν άλλοι οι λόγοι που δεν επέτρεπαν το δημοκρατικό έλεγχο μιας τόσο μεγάλης προμήθειας;

2. Το γεγονός ότι μια εταιρία του Δημόσιου Τομέα, η ΕΛΒΟ, θέλησε να πάρει μέρος στον παρόντα διαγωνισμό, αλλά ο τότε Υπ. Οικονομικών δεν εξασφάλισε την εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή της, αποδεικνύει ότι είχαν άλλα σχέδια. Στόχος της Κυβέρνησης, υπό τις εντολές της Τρόικας ήταν το κλείσιμο και το ξεπούλημά της ΕΛΒΟ και η πριμοδότηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΟ διέθετε και διαθέτει αποδεδειγμένα έμπειρο και ικανό προσωπικό για την εκτέλεση μιας τέτοιας προμήθειας και έχει ήδη εκτελέσει αντίστοιχα έργα. 

3. Ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει δύο μεγάλα Συνεργεία Οχημάτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με έμπειρο προσωπικό, τα οποία στηρίζουν και τα Παραρτήματα και τους Τομείς, πλην όμως λόγω αποχωρήσεων έχουν αποδεκατισθεί και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για πρόσληψη προσωπικού, παραμένουν με ελάχιστο αριθμό τεχνιτών και συνεχιζόμενες συνταξιοδοτήσεις. 

4. Ότι με την 2654/09-07-2014 εγκύκλιό της η Κ.Υ. του ΕΚΑΒ, υποδείκνυε στα Παραρτήματά της ότι δεν δέχεται αποστολή νέων αιτημάτων με αντικείμενο την αγορά ανταλλακτικών, ενώ η υπηρεσία διαθέτει Συνεργεία και Τεχνικούς, αλλά κατηύθυνε την αποστολή των Οχημάτων με βλάβες, σε Ιδιωτικά Συνεργεία !

Την ίδια στιγμή, ο νέος Προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ είναι σύμφωνος στις επιταγές της Τρόικας, η υποχρηματοδότηση θα επιφέρει νέα υποβάθμιση στην παροχή της επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας και εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα προσλήψεις διασωστών δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια και η υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του ΕΚΑΒ.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό, ότι η απαξίωση του ΕΚΑΒ, όπως και κάθε δημόσιας δομής υγείας, είναι η άμεση συνέπεια του στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης και της Τρόικας για μείωση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία και της εκχώρησης “φιλέτων” του Δημόσιου Τομέα στους ιδιώτες. Όταν λοιπόν ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας εκφράζει τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο ως κακοπαιγμένο θέατρο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)