to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

19:51 | 12.11.2014

Πολιτική

Βρυξέλλες: Η Κωνσταντίνα Κούνεβα με εκπροσώπους εργαζομένων από τρία ελληνικά εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης

Η αυτοδιαχείριση ως εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής, ως μορφή αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό ήταν το αντικείμενο των διήμερων συναντήσεων και συζητήσεων που είχε στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα με εκπροσώπους εργαζομένων από τρία ελληνικά εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης που προσκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η αυτοδιαχείριση ως εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής, ως μορφή αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό ήταν το αντικείμενο των διήμερων συναντήσεων και συζητήσεων που είχε στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα με εκπροσώπους εργαζομένων από τρία ελληνικά εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης που προσκάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

 • Από τη ΒΙΟ.ΜΕ., το εργοστάσιο που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του και το λειτουργούν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας οι εργαζόμενοι

 • Από την "Εφημερίδα των Συντακτών", που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια ως συνεταιριστική επιχείρηση

 • Και από την ERT-OPEN, που ενάμιση χρόνο μετά το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, εκπέμπει ψηφιακά ανεξάρτητη ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσα από 15 περιφερειακά ραδιόφωνα και την ET3, με διαδικασίες αυτοδιαχείρισης στις οποίες εμπλέκονται πολλές δεκάδες απολυμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί.

Σε συζήτηση που διοργανώθηκε την Τρίτη (11/11) στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτός από τους προσκεκλημένους εκπροσώπους των τριών αυτοδιαχειριστικών εγχειρημάτων από την Ελλάδα, συμμετείχαν οι Ισπανοί βουλευτές των Podemos Pablo Echenique Robba και Teresa Rodriguez-Rubio Vazquez, η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Terry Reintke, o σύμβουλος για θέματα Πολιτικής της GUE, Tom Kucharz , o Κώστας Κουμπούνης από το συνδικάτο Μετάλλου του Βελγίου, με εμπειρία σε δράση συνεταιριστικών εταιρειών και η Κατερίνα Σαρικάκη, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από όσα λέχθηκαν στη συζήτηση και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε σταχυολογούμε:

 • Οι εργαζόμενοι από την ΒΙΟΜΕ ζητούν νομοθετική λύση για το πέρασμα των εργοστασίων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες τους στα χέρια των εργαζομένων, με την ίδια ή άλλη παραγωγή και υπό την διεύθυνση των ίδιων των εργατών. Ο εκπρόσωπός τους, Μάκης Αναγνώστου, τόνισε στη συνέντευξη τύπου ότι «τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης πρέπει να πετύχουν όχι μόνο για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για να προκαλέσουν ρήγματα στον καπιταλισμό».

 • Οι εκπρόσωποι της εφημερίδας των Συντακτών ζήτησαν από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τη GUE/NGL να αναλάβουν πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να υπάρξουν ρυθμίσεις ενίσχυσης των συνεταιρισμών. «Οι συνεταιριστικές νησίδες, που δίνουν στους εργαζόμενους τη δύναμη να πιστέψουν στους εαυτούς τους, δικαιούνται ένα κομμάτι από τον πακτωλό πόρων που συνήθως καταλήγουν στους διεφθαρμένους και στους εργολάβους», επισήμανε ο Γιάννης Σμυρλάκης.

 • Οι εργαζόμενοι της ERT-OPEN κάλεσαν την Ευρωομάδα της Αριστεράς να αποφασίσει την καταδίκη της ΝΕΡΙΤ, γιατί δεν αποτελεί συνέχεια της ΕΡΤ, μετά το λουκέτο από την δικομματική κυβέρνηση. «Η απόφαση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου οριστική απόφαση της EBU- της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσίων Ραδιοτηλεοράσεων- για ένταξη ή μη της ΝΕΡΙΤ στους κόλπους της», τόνισε ο Γιώργος Γιουκάκης, απολυμένος της ΕΡΤ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Επίσης, πρότειναν να διοργανωθεί στις Βρυξέλλες από την GUE forum με την συμμετοχή δημοσιογράφων και συνδικάτων Τύπου από χώρες της ΕΕ, που είτε είναι θύματα της κρίσης , είτε έχουν συρρικνωθεί σε όφελος των ιδιωτικών καναλιών, είτε αποτελούν πρότυπα μη χειραγωγημένης δημόσιας τηλεόρασης.

 • Η Κατερίνα Σαρικάκη, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Βιέννης, η οποία διενεργεί έρευνα για την ΕΡΤ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξαναδεί τον ρόλο των Δημόσιων ΜΜΕ σε όλες τις χώρες. «Το ευρωκοινοβούλιο, είτε από σκοπιμότητα είτε από άγνοια, επιτρέπει να πλήττονται τα Δημόσια ΜΜΕ, όπως συνέβη με την ΕΡΤ», είπε η κ. Σαρικάκη.

 • Οι ευρωβουλευτές των PODEMOS μετέφεραν την εμπειρία τους από την δράση αντίστοιχων συνεταιριστικών εγχειρημάτων στην Ισπανία και επεσήμαναν ότι ο αριθμός τριπλασιάστηκε στην περίοδο της κρίσης. Υποσχέθηκαν ότι θα συμβάλουν στην καλύτερη δικτύωση των συνεταιριστικών σχημάτων στις δύο χώρες. Όπως είπαν οι Ισπανοί βουλευτές, «τα συνεταιριστικά σχήματα έκαναν λιγότερο επώδυνη την κρίση και βρέθηκαν αντιμέτωπα με το κράτος όταν αποδείχθηκαν επιτυχημένα, ενώ ορισμένα προτίμησαν να προχωρήσουν σε μικρές μειώσεις μισθών παρά να κάνουν απολύσεις».

 • Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης στην Ευρώπη και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στην νομοθετική κατοχύρωσή τους. Επεσήμανε, ωστόσο, την ελλιπή ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

 • Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίβα Κούνεβα, που είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης- συζήτησης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το “παραμύθι” που μας διηγείται ο καπιταλισμός είναι ότι χωρίς το κεφάλαιο δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει οικονομία. Εδώ έχουμε τρεις ομάδες εργαζόμενων που προσπαθούν να διαψεύσουν αυτό το παραμύθι. Λένε: “Μήπως μπορούμε και μόνοι μας;” Είναι ένα δύσκολο πείραμα, μια άσκηση για το μέλλον. Και αξίζει να τη στηρίξουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)