to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανεξάρτητος «δημοκρατικός» ρατσισμός

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει ρατσιστικός λόγος να ακούγεται στη Βουλή, και μάλιστα όχι μόνο από βουλευτές της Χρυσής Αυγής.


Όσοι και όσες διαβάζουν το άρθρο αυτό, ίσως έχουν ήδη μάθει τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο Ανεξάρτητος  Δημοκρατικός βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, σχετικά με τους αλλοδαπούς κρατούμενους των φυλακών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι στις αγροτικές φυλακές πρέπει να μπαίνουν μόνο Έλληνες, μίλησε για «εγκληματίες ξένους» και, όταν διαμαρτυρήθηκα, κατέληξε στη γνωστό επωδό: «Τα αδέλφια σας, τους λαθραίους, να τους πάρετε σπίτι σας!». Δεν είναι η καταγγελία του κ. Καπερνάρου αυτό που με απασχολεί – το όλο θέμα το βρίσκω θλιβερό, και άλλωστε δεν είναι προσωπικό. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται ένα σύντομο σχόλιο, ακριβώς επειδή ανακινεί ευρύτερα ζητήματα.

Πρώτον, τα όσα είπε χθες ο κ. Καπερνάρος για την «επικινδυνότητα» των ξένων κρατούμενων (και τους διαβάθμισε, κατά σειράν επικινδυνότητας, σε Αλγερινούς, Μαροκινούς, Γεωργιανούς, Αλβανούς, οι οποίοι, συγκριτικά «είναι αγγελούδια») με βάση την εθνοτική καταγωγή τους (η οποία επιτείνεται από την ιδιότητά τους ως «λαθραίων») συνιστούν ιδεοτυπικά ρατσιστικό λόγο, ο οποίος ανακυκλώνει ανακρίβειες και προάγει το μίσος.  Θα μπορούσαν, μάλιστα,  να παρατεθούν σε κάθε σχετικό εγχειρίδιο, ως παράδειγμα ρατσιστικών στερεοτύπων.

Δεύτερον, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στη Βουλή – και μάλιστα όχι στο καφενείο της, αλλά σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ας θυμηθούμε το ομοφοβικό κρεσέντο  του Τ. Νεράντζη και αρκετών άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ας το σκεφτούμε, και ας σκεφτούμε τι σημαίνει ότι ο λόγος αυτός ακούγεται έντονα στη Βουλή, και μάλιστα όχι μόνο από βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Τρίτον, παρότι η τομή Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο είναι καθοριστική και σφραγίζει τις πολιτικές εξελίξεις, η ένταξη στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο  δεν κάνει αυτόματα μια πολιτική δύναμη  ή έναν βουλευτή σύμμαχο. Γιατί με  τις πολιτικές  αντιλήψεις και το αξιακό σύστημα αρκετών αντιμνημονιακών, μας χωρίζει άβυσσος.

Φεύγοντας από το συγκεκριμένο περιστατικό, αξίζει να ξαναθυμηθούμε το θέμα το οποίο συζητιόταν στην Επιτροπή της Βουλής όταν διαδραματίστηκε. Τις φυλακές, δηλαδή, και τους φυλακισμένους. Τις συνθήκες ζωής τους και την καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα τόσο κακή, που πολλές φορές η μόνη λέξη που την περιγράφει είναι η λέξη «βασανισμός». Να θυμηθούμε το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού με οροθετικούς, φυματικούς, καρκινοπαθείς ασθενείς με ηπατίτιδα και βαριές ασθένειες, που τους παρέχεται μόνο στοιχειώδης φροντίδα. Επίσης, το μαγειρείο του ψυχιατρείου των φυλακών, στο οποίο, μία μέρα μετά την επίσκεψη υπουργικού κλιμακίου (οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει ο χώρος να καθαριστεί συστηματικά), το Τμήμα Υγιειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής βρήκε «αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας». Αράχνες και μυρμήγκια, σε κοινά ελληνικά, για όποιον δεν κατάλαβε. Αλλά και  κατσαρίδες στο νοσοκομείο, όπως είδαμε στο βίντεο που τράβηξαν οι κρατούμενοι... Να θυμηθούμε τις άδειες που δεν δίνονται (οι περιπτώσεις Κωστάρη και Ρωμανού, στους οποίους δεν δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούνται, είναι οι πιο πρόσφατες και γνωστές, αλλά δεν είναι οι μόνες).  Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα, στα οποία πρέπει να εστιαστούμε.

Η αντίληψη ότι  βασικός παράγοντας για την άθλια κατάσταση των φυλακών μας είναι ο συνωστισμός «αλλοδαπών εγκληματιών», και θεραπεία είναι η απέλασή τους (την οποία έχουμε ακούσει πολλές φορές, από βουλευτές της Δεξιάς), και  είναι ρατσιστική και διαστρέφει βάναυσα την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την ανεχόμαστε, όποτε την ακούμε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)