to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωπαϊκό «τείχος» για Ευρωπαίους μετανάστες

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν στο εξής, να αρνούνται την χορήγηση επιδομάτων σε «οικονομικά μη ενεργούς» Ευρωπαίους πολίτες που πάνε σε μια άλλη χώρα «με μοναδικό σκοπό» να ζήσουν από τα βοηθήματα των κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με απόφαση-σταθμό του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECJ) στο Λουξεμβούργο, που δημιουργεί νομικό προηγούμενο.


Με άλλα λόγια όποιος μεταναστεύσει σε άλλη χώρα και δεν βρει δουλειά, μπορεί να αποκλειστεί από οποιοδήποτε επίδομα τον βοηθήσει να επιζήσει, παραμένοντας στη χώρα αυτή. Η απόφαση για την υπόθεση αυτή που αφορά στον λεγόμενο «τουρισμό των επιδομάτων» ξεκίνησε από προσφυγή στο ECJ μιας Ρουμάνας, της Ελιζαμπέτα Ντάνο, που γέννησε ενώ βρισκόταν στη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας. Η γυναίκα εισέπραξε επιδόματα ύψους 317 ευρώ μηνιαίως, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν να της χορηγήσουν επίδομα ανεργίας, με το επιχείρημα ότι «δεν αναζητούσε ενεργά απασχόληση».

Η 25χρονη δεν είχε επαγγελματική κατάρτιση και δεν μιλούσε Γερμανικά. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ντάνο και ο νεογέννητος γιος της «δεν μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία», αφού δεν μπορούν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους. Και επισημαίνει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι μετανάστες έχουν δικαίωμα παραμονής σε άλλη χώρα της ΕΕ έως τρεις μήνες, η χώρα που τους υποδέχεται δεν έχει υποχρέωση να τους καταβάλει επιδόματα στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν οι μετανάστες μείνουν για περισσότερο από τρεις μήνες, αλλά λιγότερο από τρία χρόνια, το δικαίωμα παραμονής εξαρτάται από το εάν έχουν επαρκή μέσα για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους.  

Η εξέλιξη- παρότι αφορά άμεσα τους Γερμανούς- έρχεται την κατάλληλη ώρα και για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που προσπαθεί εναγωνίως να σταματήσει την άνοδο του ξενοφοβικού, άκρως συντηρητικού, κόμματος Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ. Χαρακτηρίζοντας την απόφαση δικαίωση της πολιτικής του  για τον περιορισμό των επιδομάτων στους Ευρωπαίους μετανάστες, ο Κάμερον σε ανακοίνωση του γραφείου του υποστήριξε ότι η ετυμηγορία δείχνει πως «η ελευθερία της μετακίνησης μέσα στην Ε.Ε. δεν είναι δικαίωμα χωρίς όρια»  και ότι θα «εξετάσει στη συνέχεια ποια άλλα μέτρα» μπορούν να ληφθούν σε συνεργασία και με τις άλλες κυβερνήσεις.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί και νίκη και ήττα για τον Κάμερον. Είναι νίκη διότι τάσσεται υπέρ της άποψης του Λονδίνου για τον περιορισμό της κατάχρησης των επιδομάτων από μετανάστες- μια θέση που έχουν στηρίξει με πάθος Δανοί και Ιρλανδοί- αλλά είναι και «ήττα» με την έννοια ότι οι περιορισμοί τίθενται μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που ήδη ισχύουν. Οι Βρετανοί ζητάνε αναμόρφωση όλου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της διαθεσιμότητας των επιδομάτων και στους Ευρωπαίους μετανάστες που έχουν εργασία και αμείβονται κανονικά. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)