to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευ. Τσακαλώτος: Μαζί δεν τα φάγαμε, αλλά όλοι μαζί θα τους φάμε

Μπορεί ο ερχομός του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Θεσσαλονίκη να μην έφερε ιδιαίτερη τύχη στην αγαπημένη του ομάδα τον ΠΑΟΚ ο ίδιος βέβαια ελπίζει να είναι πιο γουρλής στην πολιτική και χθες τα κατάφερε κάνοντας ταληράκια (ή δεκαράκια όπως είπε) τα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Στο 4ο -5ο γενικό Λύκειο Καλαμαριάς όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με πρωτοβουλία της τοπικής οργάνωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και  υπεύθυνος ΕΚΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη αυτό που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ως το πρόγραμμα το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, υπό την έννοια ότι στην διαμόρφωση του συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες, συνθήκη που θα παίξει ρόλο τόσο το επόμενο διάστημα αλλά και στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Το 3ο επεισόδιο ύφεσης που βιώνει η Ευρώπη είναι ενδεικτικό για τον ίδιο του πως η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν καταφέρνει να γίνει ηγεμονική καθώς δεν καταφέρνει να εμπλέξει ούτε στο ελάχιστο τις υποτελείς τάξεις με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις όπου σε κάποιες χώρες ανεβαίνουν τα ποσοστά της Αριστεράς (Ελλάδα, Ισπανία )και σε άλλες αυτά των εθνικιστικών κομμάτων (βλ. Βρετανία, Γαλλία κ.α.) Έτσι αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι η νέα γενιά της νεολαίας θα είναι πρώτη που θα ζήσει σε χειρότερες συνθήκες από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να αλλάξει η συζήτηση στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που παλαιότερα θεωρούνταν περιθωριακά έχουν μπει στην πολιτική ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών. Για την διαπραγμάτευση το μοντέλο που επιδιώκει να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας όπως έγινε στην Γερμανία το 1953, μια χώρα πρωταθλήτρια στα κουρέματα του χρέους καθώς άλλες δύο φορές είχε προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση (1923 και 1929). Προφανώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν λέει ούτε κουβέντα για την δυνατότητα αυτή και απλά παραπέμπει την συζήτηση για το χρέος από καλοκαίρι σε χειμώνα και τούμπαλιν, δείχνει τις προθέσεις της η κατάσταση να μένει μονίμως η ίδια και κυρίως να γίνεται και ακόμη χειρότερη.

Ανεξάρτητα όμως από την διαπραγμάτευση σχετικά με το χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μέσα από τα άμεσα αυτά μέτρα να βάλει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, έναν πάτο στο βαρέλι της ύφεσης με την αύξηση του κατώτερου μισθού, με ριζική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο κ.α., εξέλιξη που θα αυξήσει την ζήτηση. Η αύξηση της ζήτησης δεν αποτελεί μάλιστα για τον ίδιο ένα πισωγύρισμα στο κεϋνσιανισμό («δεν γίναμε ξαφνικά κεϋνσιανοί στα γεράματα» είπε) αλλά βασικό στοιχείο των αξιών της Αριστεράς να μεριμνήσει πρώτα για την επιβίωση του κόσμου και την απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να εφαρμοστούν πιο δομικές και μακροπρόθεσμες αλλαγές στην συνέχεια. Επιπλέον τα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης «δίνουν όπως είπε, το στίγμα για το είδος της οικονομίας που οραματιζόμαστε» η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δηλαδή «μονοκαλλιέργεια του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς χωρίς κριτήρια και άνευ οποιωνδήποτε όρων στην λογική «ότι θέλει το κεφάλαιο»

“Εμείς θεωρούμε ότι για να είναι σοβαρή η πολιτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το περιβάλλον, οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν κομμάτι του πλούτου αυτής της χώρας και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να βάλουμε κανόνες για το τι είδους ανάπτυξη, μισθούς, εργασιακές σχέσεις θέλουμε” σημείωσε.

Όσον αφορά την κοστολόγηση του προγράμματος για την οποία “καίγονται” πολλοί δημοσιογράφοι στα κυρίαρχα ΜΜΕ σχολίασε ότι το πραγματικό τους πρόβλημα είναι οι προτεραιότητες που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η κοστολόγηση των μέτρων.

Αν καταφέρει μια κυβέρνηση της Αριστεράς να επανεκκινήσει την οικονομία και να στηριχτούν οι πολίτες της τότε το κράτος θα έχει έσοδα αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί άνθρωποι τώρα έχουν προχωρήσει λόγω αδυναμίας σε αναστολή πληρωμών χρεών προς το ΔΗμόσια . Επίσης έσοδα μπορούν να έρθουν τόσο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τόσο τα ευρωπαϊκά ταμεία όσο και ο ΤΧΣ σε κατεύθυνση διαφορετική βέβαια από την κυβέρνηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε τέλος σε ένα πλήθος ερωτημάτων που μπήκαν από τους πολίτες αλλά και ερωτήματα που τίθενται συχνά στα ΜΜΕ, π.χ. αν δηλαδή θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει, επεσήμενα ο Ευ. Τσακαλώτος αν ο κόσμος νοιώσει ουσιαστικά μέρος του εγχειρήματος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Έτσι η Αριστερά πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι ανοιχτή στην κριτική ακόμη και στα λάθη. Όπως χαρακτηριστικά είπε μνημονεύοντας τον Γκράμσι “όταν το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί” είναι προφανές ότι “θα κάνουμε και λάθη” τα οποία θα διορθώσουμε.

“Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ένα βήμα για την ανατροπή αλλά η ανατροπή δεν έρχεται μόνο με την κυβέρνηση της Αριστερά” δήλωσε και υπενθύμισε ότι είναι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί έμφαση όπως και το προγούμενο διάστημα στην κινηματική λογική που διακατείχε τον ΣΥΡΙΖΑ” Εξάλλου όπως είπε κλείνοντας “Όλοι μαζί δεν τα φάγαμε αλλά όλοι μαζί θα τους φάμε” .

Σταυρούλα Πουλημένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)