to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 10.11.2014

πηγή: DW

Διεθνή

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Σήμερα η Γερμανία βρίσκεται πιο μόνη στη διεθνή σκηνή

Το νέο βιβλίο του Χ. Κίσινγκερ για την παγκόσμια τάξη και το ρόλο των Αμερικανών αλλά και οι επικρίσεις Γκορμπατσόφ για υποσχέσεις που δεν τήρησε η Δύση μετά την επανένωση είναι τα θέματα του σημερινού Τύπου


Τα 8000 φωτεινά μπαλόνια που όριζαν οπτικά το σημείο όπου βρισκόταν το Τείχος απελευθερώθηκαν στο αέρα. Αυτή ήταν και η τελευταία συμβολική πράξη της «πτώσης» του Τείχους στους χθεσινούς πανηγυρικούς εορτασμούς. Εκείνο που μένει την επόμενη ημέρα είναι η εκτίμηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ότι η ανθρωπότητα 25 χρόνια μετά την υπέρβαση της διαίρεσης σε δύο ιδεολογικά μπλοκ βρίσκεται ενώπιον ενός δεύτερου ψυχρού πολέμου.

«Σε διενέξεις με φιλικές χώρες»

Οι εορτασμοί δεν μπορούν να «σβήσουν» τις επικρίσεις Γκορμπατσόφ

Οι εορτασμοί δεν μπορούν να «σβήσουν» τις επικρίσεις Γκορμπατσόφ

«Έγιναν πολλά λάθη στην στάθμιση του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», παρατηρεί ο Thüringische Landeszeitung της Βαϊμάρης. «Ο Γκορμπατσόφ επιρρίπτει στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι μετά την αλλαγή το 1989 δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Οι πανηγυρικοί εορτασμοί και οι τελετές μνήμες δεν μπόρεσαν τόσο απλά να απομακρύνουν αυτήν την κατηγορία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Stuttgarter Zeitung. «Η Δύση για πολύ καιρό αισθάνθηκε ότι νίκησε τη Σοβ. Ένωση και δεν πήρε στα σοβαρά τη Μόσχα ως ισότιμο εταίρο. Αυτή η στάση παίρνει τώρα την εκδίκησή της στην ουκρανική κρίση. Μόνο τώρα που ο Πούτιν έχει δρομολογήσει μια επικίνδυνη, αλλά επιτυχημένη πολιτική σύγκρουσης με την Ευρώπη, λαμβάνεται υπόψη ως ίσος προς ίσον. Η ΕΕ θα δώσει στη Μόσχα να καταλάβει ότι έλαβε το μήνυμα. Αλλά από την άλλη πλευρά και ο Πούτιν θα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου».

Ποιο λοιπόν είναι το πολιτικό στίγμα της Γερμανίας 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους; Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η σημερινή Γερμανία είναι «μοναχική». Η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών της καγκελαρίου έχουν αφήσει βαθιά τα ίχνη της με τον στενό της εταίρο, τις ΗΠΑ. «Η Γερμανία», επισημαίνει ο σχολιαστής, «δεν θα γίνει ποτέ μια δεύτερη Βρετανία για τους Αμερικανούς. Υπάρχουν πολλές κοινές αξίες μεταξύ τους, αλλά λείπει η εμπιστοσύνη και από τις δυο πλευρές». Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαφορές προσέγγισης της ευρωκρίσης κυρίως με τη Γαλλία, αλλά και την Ιταλία στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων. Και ο σχολιαστής καταλήγει: «Έτσι η επανενωμένη Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο μόνη στη διεθνή πολιτική σκηνή από όσο φαντάζονταν ορισμένοι το 1990. Η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως πλαίσιο προστασίας για τη νεοαποκτηθείσα κυριαρχία, δεν μπόρεσε να εμποδίσει μεγάλες διενέξεις με φιλικές χώρες. Στην περίπτωση μάλιστα του ευρώ τις ενίσχυσε. Για τη χώρα, που θέλει να βρίσκεται στο 'mainstream', όχι μόνο στη Δύση αλλά και διεθνώς, πρόκειται για μια εμπειρία που θα πρέπει να την προβληματίσει».

Το νέο βιβλίο του Κίσινγκερ

Παγκόσμια Τάξη, το νέο βιβλίο του Κίσινγκερ

Παγκόσμια Τάξη, το νέο βιβλίο του Κίσινγκερ

Ο νέος ρόλος των ΗΠΑ σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που συνεχώς αλλάζει είναι το νέο βιβλίο του Χένρυ Κίσινγκερ, που κυκλοφορεί σήμερα στη Γερμανία. Ο τίτλος είναι και το ζητούμενο.Ο πρώην αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναρωτιέται ποιος θα πρέπει να είναι ο νέος ηγετικός ρόλος της χώρας του σε έναν κόσμο που βρίθει από περιφερειακές συγκρούσεις και πολέμους. Διαβάζουμε από ένα κεφάλαιο του βιβλίου, που δημοσιεύει αποκλειστικά η γερμανική Handelsblatt: «Για να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στον 21ο αιώνα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν απάντηση σε πολλές ερωτήσεις» σημειώνει ο Κίσινγκερ. «Τι ακριβώς θέλουμε να εμποδίσουμε ανεξαρτήτως μέσων και εν ανάγκη με μονομερείς ενέργειες; (…). Ποιους στόχους θέλουμε να επιτύχουμε; (…). Και το κυριότερο, ποιες αξίες θέλουμε να προωθήσουμε; (…) Για να ξεπεράσουμε τις σημερινές προκλήσεις είναι απαραίτητος ένας κατάλληλα προσαρμοσμένος ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ από φιλοσοφική και γεωπολιτική σκοπιά. Αυτό όμως από μόνο του δεν επαρκεί. Για να οικοδομήσουμε μια πραγματικά νέα τάξη πραγμάτων θα πρέπει οι επιμέρους χώρες να διατηρήσουν τις αξίες τους και να εξασκηθούν σε μια δεύτερη κουλτούρα, πιο παγκόσμια, πιο δομημένη που να ξεπερνά τις προοπτικές και τα ιδανικά των επιμέρους περιφερειών ή εθνοτήτων».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)