to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Και ελληνικά ανάμεσα στα 20 καταστροφικότερα αλιευτικά σκάφη

Μέτρα ζητάει η Greenpeace


Το "ονοματεπώνυμο" 20 πλοίων, των πιο καταστροφικών αλιευτικών σκαφών υπό ευρωπαϊκή σημαία, ιδιοκτησία ή διαχείριση, στα οποία περιλαμβάνεται και σκάφος ελληνικών συμφερόντων, δημοσιοποίησε η Greenpeace.

O κατάλογος αποκαλύπτει μερικούς από τους μεγαλύτερους ενόχους για την παγκόσμια υπεραλίευση, οι οποίοι συντελούν στην κατάρρευση των ιχθυοπληθυσμών, καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον και υπονομεύουν την ανάπτυξη των τοπικών, παράκτιων κοινωνιών οδηγώντας τους ντόπιους ψαράδες στην ανεργία. Η Greenpeace καλεί τον αρμόδιο υπουργό κ. Καρασμάνη και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς Αλιείας να προχωρήσουν αμέσως στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας διασφαλίζοντας τη βιώσιμη αλιεία, με τους μικρούς παράκτιους ψαράδες και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, στην Ευρώπη επί δεκαετίες διαδραματίζεται ένα ξέφρενο κυνήγι μέχρι το τελευταίο ψάρι από έναν τεράστιο και καταστροφικό στόλο σκαφών, ο οποίος μπορεί να πιάσει δύο ώς τρεις φορές περισσότερα ψάρια από ό,τι αντέχουν οι θάλασσες καταστρέφοντας τον βυθό. Κυνήγι που ευνοούσε το πολιτικό σύστημα ενισχύοντας τα μεγάλα σκάφη - τέρατα της θάλασσας εις βάρος των μικρών παράκτιων αλιέων, επιδοτώντας την καταστροφή με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών και αποτυγχάνοντας να σταματήσει την παράνομη αλιεία και να προστατεύσει αποτελεσματικά τις θάλασσές μας.

Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο ονομάζεται Odin. Σύμφωνα με την Greenpeace "είναι μια τεράστια πελαγική μηχανότρατα μήκους 114 μέτρων και χωρητικότητας 4.100 κυβικών μέτρων υπό σημαία Βανουάτου. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η ελληνική Unimed Glory, θυγατρική της Laskaridis Shipping Ltd, των αδελφών Λασκαρίδη με έδρα τη Λιβερία.

Η εταιρεία Laskaridis, που διαχειρίζεται το Odin, είναι ειδική στο να τοποθετεί τα περιουσιακά της στοιχεία εκεί όπου οι κανονισμοί είναι χαλαροί. Έχει συντελέσει στην εξάντληση του σκουμπριού της Χιλής, το οποίο κατέρρευσε στο 10% της αρχικής του βιομάζας, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χώρα. Έχει επίσης κοινοποιήσει την πρόθεσή του για αλιεία κριλ (είδος γαρίδας) στα ευαίσθητα νερά της Ανταρκτικής και το εργαλείο που χρησιμοποιεί συχνά σχετίζεται με τη θανάτωση υψηλών απορρίψεων άλλων ειδών που καταλήγουν στη θάλασσα νεκρά".

tags: αλιεία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)