to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 06.11.2014

πηγή: 902.gr

Διεθνή

Ισπανία: Την Κυριακή το συμβολικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως επιμένει στην πραγματοποίηση -την Κυριακή- της συμβολικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, η οποία απαγορεύθηκε από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης.



Ο Μας υπερασπίσθηκε το «δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους», πριν ανακοινώσει πως η «συμμετοχική διαδικασία» θα συνεχισθεί. «Συνεχίζουμε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία επειδή βρισκόμαστε στο πεδίο της υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων (...), του δικαιώματος της συμμετοχής και της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε.

«Για να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να δώσουν τη γνώμη τους και να εκφρασθούν, η (καταλανική) κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στη συμμετοχική διαδικασία», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμβολική ψηφοφορία που προβλέπεται για την Κυριακή.

Ο Μας υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για δημοψήφισμα, αλλά έχει «μια μεγάλη πολιτική αξία».

Οι Καταλανοί είχαν αποφασίσει να οργανώσουν στις 9 Νοέμβρη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Η διεξαγωγή τού δημοψηφίσματος ανεστάλη, ωστόσο, από το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 29 Σεπτέμβρη, κατόπιν αιτήματος της Μαδρίτης.

Για τον λόγο αυτό, ο Μας οργάνωσε αυτό που αποκαλεί «συμμετοχική διαδικασία», κατά την οποία θα τεθούν οι ίδιες ερωτήσεις, και η οποία οργανώνεται σε μεγάλο μέρος από εθελοντές και δεν έχει νομική αξία.

Πάντως η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) του Μαριάνο Ραχόι, θεωρεί πως πρόκειται για ένα δημοψήφισμα το οποίο δεν κατονομάζεται ως τέτοιο. Προσέφυγε και πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη διαδικασία αυτή, κάτι που οδήγησε στην αυτόματη αναστολή της μέχρι να εξετασθεί σε βάθος η κυβερνητική προσφυγή, και σε μια σύγκρουση ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, η οποία δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο (1939 - 1975).
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)