to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάν' το όπως η Σκωτία: Εκατομμύρια στους δρόμους της Καταλονίας με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία

Σχεδόν 2 εκατομμύρια διαδηλωτές βούλιαξαν χθες, Πέμπτη, τους δρόμους των πόλεων της Καταλονίας, τοποθετώτας ξανά στην ατζέντα την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της.



Η 11η Σεπτεμβρίου, η Ντιάντα, είναι ημέρα γιορτής για την Καταλονία, καθώς οι κάτοικοι τιμούν την ιστορία της. Ωστόσο, με το δημοψήφισμα της Σκωτίας στον ορίζοντα οι Καταλανοί ντύθηκαν στα κόκκινα και τα κίτρινα, χρώματα της σημαίας της Καταλονίας,και βγήκαν στους δρόμους φωνάζωντας πως "Θέλουμε ανεξαρτησία!". Πάνω από 500.000 σχημάτισαν το γράμμα V στις κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης που συμβολίζει την ψήφο και τη νίκη.


 Η φετινή Ντιάντα συμπέφτει με τα 300 χρόνια από την κατάληψη της Βαρκελώνης. Το 1714 ο Φίλιππος ο Ε' εισέβαλε στην καταλανική πρωτεύουσα και κατήργησε τους νόμους και τους θεσμούς της. Για συμβολικούς λόγους, η χθεσινή διαδήλωση κορυφώθηκε στις 17.14μμ.

"Η Καταλονία δεν είναι Ισπανία"

Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνονται δράσεις υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Εξάλλου, η Καταλονία -περιοχή αυτόνομη, με δικό της κοινοβούλιο- διεκδικεί την ανεξαρτησία της ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο η Μαδρίτη, σε αντίθεση με το Λονδίνο, έκανε σαφές πως δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να δεχτεί έστω την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.



Οι κινητοποιήσει των δύο προηγούμενων ετών ανάγκασαν την τοπική κυβέρνηση να υποσχεθεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πέρυσι  διαδηλωτές είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 400 χλμ με αποτέλεσμα οι καταλανικές αρχές να υποχρεωθούν να ορίσουν την 9η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ως ημέρα δημοψηφίσματος.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρησης, Αρτούρ Μας. Προειδοποίησε, μάλιστα, τη Μαδρίτη ότι "δεν μπορεί να στέκεται αιώνια εμπόδιο στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. "Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;", σημείωσε.

Ο Αρτούρ Μας είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες να εισαγάγει στο καταλανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δείχνει τα δόντια της απειλώντας πως σ'αυτήν και σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση θα καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τον νόμο. Έτσι, θα είναι πολύ δύσκολη η αναγνώριση ενός δημοψηφίσματος που έχει ακυρωθεί δικαστικά. Οι Καταλανοί, πάντως, ακολουθώντας τα σκωτσέζικα χνάρια, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)