to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Ερώτηση για τον κίνδυνο παραπομπής της Ελλάδας στο δικαστήριο της ΕΕ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τον σοβαρό κίνδυνο της παραπομπής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για μία ακόμα φορά για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έφερε στη βουλή με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη.


Πριν από λίγες ημέρες, η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς τη χώρα μας, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από τη σωματιδιακή ρύπανση (PM10), η οποία μπορεί να προκαλέσει άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο. Τα σωματίδια αυτά οφείλονται σε εκπομπές που προέρχονται από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση και, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, τα κράτη- μέλη οφείλουν να περιορίσουν την έκθεση των πολιτών σε αυτά τα σωματίδια.

Η Χαρά Καφαντάρη ζητά από τον υπουργό ΠΕΚΑ ενημέρωση για το ποια μέτρα προστασίας του πληθυσμού προτίθεται να λάβει μετά την επιστολή της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

- Οικονομικών

Θέμα:"Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση"

Στο τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18/10/2014) σχετικά με τις υποθέσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ από τα κράτη-μέλη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, την οποία η Επιτροπή καλεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την ατμοσφαιρική ρύπανση. H κίνηση αυτή της ΕΕ έρχεται σε συνέχεια επίσημης προειδοποιητικής επιστολής που είχε σταλεί στη χώρα μας το Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σωματιδιακή ρύπανση (PM10) και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τον πληθυσμό.

Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από τη βιομηχανία, την κυκλοφοριακή κίνηση και την οικιακή θέρμανση και μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πρόωρο θάνατο. Στην Ελλάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκτίθενται στα εν λόγω σωματίδια τουλάχιστον από το 2005 -σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του 2012- ενώ η ακατανόητη επιμονή της κυβέρνησης στον αυξημένο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης έστρεψε τους πολίτες προς τη χρήση ξύλου και γενικότερα βιομάζας για οικιακή θέρμανση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να εμφανιστεί και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Σε σύγκριση µε τα άλλα κράτη- µέλη, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα βρίσκονται, κατά κανόνα, πάνω από τον µέσο όρο των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και όταν υπάρχει συμμόρφωση µε τα όρια. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου, µε σχεδόν μόνιµες υπερβάσεις των ορίων σε αστικούς σταθμούς κυκλοφορίας και το όζον, µε υπερβάσεις των ορίων στα προάστια κατά τους θερινούς μήνες.

Επειδή:

-Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια της Πολιτείας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. Με ερώτησή μας προς τον τότε Υπουργό ΠΕΚΑ στις 31/01/2013 είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παραπομπής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας ενημέρωση για τα σχέδια αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και για το χρονοδιάγραμμά τους. Από την προειδοποίηση της ΕΕ εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν έδρασε αποτελεσματικά.

-Από την ημέρα που εκδόθηκε η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής (18/10/2014) η χώρα μας έχει προθεσμία δύο μήνες για να δράσει, σε περίπτωση δε, που δεν ανταποκριθεί θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο της ΕΕ με κίνδυνο την καταδίκη σε πληρωμή υπέρογκων προστίμων.

-Υπάρχει ανάγκη εφαρμογής στοχευμένων και στρατηγικά σχεδιασμένων περιβαλλοντικών και ενεργειακών πολιτικών που θα συνδυάζουν, μεταξύ άλλων, συστηματική παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, έλεγχο των εκπομπών από τη βιομηχανία, τις οδικές μεταφορές και τα συστήματα θέρμανσης, καθώς και έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων.

-Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μεσομακροπρόθεσμη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος για καθαρό αέρα οφείλει να είναι κυρίαρχης σημασίας και προτεραιότητας και αυτό απαιτεί ένα σαφές και επιστημονικά άρτιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ΠΕΚΑ:

  • Ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία του πληθυσμού από τη σωματιδιακή ρύπανση (PM10), αποκρινόμενος στην αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕ;

  • Έχει εκπονηθεί κάποιο ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

  • Θα καταργηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ρύθμιση εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με επαναφορά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011;


 

Η ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Καφαντάρη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)