to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άντρος Κυπριανού (Γραμματέας ΑΚΕΛ): "Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανεβάζει τους τόνους προς χάριν εντυπώσεων"

Ανήσυχος για παιχνίδια έντασης στην Κύπρο εμφανίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Κύπρου, γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία.


* Γιατί επιλέγει να κλιμακώσει η Τουρκία την επιθετικότητα της απέναντι στην Κύπρο, καταφεύγοντας ακόμη και σε πολεμικής λογικής μεθόδους;

Η Τουρκία επιθυμεί να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι δεν μπορεί να γίνει αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δίχως τη συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιδιώκει κάτι τέτοιο, είχε επιχειρήσει να στείλει παρόμοιο μήνυμα τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά τότε η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ ισχυρή. Πρώτον η Ρωσία είχε αντιδράσει πολύ έντονα, είχαν ακολουθήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., και η Τουρκία υποχρεώθηκε να περιορίσει τις απειλές της. Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν πολύ χλιαρή, με αποτέλεσμα η Τουρκία να συνεχίσει αμετακίνητη τις προκλήσεις της. Αυτή τη φορά οι προκλήσεις δυστυχώς δεν περιορίζονται στο βορειοδυτικό τμήμα, έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, οι προκλήσεις φτάνουν μέχρι και τις νότιες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πολύ μεγαλύτερες δηλαδή.

* Γιατί "επιτρέπεται" τώρα στην Τουρκία να επιδεικνύει τέτοια προκλητικότητα; Φταίει η συγκυρία;

Σίγουρα ένας λόγος είναι οι εξελίξεις με το Ισλαμικό Κράτος, που έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας κι έχουν περιορίσει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας ή τη διάθεσή της να της ασκήσει έντονη κριτική. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερες κινήσεις από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με επίδειξη μεγαλύτερης συνέπειας σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά και σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική. Να μην είχε εναποθέσει δηλαδή όλες τις ελπίδες στις δυτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα η Ρωσία να μην έχει αντιδράσει έντονα όσο το 2011. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα αρνητικό σκηνικό, το οποίο κατά την άποψη μας πρέπει να ξεπεραστεί.

* Πώς σχολιάζετε τη στάση της Βρετανίας ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Ε.Ε. αναφορικά με την Κύπρο στον ΟΗΕ;

Noμίζω ότι η Βρετανία ακολουθεί την ίδια λογική που ακολουθούσε πάντοτε, ότι δεν πρέπει να προχωρούμε σε ενέργειες που θα εκνευρίσουν την Τουρκία προκαλώντας περισσότερα προβλήματα, όμως δεν θα συμφωνήσουμε με την προσέγγιση αυτή, την οποία θεωρούμε υποκριτική. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί, στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι δυτικοί είχαν επιβάλει πραξικοπηματικά τη θέλησή τους στον ουκρανικό λαό και υπήρξε αντίδραση από μερίδα του ουκρανικού λαού, ο οποίος είχε τη στήριξη της Ρωσίας. Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία επειδή στήριξε εκείνη τη μερίδα του ουκρανικού λαού που αντέδρασε στις πραξικοπηματικές ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Δύσης. Στη δική μας την περίπτωση, εκείνη που προκαλεί είναι η Τουρκία και αντί να προβαίνουν σε ενέργειες και μέτρα παρόμοια τουλάχιστον με εκείνα που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία για την Ουκρανία, στρέφονται προς εμάς ζητώντας μας να φερθούμε λογικά και να μην εξωθήσουμε τα πράγματα στα άκρα. Είναι η λογική του παραλόγου και είναι προφανές ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί αυτήν την προσέγγιση και γι' αυτό το μήνυμα που στέλνουμε στη Βρετανία είναι πως θα αξιοποιήσουμε όλα τα βήματα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Θεωρείτε πως την κυβέρνηση Αναστασιάδη τη βολεύει η αναστολή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού;

Noμίζω ότι θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το τι θα γίνει παρακάτω. Έχουμε όλοι από το 1974 καθορίσει ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει με στρατιωτικό τρόπο, αλλά με πολιτικό, μέσα από τις διαπραγματεύσεις δηλαδή. Οπότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για λύση του Κυπριακού εκτός από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί από το 1977 και το οποίο έχει επαναβεβαιωθεί μέχρι σήμερα πάμπολλες φορές. Εάν λοιπόν θέλουμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό, θα πρέπει η προσπάθειά μας να στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον να ξεπεραστεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Τουρκίας και για να ξεπεραστεί θα πρέπει να γίνει κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας και δεύτερον να στοχεύσουμε στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Αν και εφόσον ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να σταθούμε με σύνεση, συνέπεια και σοβαρότητα. Τώρα για το αν η κυβέρνηση βολεύεται από τις εξελίξεις, να μου επιτρέψετε να πω ότι εάν η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα υπάρξει καμιά σοβαρή εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στην Τουρκία, τότε ενδεχομένως να κάνει τέτοιες σκέψεις, ότι, εφόσον δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά σοβαρή εξέλιξη, τότε μπορεί να ανεβάσει τους τόνους για να κερδίσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης. Θα είναι μεγάλο λάθος το να επιχειρήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη να παίξει αυτό το παιχνίδι. Το έχει παίξει στο παρελθόν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, μπορεί να κέρδιζαν εκλογές έτσι, αλλά ζημίωναν την Κύπρο. Τη ζημιά και τώρα θα την πληρώσει η Κύπρος. Υποψιάζομαι πως η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους προς χάριν των εντυπώσεων. Εμείς ως ΑΚΕΛ θα αντιταχθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια.

* Πώς κρίνετε την αποστολή φρεγάτας και υποβρυχίου από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ;

To πώς οργανώνονται οι ασκήσεις από το ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που αφορά το ΝΑΤΟ, δεν μας πέφτει εμάς λόγος το ποιοι συμμετέχουν σε αυτές. Εκείνο όμως που μας αφορά είναι το κατά πόσο εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτές τις ασκήσεις και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα μας ενοχλούσε πάρα πολύ εάν επιχειρούνταν να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος για την εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων. Δεν επιθυμούμε την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, θα πρέπει όμως να στοχεύσουμε στην αποκλιμάκωση της έντασης για να δούμε πώς επιλύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

* Δύο χρόνια μετά το κυπριακό Μνημόνιο, σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και τι ευθύνες έχει η κυβέρνηση Αναστασιάδη;

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε ποια ήταν η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας τότε και ποια είναι σήμερα. Είναι προφανώς πολύ χειρότερη. Είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 10% τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό για τους Κύπριους, αύξηση της ανεργίας σε επικίνδυνα ποσοστά, μείωση των μισθών κατά 30-40%, μείωση των συντάξεων, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και προώθηση νομοθεσιών που θα εκποιούν και τις περιουσίες του κόσμου. Οδηγείται μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού στην εξαθλίωση. Ένα ποσοστό της τάξης του 28% ζει αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να στραφούμε προς την Ε.Ε. και να απαιτήσουμε αλλαγή των προωθούμενων πολιτικών για την οικονομία. Αυτό δεν το λέει μόνο το ΑΚΕΛ, το λένε νομπελίστες οικονομολόγοι, το 'χει πει πολλές φορές ο ΟΗΕ. Θεωρώ ότι η στάση της κυβέρνησης που υιοθετεί τυφλά τα όσα απαιτεί η τρόικα είναι λανθασμένη. Η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας, που απαιτούν χαλαρώσεις στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που θα ανακουφίσουν τον λαό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιθέτως επιλέγει να συντάσσεται με τις πιο ακραία συντηρητικές πολιτικές της Ε.Ε., εκείνες που προωθούνται από τη Γερμανία, θεωρούμε λοιπόν ότι βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)