to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμφάνιση ελαφιού με μεγάλους κυνόδοντες στο Αφγανιστάν μετά από εξήντα χρόνια

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την τελευταία θέαση του ελαφιού του Κασμίρ, μία νέα μελέτη της οργάνωσης προστασίας άγριων ζώων Wildlife Conservation Society (WCS) επιβεβαιώνει ότι αυτό το παράξενο είδος ελαφιού, που διαθέτει μεγάλους κυνόδοντες να εξέχουν εμφανώς από το στόμα του, αποφεύγει ακόμα την ολική εξαφάνιση.


Τα ελάφια του Κασμίρ, όπως και τα άλλα έξι παρόμοια είδη που ζουν σε περιοχές της Ασίας, χρησιμοποιούν τους μεγάλους κυνόδοντές τους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος για να επιτεθούν σε άλλα αρσενικά και εντυπωσιάσουν θηλυκά, αλλά όχι για να τραφούν.

Δυστυχώς τα ελάφια του είδους αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τους λαθροκυνηγούς λόγω των αδένων όσφρησής τους, οι οποίοι αξίζουν από 20 έως και 45 χιλιάδες δολάρια το κιλό στη μαύρη αγορά. Το ελάφι του Κασμίρ χρησιμοποιείται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων και αρωμάτων εδώ και αιώνες σε περιοχές της Ασίας. Η έντονη λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων του κατέστησαν το είδος σε μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς η τελευταία φορά που μια επιστημονική ομάδα εντόπισε ένα τέτοιο ελάφι ήταν το 1948.

Σε ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές της WCS αναφέρουν πέντε διαφορετικές θεάσεις του ελαφιού. Συγκεκριμένα καταγράφηκε ένα αρσενικό ελάφι τρεις φορές στην ίδια περιοχή της επαρχίας Νουριστάν στα ανατολικά του Αφγανιστάν, ένα θηλυκό με ένα παιδί, καθώς και άλλο ένα θηλυκό, το οποίο μπορεί να ήταν το ίδιο ελάφι χωρίς το μικρό της. Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ελάφια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να προσεγγιστούν, και δεν κατόρθωσαν να τα φωτογραφίσουν σε καμία από τις πέντε περιστάσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)