to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 31.10.2014

Πολιτική

«Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη»: Η τοποθέτηση του Δ. Βίτσα στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ

«Τη μάχη τη δίνουμε μαζί, με το κοινό μας κόμμα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σύντροφοι και συμμαχητές, στα ίδια ευρωπαϊκά κινήματα και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στην GUE»


«O ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα: Να αναγκάσει την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, την κυβέρνηση της μνημονιακής λιτότητας να κάνει εκλογές, να νικήσει και να συγκροτήσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, που θα ακυρώσει στην πράξη την πολιτική των μνημονίων και θα στείλει μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη» επισήμανε ο Δ. Βίτσας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όπως είπε, το συνολικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού κινήματος, ικανού να σταματήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο και να ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη των Λαών, την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού στις πολιτισμικές, στις θρησκευτικές και στις προσωπικές επιλογές κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Ολόκληρη η εναρκτήρια τοποθέτηση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα, στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και εύχομαι η ολοκλήρωση των εργασιών μας να είναι ένα ακόμα προωθητικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια να αλλάξουμε την Ευρώπη, να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών.

Ζούμε σε εποχές δύσκολες που με τον αγώνα μας μετατρέπουμε σε εποχές ανατροπής.

Η πολιτική της λιτότητας συνοδεύεται πάντοτε από αυταρχικά, αντιδημοκρατικά, νεοφιλελεύθερα μέτρα. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. παγιδεύουν την Ευρώπη σε μια αναπαραγόμενη οικονομική κρίση με βασικά χαρακτηριστικά την αυξανόμενη ανεργία, την οικονομική στασιμότητα, το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αλλά και την απώλεια κυριαρχίας, το ψαλίδισμα της δημοκρατίας.

Σ’ εμάς μπαίνει το καθήκον ώστε οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούμε να σταθούν σ’ ένα μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και ενάντια στον συστημικό ευρωσκεπτικισμό και τον φασιστικό κίνδυνο.

Σήμερα το ΚΕΑ είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη, συνεχώς ανερχόμενη.

Με την βοήθεια και την αλληλεγγύη όλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα. Να αναγκάσει την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, την κυβέρνηση της μνημονιακής λιτότητας να κάνει εκλογές, να νικήσει και να συγκροτήσει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, που θα ακυρώσει στην πράξη την πολιτική των μνημονίων και θα στείλει μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη.

Έχουμε καθήκον να ιεραρχήσουμε τα μεγάλα μέτωπα τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση προκειμένου να σταματήσει η Ε.Ε να διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα.

  • Η Ειρήνη αποκτά άμεση προτεραιότητα καθώς πληθαίνουν οι εστίες θερμών αναμετρήσεων. Δυστυχώς η πολιτική της Ε.Ε. για άμυνα και ασφάλεια επιχειρεί να μας επαναφέρει στα χρόνια του ψυχρού πολέμου και να μετατρέψει την Ε.Ε σε μία επιθετική δύναμη που υιοθετεί το δόγμα “άσκηση εξωτερικής πολιτικής με στρατιωτικά μέσα”. Χρειάζεται να αναδείξουμε την Ευρώπη και την Ε.Ε ως γεωπολιτικό χώρο που θα συμβάλλει στην ισότιμη συνεργασία, στην παγκόσμια ειρήνη και στη διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικά μέσα. Χρειάζεται να προωθήσουμε ένα  νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη, με ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με τις ΗΠΑ, με τις χώρες των BRICS και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

  • Το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο είναι έντονα ταξικό, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες, τροφοδοτεί την ανεργία, με πρώτη την ανεργία των νέων. Πρέπει ν’ αλλάξει. Αντίθετα, χρειάζεται ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία της απασχόλησης και αποτροπή σχεδίων για ειδικές οικονομικές ζώνες.

  • Οι συνομιλίες για τη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με τις ΗΠΑ, γνωστή ως TTIP προχωρούν με αδιαφάνεια και από όσα έχουν γίνει γνωστά, ό,τι έχει κατακτηθεί στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, των κοινωνικών κατακτήσεων , στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος και στο πεδίο της  Δημοκρατίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συνομιλίες πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Η ΤΤΙΡ ως συνέχεια της NAFTA και της CETA επιδιώκουν να διαμορφωθεί  ένα νέο τοπίο στον γεωπολιτικό χώρο του Ευρωατλαντισμού, στον οποίο θα είναι πλήρης η υποταγή των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας, στην επικυριαρχία του πολυεθνικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Αυτή η προοπτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

  • Η μεταναστευτική πολιτική, μια πολιτική της αντίληψης «Ευρώπη Φρούριο»,  παράγει φαινόμενα σαν αυτά που γνωρίσαμε τον τελευταίο καιρό στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αντιμετωπίζει τα θύματα της πείνας και των πολέμων που προκαλούν οι μεγάλες δυνάμεις, ως “εισβολείς”. Επιμένουμε στην κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και συγκρότηση νέας μεταναστευτικής πολιτικής, που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των μεταναστών και το μεταναστευτικό πρόβλημα ως συλλογικό και συνολικό πρόβλημα της Ε.Ε.

  • Τελευταίο αλλά όχι έσχατο μέτωπο είναι το μέτωπο της δημοκρατίας. Οι αντιδημοκρατικές δομές της οικονομικής διακυβέρνησης, είναι τα μνημόνια και οι Τρόικες, είναι η ουσιαστική κατάργηση της διαβούλευσης μεταξύ ισοτίμων μελών. Είναι η ίδια η δομή της “Διακρατικής Διακυβέρνησης” της Ε.Ε. που όλο και περισσότερο καταργεί την διάκριση των εξουσιών και την ισοτιμία των μελών.

Είναι αναγκαίο αλλά και επείγον να παλέψουμε μέσα και έξω από τους θεσμούς για την  πραγματοποίηση στόχων όπως:

  • Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση για την Ελλάδα, αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόστηκε για τη Γερμανία το 1953 (διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου . Το μέτρο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το εντάσσει στο συνολικό του πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ωστόσο αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, καθώς  βάζει στο τραπέζι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ε.Ε, το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, αλλά και τα ζητήματα της αλληλεγγύης και της συνανάπτυξης των κοινωνιών των Ευρωπαϊκών κρατών.

  • Συνακόλουθα είναι η απόλυτα νόμιμη αξίωση του Ελληνικού λαού για την ηθική, πολιτική και οικονομική αναγνώριση , εκ μέρους της Γερμανίας, τόσο για πολεμικές αποζημιώσεις, όσο και για την επιστροφή του κατοχικού – αναγκαστικού δανείου, που συνιστά δικαίωση της Ιστορίας και συγχρόνως ανακούφιση από τα δεινά ενός προγράμματος καταστροφής που μας έχει επιβληθεί.

Οι άξονες αυτοί, αποτελούν μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου, το οποίο,  επιδιώκουμε να το συνδιαμορφώνουμε βήμα – βήμα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη προκειμένου να συγκροτήσουμε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κίνημα, ικανό να σταματήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο και να ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη των Λαών, την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού στις πολιτισμικές, στις θρησκευτικές και στις προσωπικές επιλογές κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Θέλουμε να μεταφέρετε στα κόμματά σας και στους λαούς των χωρών σας ότι, εμείς οι Συριζαίοι, εδώ στην Ελλάδα, στο νότιο άκρο της Ευρώπης έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στην πολύπαθη ιστορία του λαού μας.  

Την ίδια υποχρέωση αισθανόμαστε και απέναντι στον κοινό αγώνα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

“Να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους λαούς όλης της Ευρώπης” “Αλλάζουμε την Ελλάδα για να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ευρώπη”

Στον αγώνα μας αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω ούτε για να πάρουμε φόρα.

Ξέρουμε ότι στην μάχη αυτή η δική σας συμβολή υπερβαίνει τα όρια της αλληλεγγύης. Είναι μια μάχη κοινή. Την δίνουμε μαζί, με το κοινό μας κόμμα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σύντροφοι και συμμαχητές, στα ίδια ευρωπαϊκά κινήματα και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και στην GUE.

Ξέρουμε ότι όλοι μας έχουμε αναλάβει την ίδια δέσμευση απέναντι στους λαούς μας, απέναντι στην ιστορία της γηραιάς Ηπείρου.

Μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)