to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:40 | 30.10.2014

Πολιτική

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενημερωτικό δελτίο για τις τοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων


1) Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου
 
Με αφορμή τη δήλωση του Δημάρχου για τα σημερινά γεγονότα στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:
 
«Τα πανεπιστήμια απαξιώνονται συστηματικά εδώ κι αρκετά χρόνια χρόνια, λόγω της υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε μικρά αμφιθέατρα, τα εργαστήρια των σχολών να υπολείπονται σε εξοπλισμό, η σίτιση και η στέγαση να είναι πρακτικά ανύπαρκτη για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των φοιτητών, όπως και εκατοντάδες πανεπιστημιακοί να εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ πανεπιστημιακοί κυρίως των κατώτερων βαθμίδων εργάζονται με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.
 
Τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΕΚΠΑ μας υπενθυμίζουν ότι το αυτοδιοίκητο, για το οποίο κόπτεται τόσο πολύ ο πρύτανης κ. Φορτσάκης, έχει καταργηθεί ήδη με τους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, με τα συμβούλια διοίκησης τα οποία στελεχώνονται με εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες της αγοράς, με τις μαζικές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων με απόφαση της κεντρικής διοίκησης, και με τον αποκλεισμό από τις πρυτανικές εκλογές υποψηφίων λόγω πολιτικών απόψεων.
 
Είναι θετικό το γεγονός ότι το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση και καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο».



2) Ολιγωρία του Δήμου στο θέμα του καθαρισμού των φρεατίων

Για το θέμα των πλημμυρών και του καθαρισμού των φρεατίων, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
 
«Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε τέτοιου τύπου θλιβερά φαινόμενα πλημμυρών, όπως σε άλλες περιοχές της Αττικής. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, όπως ο Νέος Κόσμος, η πλατεία Βάθης, ο Βοτανικός, η Κυψέλη και τα Κάτω Πατήσια. Εκτός αυτού θα έπρεπε να υπάρχει προληπτική μέριμνα για το εν λόγω ζήτημα, ώστε να μη ζήσουμε ποτέ στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις.
 
Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες του Δήμου παρεμβαίνουν μόνο όταν έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα και δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανανέωση της εργολαβίας καθαρισμού των φρεατίων στο Δήμο Αθήνας, καθώς από το καλοκαίρι έχει λήξει η σύμβαση και μέχρι σήμερα δεν έχει ανανεωθεί. Επίσης μαθαίνουμε ότι κατά το παρελθόν οι εργολαβίες που υπήρχαν για τον καθαρισμό φρεατίων σταματούσαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται οι εργασίες και ο δήμος να πληρώνει τόκους υπερημερίας. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι να λιμνάζουν νερά σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όποτε έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Θα θέλαμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση από μέρους σας γι’ αυτό το θέμα».
 
 
3) Επικίνδυνη για τους πεζούς η παράνομη κατάληψη πεζοδρομίων
 
Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην οδό Πέτρου Ράλλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
 
«Στις 15 Οκτωβρίου ένα πολύνεκρο ατύχημα συνέβη κοντά στα όρια του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Πέτρου Ράλλη. Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το αίτιο όμως δεν είναι μόνο η τρελή πορεία του αυτοκινήτου και το ανθρώπινο λάθος. Βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του περιπτέρου που βρίσκεται στο σημείο και το οποίο παρουσιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων καναλιού, δείχνει ότι το ένα θύμα, μία γυναίκα, θα είχε σωθεί αν δεν ήταν αναγκασμένη να περπατήσει επί του οδοστρώματος, γιατί το πεζοδρόμιο ήταν σχεδόν πλήρως κατειλημμένο από το περίπτερο. Ο άντρας της που περπατούσε δίπλα της πάνω στο πεζοδρόμο δεν κινδύνευσε.
 
Με αφορμή αυτό το γεγονός και με μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι τόσο στην Πέτρου Ράλλη, όσο και στην Πειραιώς, και σίγουρα σε πολύ περισσότερους δρόμους της Αθήνας, τα πεζοδρόμια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατειλημμένα από παράνομες κατασκευές, περίπτερα, καντίνες, στάσεις λεωφορείων με κάθετες στο δρόμο διαφημίσεις, βενζινάδικα,, παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα κ.α.
 
Καταλαβαίνουμε όλοι  και όλες ότι η υποχρέωση των πεζών ειδικά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας – και δυστυχώς ταχύτητας – να περπατούν κάτω από το πεζοδρόμιο, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο που οδηγεί και σε απώλεια ζώων. Η μη εφαρμογή και επιτήρηση της νομιμότητας από πλευράς του Δήμου αποτελεί συνενοχή. Δεν αρκεί να εκφράζουμε τη λύπη μας. Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανεμπόδιστη χρήση των πεζοδρομίων, με έμφαση στους πιο επικίνδυνους δρόμους.
 
Ως Ανοιχτή Πόλη και με αφορμή αυτό το τροχαίο δυστύχημα, ζητάμε από το δήμο να ξεκινήσει σοβαρή προσπάθεια απελευθέρωσης των πεζοδρομίων. Να ξηλώσει άμεσα τις παράνομες προεκτάσεις και πινακίδες καταστημάτων, περιπτέρων και καντινών, να διαπλατύνει τα πεζοδρόμια, όπου αυτό είναι δυνατό, και να έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ για να αφαιρεθούν οι  κάθετες διαφημίσεις στις στάσεις που κλείνουν τα πεζοδρόμια. Να ξεκινήσει επίσης μια σοβαρή διαβούλευση με τους συλλόγους και κινήσεις πολιτών για τα δικαιώματα των πεζών και την προστασία από τροχαία δυστυχήματα, από την οποία να προκύψουν περισσότερες σχετικές δράσεις.
 
Η κινητικότητα στην πόλη δεν είναι πεδίο για εκθέσεις και γιορτές, αλλά καθημερινή μέριμνα. Ο Δήμος οφείλει να αναγνωρίσει την ευθύνη του και να κινηθεί αναλόγως, πριν χρειαστεί να εκφράσουμε τη λύπη μας για τα επόμενα θύματα».
 
 
4) Αφόρητη η κατάσταση με την παράνομη κατάληψη των πεζοδρομίων στο Κολωνάκι
 
Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρήγας Αξελός έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για το πρόβλημα της παράνομης κατάληψης των πεζοδρομίων στο Κολωνάκι, κατόπιν παραπόνων που εκφράστηκαν από κατοίκους της περιοχής:
 
«Έχει φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τα πεζοδρόμια στο Κολωνάκι. Είτε τραπεζοκαθίσματα, είτε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν επιτρέπουν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένες γυναίκες, να περπατήσουν με ασφάλεια στα πεζοδρόμια, καθώς αναγκάζονται να περπατούν στο οδόστρωμα. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για τη λύση αυτού του ζητήματος».
 
 
5) Απαξιώνεται η εργασία των καθαριστριών των σχολείων 
 
Ο Ρήγας Αξελός έκανε την παρακάτω δήλωση για το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών:
 
«Οι καθαρίστριες των σχολείων έχουν μπει πλέον σε ένα νέο καθεστώς εργασίας, όπου πληρώνονται με τον πενιχρό μισθό των 390€. Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο κάθε καθαρίστρια θα καθαρίζει μέχρι 17 αίθουσες και μετά θα αντικαθίσταται από άλλη. Μ’ αυτό τον τρόπο απαξιώνονται οι θέσεις εργασίας τους και καθίστανται επισφαλείς. Καλούμε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα».
 

6) Δεν προβλέπονται μέχρι στιγμής νέες συμβάσεις για καθαρίστριες στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών
 
Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Στάθης Δρογώσης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για το θέμα των καθαριστριών στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών:
 
«Έχουν λήξει οι δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο και έχουν προκηρυχθεί εντεκάμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των κενών. Δυστυχώς, σε αυτές τις θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνονται θέσεις για καθαρίστριες. Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή για να καλυφθεί η αντίστοιχη ανάγκη;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)