to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 30.10.2014

πηγή: Ημερησία

Διεθνή

Πακιστάν: Πέντε αντάρτες νεκροί σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Τουλάχιστον πέντε αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίς το πρωί στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.




Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Νάργκας, περί τα 25 χλμ. από την Ουάνα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Ουαζιριστάν, που αποτελεί καταφύγιο των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και ξένων μαχητών, όπως Ουζμπέκων και Ουιγούρων.

Δύο πύραυλοι έπληξαν κατοικία στην περιοχή Μπιρμάλ, μια από τις επτά περιοχές όπου ζουν φυλές και αναπτύσσουν δράση οι Ταλιμπάν. Οι αντάρτες μέσα στο σπίτι σκοτώθηκαν. Ήταν ξένοι μαχητές, μεταξύ τους τουλάχιστον ένας Άραβας και ένας Τουρκμένος. Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, "ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας άραβας ανώτερος διοικητής. Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία μετά την επίθεση".

Άλλος χωρικός είπε ότι "ξένοι φιλοξενούμενοι" έμεναν στο σπίτι, αφού διέφυγαν από μεγάλη στρατιωτική επίθεση στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε την περασμένη εβδομάδα το όνομα του Χαν Σαΐντ Σάτζνα, ενός από τους σημαντικότερους διοικητές των Ταλιμπάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στον κατάλογο των "διεθνών τρομοκρατών", παρόλο που έχει διακόψει τις σχέσεις του με την κεντρική διοίκηση της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (ΤΤΡ), των πακιστανών Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ που βομβαρδίζουν εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια τις περιοχές των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις στις αρχές του έτους προκειμένου να δώσουν μια ευκαιρία --σύμφωνα με αναλυτές-- στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της ΤΤΡ, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον επανάλαβε τις επιδρομές τέσσερις ημέρες πριν ο πακιστανικός στρατός ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησής του, στα μέσα Ιουνίου, κατά των Ταλιμπάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Από την έναρξη της επιχείρησης αυτής, αεροπορικής και χερσαίας, περισσότεροι από 1.100 αντάρτες έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις πακιστανικές δυνάμεις, απολογισμός που ωστόσο αμφισβητείται από τους Ταλιμπάν οι οποίοι δηλώνουν ότι εγκατέλειψαν μαζικά την περιοχή πριν από την έναρξη της επιχείρησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μάχες έχουν μετατοπιστεί στην περιοχή Χάιμπερ, επίσης στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Χθες βράδυ ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο οκτώ στρατιωτών του σε ανταλλαγές πυρών με ισλαμιστές αντάρτες στον τομέα αυτό.

Ο πακιστανικός στρατός δηλώνει ότι εκκαθάρισε το Νότιο Ουαζιριστάν από τους αντάρτες με επιχείρηση που πραγματοποίησε το 2009, ωστόσο οι αντάρτες ελέγχουν ακόμη ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές.

Η πακιστανική κυβέρνηση αντιτίθεται στις επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θεωρώντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τους αντάρτες με τα αεροπλάνα αυτά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)