to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:24 | 25.10.2014

Πολιτική

Ψηφίστηκε η κυβερνητική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, παρά τις επιφυλάξεις των τελευταίων, ψηφίστηκε από την Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ «όχι» είπε η ΧΑ και το ΚΚΕ.


«Η κυβέρνηση αν ήθελε πράγματι να δώσει λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους θα όφειλε να έχει αποσύρει τη ρύθμιση και να φέρει για συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θέτει τις βάσεις για την ανατροπή της λιτότητας και της υπερφορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων» επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της με την οποία παρουσιάζει τις θεμελιώδεις διαφορές της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική ρύθμιση που ψηφίστηκε την Παρασκευή. Διαβάστε αναλυτικά τις διαφορές εδώ.

Ενημερώσεις από τη συνεδρίαση στη Βουλή:

19:00 Με τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, παρά τις επιφυλάξεις των τελευταίων, ψηφίστηκε από την Βουλή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ «όχι» είπε η ΧΑ και το ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι μία από τις 18 τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 11 υπουργικές κι 7 βουλευτικές, μία από τις οποίες κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι. Οι βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές από τον Κ. Μητσοτάκη είχαν κατατεθεί από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι τροπολογίες αυτές αφορούν τους εργαζόμενους στον πρώην ΕΟΚΦ, την έκδοση πιστοποιητικών μόνιμης κατοικίας για κατοίκους οικισμών που απαλλοτριώθηκαν κι εκκρεμότητες από την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας. Ακόμα αφορούν λεπτομέρειες για τις εκλογές στην ΠΑΣΕΓΕΣ και γενικότερα ζητήματα για το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών, το καθεστώς των υπαλλήλων που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις και την παράταση για 3 μήνες της διορίας για την κατάθεση δικαιολογητικών σχετικά με την λειτουργία λατομείων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Τέλος, έγινε αποδεκτή κι η τροπολογία του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Γεωργαντά, σχετικά την απόσπαση υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριο περιοχή στα γραφεία βουλευτών από τις ίδιες περιοχές. Η τροπολογία προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. (Αυγή)

17:42 Παρών θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες - Έντονη αντίθεση στην παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης: Παρών θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τονίζοντας την έντονη αντίθεσή του με την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης.

15:38 Πυρά στον Γκ. Χαρδούβελη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλώνΟ υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης όσον αφορά τους μεγάλους οφειλέτες.

 

-------------------------

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ η αίτηση υπαγωγής μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου.

Η τροπολογία που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη « Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων» θα ψηφισθεί αύριο Παρασκευή.

Για τη ρύθμιση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι προς τη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014, αλλά και για το μεταβατικό πλαίσιο ρυθμίσεως οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014 οι διατάξεις προβλέπουν απαλλαγές από τις προσαυξήσεις ,τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100%, αλλά και αποπληρωμή από 12 έως και 100 δόσεις.

Με διάταξη που περιελήφθη, παρατείνεται για δυο έτη η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά με μειωμένους συντελεστές κατά 30%.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση:

-Οφειλές έως 15.000 ευρώ θα μπορούν -υπό προϋποθέσεις- θα ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις.  Για την παροχή των 100 δόσεων θα πρέπει να καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα εισοδηματικά.

-σε 72 δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, έως ένα εκατ. ευρώ. Πάνω από αυτό το όριο δεν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης.

-το επιτόκιο που θα χρεώνει το δημόσιο μειώνεται σε 4,56% από  8,05%

-οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται από 20% έως 100%

Ειδικότερα, οι εκπτώσεις είναι:

-100% για εφάπαξ καταβολή

-90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

-80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

-70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

-60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

-50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

-30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

-20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές του Οκτωβρίου. Δηλαδή θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές στο ταμείο του και τους φόρους που λήγουν τον Οκτώβριο. 

Το κείμενο της τροπολογίας, όπως δημοσιεύεται στη Ναυτεμπορική

Διαβάστε επίσης:

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)