to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:06 | 23.10.2014

Πολιτική

Ξαναβγαίνουν από το Μνημόνιο σε... δόσεις

Για τα ανοιχτά θέματα με την τρόικα συναντήθηκαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στο μέγαρο Μαξίμου, αναζητώντας κοινή γραμμή απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών κι ενώ μαίνεται η ενδοκυβερνητική διένεξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για ζητήματα που αφορούν το δημόσιο.


Με τη σκέψη στην τρόικα και τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών,Γκίκας Χαρδούβελης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα εμφανή προβλήματα κυβερνητικής αρρυθμίας, οι σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες και η εμπλοκή της τρόικας, οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, καθώς και η αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (την 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα επιτρόπου στις Βρυξέλλες).

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο μετά τις παρεμβάσεις των δανειστών που ακύρωσαν την έξοδο από το Μνημόνιο και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δημιουργώντας νευρικότητα στην κυβέρνηση, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αλλά και της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα.


Προτεραιότητα για τη δικομματική η εξεύρεση λύσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, ενώ αγκάθι αποτελούν οι επικείμενες 5,500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.



Η τρόικα ζητάει ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ταμεία ανάλογη με τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια. Ρύθμιση με πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά για λίγους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται, καταθέτει, πιθανότατα σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τη μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, που παραμένει όμως και για το 2015. "Δεν εκτιμώ ότι θα τινάξει κάτι τα πράγματα στον αέρα" δήλωσε ο Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Σαμαρά προδιαγράφοντας ουσιαστικά την υποχώρηση στις απαιτήσεις της τρόικας.
 
«Μια κυβέρνηση που συνεχίζει να μιλά τη μια μέρα για τέλος του μνημονίου και την άλλη να παρακαλά την τρόικα για να εγκρίνει τις ανεπαίσθητες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, δεν μπορεί να πείσει ότι έχει την οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από την κρίση», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι πληροφορίες από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους επιμένουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, ωστόσο ο χθεσινός εκνευρισμός του πρωθυπουργού ενισχύει τα σενάρια για «στοχευμένες αλλαγές» σε τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση η τροπολογία που καθορίζει το νέο τρόπο ρύθμισης βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η πρόταση της κυβέρνησης δεν επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)