to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 17.10.2014

Πολιτική

Την Τρίτη η κηδεία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 11.00 το πρωί και θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου


Tην Τρίτη 21 Οκτωβρίου θα τελεστεί η κηδεία του πρώην υπουργού Γιάννη Χαραλαμπόπουλου που πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 11.00 το πρωί και θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, «έφυγε» το πρωί της Πέμπτης, πλήρης ημερών σε ηλικία 95 ετών. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκ των συνιδρυτών του, επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας και για ένα διάστημα αντιπρόεδρος. Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση, είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. 

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich).

Υπήρξε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, και παράλληλα ειδικός σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Συντονισμού. Τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ενωση Κέντρου στη Μεσσηνία όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και 1964. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στην συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ.

Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην Ε.Σ.Α απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπουλου, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας. Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου - Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)