to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 17.10.2014

Διεθνή

Τις μέρες που θα βγει το «Μπαρμπαρός»: Το ρωσικό ναυτικό θα κάνει ασκήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα

Ασκηση βολής με χρήση ρουκετών θα διενεργήσει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό από τις 20 ώς και τις 23 Οκτωβρίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Αν και η άσκηση ήταν προγραμματισμένη, συμπίπτει με την ημερομηνία που η Τουρκία «δέσμευσε» την ίδια περιοχή -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός».


Ασκηση βολής με χρήση ρουκετών θα διενεργήσει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό από τις 20 ώς και τις 23 Οκτωβρίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Η άσκηση γίνεται με άδεια που δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διεξαχθεί κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, σε μια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων

. Αν και η άσκηση ήταν προγραμματισμένη, πρέπει να σημειωθεί ότι συμπίπτει με την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ η προκλητική navtex της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δέσμευσε την ίδια περιοχή -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» από τις 20 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εκμεταλλεύτηκε πάντως τη χθεσινή 10η σύνοδο Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο, για να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο κ. Αναστασιάδης είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση και με την Αγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τα συμβάντα στο Οικόπεδο 9. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της τουρκικής πλευράς και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, αυτή ήταν η αντίδραση όλων των Ευρωπαίων συνομιλητών του Κύπριου προέδρου.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες από το «υπουργείο Εξωτερικών» των Κατεχομένων ότι το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να ανοίξει Γραφείο Αντιπροσωπείας στην Ουγγαρία. Μάλιστα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί μετέβη χθες για τον σκοπό αυτό στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για το θέμα και το παρακολουθεί διά της διπλωματικής οδού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)