to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:40 | 14.10.2014

Πολιτική

Βουλή: Αντιπαράθεση στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

"Πολιτική σταθερότητα" για να εκτελεστεί με επιτυχία ο Προϋπολογισμός του 2015, η "γραμμή" του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λυκουρέντζου - "Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία", η απάντηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτου


Με βασικό επιχείρημα πως ο Προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, όπως και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει στη χώρα πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου του, οι εισηγητές της πλειοψηφίας. 


Τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας περιείχε η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του, αναφέρθηκε στην επιτυχή άντληση 20 δις ευρώ από τις αγορές, στην ισόποση επιστροφή καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων. Ο κος Λυκουρέντζος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανασυγκρότηση της Κομισιόν υπό τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, για να διαπιστώσει πως "η Ελλάδα είναι μία απ΄ τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής" και πως "η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει η δογματική Αριστερά".  

Ο κος Λυκουρέντζος χαρακτήρισε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, "ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο" - ενώ για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας, διαπίστωσε πως "δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ' το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε και αισιοδοξούμε για περισσότερα, στην ανοδική πορεία της οικονομίας".  

"Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη - και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων" επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

Απέναντι στις αιτιάσεις της πλειοψηφίας για "διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ", ο κος Τσακαλώτος μίλησε για "διάψευση των ισχυρισμών του Γιάννη Στουρνάρα ότι κάθε ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει τρία ευρώ επενδύσεων", όπως επίσης και διάψευση της επιχειρηματολογίας περί μείωσης των επιτοκίων, αφού "σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 7%".  

Ο κος Τσακαλώτος εκτίμησε πως οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς "όλοι οι αναλυτές μιλούνε για ένα τρίτο επεισόδιο ύφεσης". Επ΄ αυτού, "το ΔΝΤ στην τελευταία του Έκθεση λέει, πως ασχέτως τι πολιτική θέλεις να ακολουθήσεις, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να κάνεις δημόσιες επενδύσεις" - όμως οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν "ιστορικό χαμηλό" και οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να μειώνονται, με την προσδοκία ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα καλύψουν το κενό.

Στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ: "Εγώ θα περίμενα από πλευράς του κου Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, μία κόλλα χαρτί όπου θα έλεγε "τόσα έξοδα, τόσα έσοδα, τόσο πλεόνασμα, ή έλλειμμα". Επειδή μέχρι τον Δεκέμβρη έχετε αρκετό χρόνο, σας συνιστώ να επιχειρήσετε αυτήν την άσκηση, για να δούμε το πώς οι θεωρίες που αναπτύσσετε μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο χαρτί και να έχουν πρακτικό αποτέλεσμα" ανέφερε.

"Εάν το πολιτικό κλίμα δεν το επιτρέπει, κανείς απ΄ τους όρους πάνω στους οποίους εδράζεται η επιτυχία του Προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπάρξει" συνέχισε ο κος Κουτσούκος. "Ο κος Τσίπρας μίλησε γι΄ αυτούς που καίνε τα σπαρτά και γκρεμίζουν τις γέφυρες. Εμείς κτίζουμε και προσπαθούμε να ρίξουμε γέφυρες συνεννόησης και σας έχουμε καλέσει να συμμετάσχετε σ΄ αυτήν τη συζήτηση και διαπραγμάτευση αυτό το κρίσιμο διάστημα. Δυστυχώς για σας και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η ελπίδα του λαού περνά μέσα από την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος" ανέφερε ο κος Κουτσούκος.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)