to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινή γραμμή Ελλάδας–Κύπρου για τις ΑΟΖ

Συμφωνία για συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στους τομείς της Έρευνας και Διάσωσης υπέγραψαν οι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης, που διαβεβαίωσαν ότι οι εργασίες για την οροθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.


Στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης υπέγραψαν οι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι εργασίες τόσο στην οροθέτηση των αποκλειστικών ζωνών της Μεσογείου, όσο και στις γεωτρήσεις των κυπριακών οικοπέδων.

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επ' αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της οπισθοχώρηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε, σχετικά με τις συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ότι «εκτός από την τριμερή συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας συνεχίζεται και η διμερής συνεργασία με την Αίγυπτο και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό, στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών, που ασχολούνται με ζητήματα οροθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τους «παλικαρισμούς» για τους οποίους κατηγόρησε την Τουρκία περιγράφοντας τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Λευκωσία θα ξαναγυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε ότι διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και έκανε λόγο για άρση των απειλών, της επίδειξης ισχύος αλλά και των εκβιασμών από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναφορικά με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο πλούτος αυτός ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί, όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασουλίδης και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρέπει να στέλνουμε πολύ καθαρά μηνύματα εάν θέλουμε να μετέχουμε στους διεθνείς συσχετισμούς και εάν δεν θέλουμε οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα εθνικά μας θέματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)