to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 08.10.2014

Διεθνή

Αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποφάσισε ο Αναστασιάδης (ενημέρωση)

Ο Πρόεδρος της Κύπρου αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σε διαμαρτυρία για την Τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ


Δείτε τον χάρτη των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο που παρουσίασε το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νεότερη ενημέρωση:

Πέμπτη 9/10

«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» επανέλαβε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και απαντώντας σε ερώτηση για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε «Σαφή ένδειξη της ανειλικρίνειας της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία που συνεχίζεται από το 2008 σχετικά με το Κυπριακό»
την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χτες το απόγευμα το υπουργείο, αναφέρεται πως «είναι προφανές ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν μπορεί να επιλυθεί με τις προσπάθειες μόνο της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας που είναι εγγυήτρια χώρα. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου αφενός προβαίνοντας σε μονομερείς προσπάθειες επί των φυσικών πηγών, με την αυταπάτη ότι είναι ο μοναδικός κύριος του Νησιού και αφετέρου αφήνοντας αναπάντητες τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς περί δίκαιης κατανομής, δείχνει ότι δεν είναι έτοιμη για την ιδέα της εξεύρεσης λύσης στο Νησί στη βάση του συνεταιρισμού».

«Καλούμε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες και να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ. Προσδοκούμε από τη άλλη εγγυήτρια χώρα, τη γειτονική μας Ελλάδα να καταβάλει δίχως καθυστέρηση προσπάθεια για να προτρέψει την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου για την επίλυση» καταλήγει η ανακοίνωση.




 

______________________________________

Τετάρτη 8/10

21:07 Η Τουρκία καλεί την Κύπρο να ανακαλέσει την απόφασή για αναστολή διαπραγματεύσεων

«Είναι ακατανόητο η χρεοκοπημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να απορρίπτει, σαν αυτοκτονία, τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτήν η Τουρκία, η οποία έχει διανύσει δώδεκα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» υποστήριξε ο αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

16:50 Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, μια μέρα μετά την κλήση του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, στο υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την τουρκική οδηγία περί ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.  Ο Έλληνας πρεσβευτής συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν. Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη (χτεσινή) κλήση του Τούρκου πρεσβευτή Κερίμ Ουράς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αναστάσιος Μητσιάλης «προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».  

13:00 Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ είχε ο Ν. Αναστασιάδης

Πολύ σοβαρό χαρακτήρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)».

Ο κ. Άιντε, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, πρόσθεσε ότι η κατάσταση καταδεικνύει πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να είναι «είτε ευλογία, είτε κατάρα».

Αν τύχει, είπε, καλής διαχείρισης, θα αποτελέσει όφελος για όλους τους Κύπριους, ενώ αν γίνει πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες, σημείωσε.

Ο κ. Άιντε κάλεσε όλους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Ανέφερε ότι είχε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ έντονη περίοδο, επειδή η κατάσταση περιπλέκεται. Τόνισε ότι υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι για τους οποίους η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και γι΄ αυτό θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις δύο πλευρές, ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Σημείωσε ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι έχουν τεθεί ζητήματα προς συζήτηση. Ευχήθηκε πως σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορέσουν να συναντηθούν και οι δύο ηγέτες, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών. Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να επισκεφθεί τώρα την Άγκυρα αντί να βρίσκεται στη Λευκωσία, απάντησε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και φυσικά σύντομα θα βρεθεί στην Άγκυρα.

Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, σημείωσε ότι οι ίδιοι θα αποφασίσουν πότε θα συμβεί αυτό. Μέχρι τότε, είπε, θα συνεχίσει τις συναντήσεις ο ίδιος μαζί τους, όπως και με τους διαπραγματευτές.

 

09:00 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε με επιστολή του τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είχε οριστεί για αύριο Πέμπτη, στη Λευκωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικ, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, μετά τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Ντούζαρικ ανέφερε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε έφθασε χθες στην Κύπρο για να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες, τους διαπραγματευτές, ηγέτες πολιτικών κομμάτων και άλλους παράγοντες στο νησί, για να συζητήσει μαζί τους για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ενήμερη για τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της «τουρκικής προκλητικότητας». Με βάση τη διπλωματική ενημέρωση, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Άγκυρας και ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδειχτεί ψυχραιμία από πλευράς Λευκωσίας.

Σχετικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στον κυπριακό λαό, απαράδεκτες οι προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου (διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Κ. Ήσυχου).

_______________________

Τρίτη 7/10

22.30 Ενημέρωσε τον ΟΗΕ η Κυπριακή κυβέρνηση για την αποχώρησή της απο τις διαπραγματεύσεις:

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί από το προεδρικό γραφείο για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην παραστεί στη μεθαυριανή συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε ανακοίνωση, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τους δύο διαπραγματευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων, για να συζητήσει τρόπους για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων. Τα άλλα μέτρα αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα είναι επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίωξη συνάντησης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, επιστολές προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, μελέτη προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επιπτώσεις σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS δεν πρόκειται να σταματήσει τους σχεδιασμούς της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Ενέργειας, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις κινήσεις των Τούρκων, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν τέθηκε οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει προσοχή, αλλά όχι κινδυνολογία. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού Κολοσσού Noble έφτασαν στην Κύπρο και συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας, ΓιώργοΛακκοτρύπη, τον οποίο ενημέρωσαν αναλυτικά για το πλάνο ανάπτυξης στο οικόπεδο 12.

-----------------------

Νωρίτερα:

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αποδέχθηκαν, έπειτα από πολύρωρη σύσκεψη, την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημηκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αντίδραση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στην συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. 

Αυτό που εξόργισε τους κυπρίους είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τους ναυτιλλόμενους με την οποία δεσμεύει τις περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες που θα διαρκέσουν από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επισήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι καλείται η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της» κατέληξε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης, κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα. Στόχος είναι να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

«Αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, πρότεινε το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών να αναλύσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την κάλεσε να προωθήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης για το Κυπριακό. 

Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του κύπριου Προέδρου. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και "Βήμα"

Κ. Ήσυχος: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στον κυπριακό λαό, απαράδεκτες οι προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, σχετικά με τις τούρκικες προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου:

Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός η προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.
 
Η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή,  σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας συναντά μια  απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής,  των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράσταση του στον Κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ , τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς Νατοϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)