to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 06.10.2014

πηγή: DW

Διεθνή

Προσβλητικές εκφράσεις για τη Μέρκελ σε βιβλίο του Χ. Κολ

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle


Την ερχόμενη Τετάρτη (08.10), στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης ο πρώην γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ θα παραβρίσκεται αυτοπρόσωπως στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Από την Πτώση του Τείχους στην Επανένωση». Η παρουσία του θα είναι χρονικά πολύ σύντομη, μόνο για μερικές φωτογραφίες, γιατί η κατάσταση της υγείας του 84χρονου «Καγκελαρίου της Ένωσης» δεν επιτρέπει περισσότερα.

Μυστικές συζητήσεις στο κελάρι

O Χέλμουτ Κολ με τη δεύτερη συζυγό του Μάικ Ρίχτερ

O Χέλμουτ Κολ με τη δεύτερη συζυγό του Μάικ Ρίχτερ

Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει νέα στοιχεία για εκείνη την περίοδο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πιο συνοπτική αναδημοσίευση των απομνημονευμάτων του που κυκλοφόρησαν πριν από πέντε χρόνια. Η είδηση όμως βρίσκεται αλλού. Αυτήν την εβδομάδα θα κυκλοφορήσει άλλο ένα βιβλίο, του δημοσιογράφου και πρώην βιογράφου του, Χέριμπερτ Σβαν με τον τίτλο «Υποθήκη – τα Πρωτόκολλα του Κολ». Περιλαμβάνει τμήματα των μυστικών συζητήσεων του δημοσιογράφου με τον πρώην καγκελάριο στο κελάρι του σπιτιού του, στο Ογκερσχάιμ, από το Μάιο του 2001, που έχουν μαγνητοφωνηθεί σε 600 ώρες.

Τότε ο Χέλμουτ Κολ είχε διασφαλίσει σε συμβόλαιο με τον Σβαν, ότι θα διατηρούσε το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει για το περιεχόμενο και το χρόνο έκδοσης των συζητήσεων τους. Ρήξη στις σχέσεις τους προκλήθηκε όταν το 2005 η δεύτερη σύζυγος του Κολ άρχισε να επεμβαίνει μαζικά στο έργο του δημοσιογράφου. Στη συνέχεια ο Κολ κατήγγειλε τη συνεργασία μαζί του, δικαίωμα που είχε διασφαλίσει προηγουμένως συμβατικά. Η υπόθεση έχει πάρει ήδη τη δικαστική οδό.

Εκρηκτικά σημεία

«Η γυναίκα στο πλευρό του». Και γι αυτό το βιβλίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους γιους Κολ.

«Η γυναίκα στο πλευρό του». Και γι αυτό το βιβλίο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τους γιους Κολ.

Το ενδιαφέρον ωστόσο από πολιτική οπτική γωνία είναι τα όσα καταμαρτυρεί ο πρώην καγκελάριος για πολιτικούς φίλους και εχθρούς. Και εκεί ακριβώς βρίσκονται τα «εκρηκτικά» σημεία του βιβλίου. Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στις μαγνητοφωνημένες αυτές συζητήσεις ο Χέλμουτ Κολ δεν αφήνει κανέναν, που να μην τον περάσει γενεές δεκατέσσερεις. Στην καγκελάριο Μέρκελ, για παράδειγμα, που θεωρείται ο πολιτικός της μέντορας, καταλογίζει κακούς τρόπους. «Η κυρία Μέρκελ δεν ήξερε να τρώει σωστά με πιρούνι και μαχαίρι. Στα επίσημα γεύματα και δεξιώσεις τριγυρνούσε άσκοπα με αποτέλεσμα να την ανακαλέσω στην τάξη πολλές φορές».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν εναντίον δύο κατηγοριών: των κομματικών του αντιπάλων που το Σεπτέμβριο του 1989, στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βρέμη προετοίμαζαν την πτώση του και εκείνων που τάχθηκαν εναντίον του μετά το σκάνδαλο των ανώνυμων μέχρι και σήμερα χορηγών του CDU. O Χελμουτ Κολ κατάφερε στο κομματικό συνέδριο να αδρανοποιήσει τους αντιπάλους του, αλλά οι δημοσκοπήσεις ήταν αρνητικές και πολλοί είχαν προβλέψει εκλογική πανωλεθρία στις επικείμενες εκλογές. Δύο μήνες αργότερα έπεσε το Τείχος και ο τότε καγκελάριος κατήγαγε περιφανή νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 1991 ως καγκελάριος της ένωσης.

Υπόθεση με τις ανώνυμους χορηγούς

Ιδιαίτερα επικριτικός όμως είναι εναντίον εκείνων που του γύρισαν τα νώτα όταν μαθεύτηκε η υπόθεση των παράνομων χορηγιών τέλος του 1990. Η πηγή των χρημάτων παραμένει άγνωστη ακόμη και μέχρι σήμερα. Ο Κολ είχε δώσει το λόγο του ότι δεν πρόκειται να την αποκαλύψει. Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια ζημιά στο γόητρο του Κολ, αμφισβητήθηκε μάλιστα για ένα διάστημα η πολιτική του συνεισφορά με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αργότερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η Άγκελα Μέρκελ.

Αλλά και η σχέση του Κολ με τον αμέσως διάδοχό του στην ηγεσία του κόμματος, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέστη βαριά ζημιά, αν και οι εκφράσεις του γι' αυτόν είναι πιο ήπιες. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus θα καταφύγει και πάλι στη δικαιοσύνη για να αποτρέψει την κυκλοφορία του βιβλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χέριμπερτ Σβαν έχει γράψει κι άλλα βιβλία για τον Κολ που έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Το τελευταίο κυκλοφόρησε το 2011 και αφορά την πρώτη σύζυγό του, την Χανελόρε Κολ, που αυτοκτόνησε. Το βιβλίο του «Η γυναίκα στο πλευρό του» για την Χανελόρε Κολ οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες με του δυο γιους της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)