to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 03.10.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Η Βαντάνα Σίβα εναντίον του Νew Yorker

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην γνωστή περιβαλλοντολόγος, ακτιβίστρια και συγγραφέα Βαντάνα Σίβα και τη διεύθυνση του New Yorker.


Αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού, το οποίο την χαρακτήριζε, λίγο έως πολύ, ως τσαρλατάνο που έχει πει ψέματα σχετικά με το μεταπτυχιακό τίτλο στην πυρηνική φυσική που λέει πως έχει αποκτήσει αλλά και την αλήθεια σχετικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO). 

Στο δημοσίευμα με τον εύγλωττο τίτλο «Οι Σπόροι της Αμφιβολίας» (μια ειρωνική απάντηση στο πρόσφατο βιβλίο της Σίβα με τίτλο «Ο Νόμος του Σπόρου»), ο δημοσιογράφος Μάικλ Σπέκτερ υποστηρίζει πως οι απόπειρες της να αποδείξει πως οι τροποποιημένες αυτές τροφές ενδέχεται να προκαλούν αυτισμό «δεν έχουν απολύτως καμία επιστημονική βάση κι απλώς εκμεταλλεύονται τον παράλογο φόβο της κοινής γνώμης».

Σε συνέντευξη της στην ιταλική εφημερίδα Repubblica, η 62χρονη Σίβα αντικρούει με σθένος όλες αυτές τις κατηγορίες υποστηρίζοντας αρχικά πως έχει σπουδάσει Φυσική σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έκανε το διδακτορικό της στα θεμέλια της κβαντικής θεωρίας. Στη συνεχεία επιτίθεται σε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους, που χωρίς να έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο οι ίδιοι, εξαπολύουν εναντίον της επιθέσεις στα πλαίσια των δημόσιων σχέσεων τους με εταιρίες όπως η Μονσάντο.

«Οι ινδοί αγρότες πνίγονται από τα χρέη τους εξαιτίας της Μονσάντο, της ίδιας εκείνης πολυεθνικής εταιρίας που θέλει να κατακτήσει την Αφρική. Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από το όνομα μου έχουν να κάνουν αποκλειστικά με κακού επιπέδου δημοσιογραφία, ανειλικρινείς ισχυρισμούς και μια συστηματική απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας».

«O Νόμος του Σπόρου» είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας εργασίας όπου συμμετείχαν επιφανείς καθηγητές, νομικοί, γενετιστές και γεωπόνοι υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Navdanya της Σίβα για την προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των αγροτών. Η ίδια η ακτιβίστρια είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής αυτάρκειας των φτωχών αγροτικών κοινωνιών, μάχεται εδώ και τρεις δεκαετίες ενάντια στα καρτέλ των πολυεθνικών, «οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν ένα διατροφικό φασισμό, δημιουργώντας μια απόλυτα εξαρτώμενη χημική γεωργία, που στερεί από τον αγρότη το δικαίωμα της ελευθερίας να καλλιεργεί ό,τι θέλει», όπως λέει.

«Το πρωταρχικό αξίωμα που μας κινεί όλους είναι το εξής: πως είναι αδιανόητη κι ανεπίτρεπτη η ιδέα πως κάποιος ιδιώτης ή εταιρεία έχει δικαιώματα πάνω σε έναν σπόρο. Ένας επιστήμονας δεν πρέπει να καταλήξει να είναι ένας παγκόσμιος πωλητής πατενταρισμένων σπόρων. Η ίδια η Μονσάντο δεν ακολουθεί επιστημονικές μεθόδους, γιατί αλλιώς αυτές θα ήταν διάφανες στην κριτική» καταλήγει στη συνέντευξη της η Σίβα που διαμέσου του ιδρύματος Navdanya, που δημιούργησε πριν από 25 χρόνια, υπερασπίζεται εκτός των άλλων το δικαίωμα των γεωργών να αποθηκεύουν, να αναπαράγουν και να ανταλλάσσουν σπόρους ελεύθερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)