to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 03.10.2014

Οικονομία

Η Σ. Σακοράφα για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (βίντεο)

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες Γιουνκέρ για διάθεση δημόσιων πόρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη δίκαιη κατανομή της ενίσχυσης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Η ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σοφίας Σακοράφα στην προτεινόμενη επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Ελζμπιέτα Μπιενκόφκα, για τα μέτρα τόνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:  

«Κυρία  Μπιενκόφσκα, 

O κ. Γιουνκέρ ανέφερε ρητά ότι οι μικρομεσαίες πρέπει να υποστηριχθούν ιδιαίτερα, επειδή αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όμως, αφενός τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου δεν είναι αρκετά και αφετέρου οι διαδικασίες έγκρισης και χορήγησης είναι τόσο γραφειοκρατικές, ώστε στην πράξη ακυρώνουν την όποια πρόθεση της ΕΕ για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.  

Η κρίση έκλεισε χιλιάδες ΜΜΕ κυρίως στις χώρες του Νότου που τους επιβλήθηκε μνημόνιο, όπως στη χώρα μου την Ελλάδα, απέτρεψε τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ενώ οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης ευνοούν μόνο τις υγιείς επιχειρήσεις που δεν έχουν επιτακτική ανάγκη υποστήριξης.

Σας ρωτώ συγκεκριμένα λοιπόν:

1) πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε τις εξαγγελίες του κ. Γιουνκέρ για περισσότερη ευελιξία στη διάθεση δημόσιων πόρων για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων; 

2) Είπατε ότι του χρόνου θα παρουσιάσετε τον οδικό χάρτη για την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου, προτίθεστε πέραν  της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων να προβείτε στην ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων, ώστε να καταστούν επιλέξιμες περισσότερες επιχειρήσεις και τέλος, με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσετε τη δίκαιη κατανομή της ενίσχυσης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η απάντηση:

Η προτεινόμενη Επίτροπος αναγκάστηκε να αποδεχθεί και να επαναλάβει ότι οι ΜΜΕ είναι η ραχοκοκαλιά της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης.

Απέφυγε να απαντήσει και αν δεσμευτεί τόσο όσο ως προς το αν, όσο και προς τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τη διάθεση των δημόσιων πόρων, την εισαγωγή ελαστικότερων προϋποθέσεων ώστε περισσότερες ΜΜΕ να καταστούν επιλέξιμες για ενίσχυση και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε με αόριστο τρόπο σε δισ. ευρώ στη διάθεσή των ΜΜΕ, χωρίς να διευκρινίσει γιατί τα θεωρεί επαρκή για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Συμπερασματικά, η προτεινόμενη Επίτροπος βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και δεν έδωσε κανένα σήμα για αλλαγή κατεύθυνσης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)