to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ρυπαίνει ακόμα τη Σαντορίνη

Με μια ανοικτή επιστολή, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του "Sea Diamond", καταγγέλει την ολιγωρία των υπευθύνων για την απομάκρυνση του βυθισμένου πλοίου, το οποίο ρυπαίνει την θηραϊκή, και όχι μόνο, θάλασσα.


 

«Επτά χρόνια και έξι μήνες μετά το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη και δυστυχώς ακόμη η πολιτεία συνεχίζει να μην εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία περί ανέλκυσης ναυαγίων, αλλά και να κωφεύει προκλητικά στο αίτημα του Θηραϊκού λαού για την άμεση απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου από τα νερά της καλντέρας.

Εδώ και πολλούς μήνες, απεγνωσμένα επιδιώκουμε, μέσω του Δημάρχου Θήρας, συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη, αλλά ποτέ αυτή δεν κατέστει δυνατή. Ωστόσο με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κ. Υπουργός θα παραστεί ως κεντρικός ομιλητής, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, σε συνέδριο στη Σαντορίνη με θέμα τη «Βιώσιμη θαλάσσια οικονομία στις νησιωτικές περιοχές». Αν και, δυστυχώς, σε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο ναυάγιο του Sea Diamond, λες και κανένας δεν θέλει να παραδεχτεί το πρόβλημα της Σαντορίνης, περιμένουμε από τον κύριο υπουργό να τοποθετηθεί επί του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, που απειλεί εδώ και χρόνια τη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές.

Παρά τις συνεχόμενες καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της πλοιοκτήτριας και των υπαλλήλων της, παρά την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Πειραιώς, ότι για τη βύθιση του Sea Diamond δεν ευθύνεται η χαρτογράφηση της περιοχής αλλά η αμέλεια του πλοιάρχου, παρά την απόφαση του δικαστηρίου για την ύπαρξη εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή γύρω από το ναυάγιο του Sea Diamond, ουδείς από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία ενδιαφέρεται να κάνει κάτι προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης. Η προκλητική αδιαφορία συνεχίζεται και ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας μέσω της καθημερινής διάβρωσης του ναυαγίου και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην τελευταία συνέντευξή του, σχετικά με το Sea Diamond, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: "το ναυάγιο είναι σε τέτοιο βάθος που δεν εμποδίζει σε τίποτα, ενώ υπάρχει διαρκής παρακολούθηση για θέματα ρύπανσης και ήδη έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τον καθαρισμό της περιοχής."

Εν μέσω δικαστικών διεκδικήσεων δεν επιτρέπεται από τον εκπρόσωπο της πολιτείας να εκφέρει τέτοιες απόψεις, τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο μέσω του ΥΕΝ και του Δήμου Θήρας παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Ταυτόχρονα, στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ό,τι δεν είναι ορατό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ή ότι δεν αποτελεί κίνδυνο ή απειλή. Η αποκατάσταση ενός ρυπασμένου πεδίου, ή η άρση μιας οποιασδήποτε επικινδυνότητας δεν αξιολογείται με τα χρήματα τα οποία έχουν ξοδευτεί, αλλά από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Με τη λογική αυτή ανελκύθηκε πρόσφατα το πέντε φορές μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia στη γειτονική Ιταλία, αλλά και πριν λίγες ημέρες το Τουρκικό φορτηγό πλοίο Yusuf Cepnioglu από τις βόρειες ακτές της Μυκόνου. Πότε θα κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι το ναυάγιο του Sea Diamond έπρεπε να είχε ανελκυθεί εδώ και πολλά χρόνια;

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών δηλώνει παρούσα στην υποδοχή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και απαιτεί δίπλα της να βρίσκεται ο Δήμαρχος Θήρας και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα με αγωνία περιμένει ο Θηραϊκός λαός και τα αποτελέσματα των μετρήσεων και περιβαλλοντικών αναλύσεων που διενεργούνται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με εντολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φτάνει πια. Απαιτούμε την ανέλκυση του Sea Diamond και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των δικαστικών αποφάσεων. Μας ενδιαφέρει η υγεία όλων μας και το καθαρό περιβάλλον και δεν  ανεχόμαστε να κρύβεται το πρόβλημα από τους αρμόδιους κάτω από το χαλί. Ας μην πραγματοποιηθεί στο νησί μας άλλο ένα συνέδριο απλά για να πούμε ότι έγινε.

Το ναυάγιο του SEA DIAMOND θα ανελκυστεί γιατί το θέλει και το απαιτεί ο Θηραϊκός λαός.»

- See more at: http://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2014/10/03/rypa...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)