to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:33 | 02.10.2014

πηγή: Ημερησία

Πολιτισμός

Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Τεγέας μετά από 7 χρόνια

Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Τεγέας έχουν προγραμματιστεί για την σήμερα Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.


Το μουσείο ανοίγει τις πύλες του, έπειτα από διακοπή 7 χρόνων. Η τελετή των εγκαινίων θα γίνουν στις 6.00 το απόγευμα, από τον Υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα.

Θυμίζουμε ότι το μουσείο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της περιοχής της Αρκαδίας, το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996, σε ένα καλαίσθητο κτίριο που ανήκε στην πρώην Οικοκυρική Σχολή Τεγέας. Το Μουσείο βρίσκεται πλησίον των ερειπίων του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του βυζαντινού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, μέσα στο πάρκο της Επισκοπής.

Μέσα από την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων του ξετυλίγεται η λαογραφική παράδοση και κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Τεγέας. Παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, αργαλειοί, είδη καθημερινής χρήσης, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, καθώς και αναπαραστάσεις από εργαστήρια διαφόρων αστικών επαγγελμάτων συνθέτουν τη γενικότερη εικόνα του πρωτότυπου αυτού μουσείου. Στις δεκαπέντε αίθουσες ο επισκέπτης θα βρει επίσης αρκετά δημιουργήματα των αποφοίτων της Οικοκυρικής Σχολής, αλλά και την ξεχωριστής σημασίας ολυμπιακή δάδα της πρώτης Ολυμπιάδας.

Στο όμορφο πάρκο της Επισκοπής Τεγέας, μέσα σε ένα περιβάλλον με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 21 Ιουλίου του 1996. Το Μουσείο στεγάζεται στο δεύτερο όροφο ενός όμορφου πέτρινου κτιρίου, το οποίο παλαιότερα φιλοξενούσε την Οικοκυρική Σχολή Τεγέας. Το Μουσείο αυτό βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ αρχαίας και βυζαντινής παράδοσης: από τη μία βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς, κι από την άλλη ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας αποτίνει φόρο τιμής στη λαογραφική παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Τεγέας. Ανήκει στον Τεγεατικό Σύνδεσμο, από τον οποίο και δημιουργήθηκε, και προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο στην περιοχή. Διαθέτει τεράστια συλλογή, η οποία εκτείνεται σε 15 ορόφους και περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα είδη λαϊκής τέχνης, όπως σκεύη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακά υφαντά και ενδύματα, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, αργαλειούς, από τη νεώτερη παράδοση υπάρχουν επίσης παλιές γραφομηχανές και αριθμομηχανές, ζυγαριές, ραδιόφωνα, σειρές φωτογραφιών, αλλά και εκθέματα των αποφοίτων της αλλοτινής Οικοκυρικής Σχολής. Στους χώρους του Μουσείου έχουν επίσης στηθεί αναπαραστάσεις από εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων: εδώ ο επισκέπτης θα δει πώς δούλευαν στο σιδηρουργείο, στο πεταλωτήριο, στο τσαγκαράδικο και στο κουρείο, ενώ επίσης υπάρχει και αναπαράσταση αστικού παραδοσιακού σπιτιού, όπου ο επισκέπτης παίρνει μια ιδέα από την καθημερινή ζωή των ντόπιων σε αλλοτινές εποχές. Σε άλλους χώρους μπορεί κανείς να βρει διάφορα εργαλεία, τα οποία είναι χωρισμένα ανά επάγγελμα. Ξεχωριστό έκθεμα παραμένει η ολυμπιακή δάδα της πρώτης Ολυμπιάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αυτών προέρχεται από τις ευγενικές δωρεές ιδιωτών, οι οποίοι τα παραχώρησαν με σκοπό να αναβιώσει η νεώτερη κληρονομιά της Τεγέας και να αποτελέσει πολύτιμη διδαχή για τις επόμενες γενεές. Το Μουσείο μπορεί κανείς να το επισκεφτεί καθημερινά, όλο το χρόνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)