to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 11.09.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: "Το παράδειγμα της χιλιανής άνοιξης φωτίζει τους δικούς μας αγωνιστικούς δρόμους"

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του πραξικοπήματος κατά του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σήμερα συμπληρώνονται  41 χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή.

Η φυσική εξόντωση του Προέδρου της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε μαζί με την δολοφονία και αιχμαλωσία δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών κάτω από συνθήκες φρίκης παραμένουν ζωντανές στη μνήμη μας.

Η  εκλογή της πρώτης κυβέρνησης της  ενωμένης αριστεράς, το 1970, ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που το εργατικό, λαϊκό και επαναστατικό κίνημα διέθετε, τότε και τώρα,  για την υπέρβαση  της κοινωνικής αδικίας και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι συνεργάτες του στη Χιλή επέλεξαν την βάρβαρη κοινωνική και πολιτική οπισθοδρόμηση ενός λαού και μιας χώρας με την επιβολή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, όπου για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το νεοφιλελεύθερο δόγμα-πείραμα του Μίλτον Φρίντμαν  και  «των παιδιών του Σικάγο», μια δεκαετία πριν τον Θατσερισμό  και το Ρηγκανισμό.

Σήμερα, μια νέα μέρα ανατέλλει στη Χιλή και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η προσφορά επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών δεν πήγε χαμένη. Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την δικό μας ξημέρωμα, για μια αριστερά με αυτοπεποίθηση και πολιτικό σχέδιο, που σύντομα θα ανατρέψει την ξένη εξάρτηση, τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και την κοινωνική αδικία. 

Το παράδειγμα της χιλιανής άνοιξης φωτίζει τους δικούς μας αγωνιστικούς δρόμους.

Hasta siempre, compañero Presidente Salvador Allende!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)