to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 09.09.2014

Διεθνή

Αίγυπτος: Την απελευθέρωση κρατουμένων για ομοφυλοφιλία ζητεί η HRW

Αν και η αιγυπτιακή νομοθεσία δεν απαγορεύει τυπικά την ομοφυλοφιλία, πολλοί άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για «έκλυση ηθών» τα τελευταία χρόνια


Να απελευθερώσει επτά άνδρες που κατηγορούνται για «έκλυση των ηθών» διότι εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο ενός άτυπου «γάμου ομοφυλοφίλων» καλεί την Αίγυπτο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, ΗRW), ενώ καταγγέλλει τις «ιατρικές εξετάσεις» στις οποίες υποβάλλονται οι κατηγορούμενοι για να εξακριβωθεί ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός.

Αν και η αιγυπτιακή νομοθεσία δεν απαγορεύει τυπικά την ομοφυλοφιλία, πολλοί άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για «έκλυση ηθών» τα τελευταία χρόνια, καθώς κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε γιορτές ομοφυλοφίλων, υποθέσεις που έχουν προβληθεί από τα μέσα ενημέρωσης της Αίγυπτου και που τις έχουν καταδικάσει.

Το Σάββατο επτά άνδρες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση αφού εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο όπου καταγράφεται ένας «γάμος ομοφυλοφίλων», το οποίο κυκλοφόρησε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Κατηγορήθηκαν για «εξώθηση σε έκλυση ηθών» και για «δημοσίευση απρεπών εικόνων».

Στο βίντεο εμφανίζεται ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων σε ένα πλοίο στο Νείλο ενώ εορτάζει την ένωσή του και ανταλλάσσει δακτυλίδια ενώ το περιβάλλουν φίλοι του που τραγουδούν.

«Αυτές οι συλλήψεις αντιπροσωπεύουν μια νέα επίθεση στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αντανακλούν την αυξανόμενη περιφρόνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για το κράτος δικαίου» τόνισε σε ένα δελτίο τύπου ο Γκριμ Ριντ, ο διευθυντής του προγράμματος Δικαιώματα για τις Λεσβίες, τους Ομοφυλόφιλους, τους Αμφισεξουαλικούς και τους Διαφυλικούς (ΛΟΑΔ) του HRW.

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν επανειλημμένα συλλάβει, βασανίσει και θέσει υπό κράτηση άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ως ομοφυλοφιλία» προσέθεσε ο Ριντ.

Η οργάνωση επίσης καταγγέλλει τις «ιατρικές εξετάσεις» που έχουν επιβληθεί στους κατηγορουμένους θεωρώντας ότι «παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες κατά των βασανιστηρίων».

Για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να καθορίσει εάν ένας κατηγορούμενος είναι ομοφυλόφιλος ή όχι.

Η ομοφυλοφιλία στην Αίγυπτο καταδικάζεται ως «αποκλίνουσα συμπεριφορά» τόσο από τους ισλαμιστές όσο και από την κοπτική εκκλησία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)