to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 08.09.2014

Πολιτική

Το «πείραμα Δούρου» και η υποσχεσιολογία Σαμαρά στον γερμανικό Τύπο

Ένα πολιτικό πορτρέτο της Ρένας Δούρου αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και αξιολόγηση των δηλώσεων Σαμαρά για φοροελαφρύνσεις είναι τα θέματα σήμερα


Αναλυτικά η επισκόπηση του γερμανικού Τύπου από τη Deutsche Welle

Το περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή του ένα ολοσέλιδο πορτρέτο της Ρένας Δούρου και σημειώνει: «Η Ρένα Δούρου αντιμετωπίζεται ως η νέα σταρ της Αριστεράς. Εάν πετύχει το πείραμα της Αττικής, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι έχει διοικητικές ικανότητες και ίσως να εξελισσόταν σε μια εσωτερική αντίπαλο του χαρισματικού προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Επίσημα πάντως δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο: ‘Είμαστε στενοί φίλοι, στην ίδια ηλικία και ήμασταν μαζί στην ίδρυση του κόμματος, δεν είμαστε όπως οι άλλοι’. Δεν θέλει να κάνει οπωσδήποτε καριέρα και ο Τσίπρας δεν είναι αντίπαλος: «Εάν παίξουμε το παλιό πολιτικό παιχνίδι, η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα, έτσι δεν θα γράψουμε ιστορία».

Και το περιοδικό καταλήγει: «Ακούγεται καλό και είναι πολιτικά έξυπνο λίγο πριν τις επιδιωκόμενες εκλογές. Στην ορκωμοσία της ήρθε και ο στενός της φίλος ο Τσίπρας, μόνο που ήρθε αργά και έφυγε γρήγορα».

«Θα καταφέρει η Ελλάδα την αλλαγή;» είναι ο τίτλος, με τον οποίο επιγράφει άρθρο της η αυστριακή Die Presse. H εφημερίδα σημειώνει: «Ο Σαμαράς βρίσκεται κάτω από διεθνή πίεση. Οι δανειστές – η τρόικα – πρέπει να εγκρίνουν τις φοροελαφρύνσεις. Στις συνομιλίες με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου η Αθήνα έκανε σαφές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με παράλληλη οικονομική ανάπτυξη. Γεγονός είναι ότι οι εντολές της τρόικας για μέτρα λιτότητας και το πακέτο βοήθειας των 240 δις ευρώ πολύ λίγο βοήθησαν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα βουνό από χρέη ύψους 320 δις ποσό στο οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ.»

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Θα καταφέρει η Ελλάδα την αλλαγή;»

«Θα καταφέρει η Ελλάδα την αλλαγή;»

«Ο Σαμαράς υπόσχεται φοροελαφρύνεις» είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Για τον Σαμαρά οι φοροελαφρύνσεις είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης. Το Φεβρουάριο η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό ο Σαμαράς χρειάζεται ψήφους της αντιπολίτευσης. Εάν αποτύχει η εκλογή νέου Προέδρου θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα μπορούσε τότε το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία. Ο Σαμαράς απειλούσε ότι με τον τρόπο αυτό ‘η χώρα θα βυθιζόταν στο χάος’».

Τέλος, η Welt του Βερολίνου αναφέρει στις οικονομικές της σελίδες ότι «η οικονομία της Ελλάδας γνωρίζει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο». Η Welt γράφει: «Σύμφωνα με την κυβέρνηση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την κρίση. 'Ελπίζουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα δούμε την πρώτη φάση μια μικρής ανάπτυξης' ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ένα θετικό πρόσημο για τους μήνες Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο θα αποτελούσε την πρώτη φορά που σημειώνεται ανάπτυξη από την έναρξη της ύφεσης το 2008».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)