Τα αίτια είναι σαφή. Σε μία χώρα που βασίζεται στην αγροτική της παραγωγή, τα αποθέματα νερού επηρεάζουν όχι μόνο την οικονομία της, αλλά και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που η επιβίωσή τους βασίζεται στις σοδιές. Συχνά φτωχές χώρες όπως η Αιθιοπία, με μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση, είναι πιο ευπαθείς σε προβλήματα ύδρευσης. Για να μην αναφέρουμε πως σε μία ήπειρο που μαστίζεται συχνά από μεγάλες επιδημίες, η πρόσβαση στο νερό και τις υποδομές υγείας είναι ένα ζήτημα που αφορά τον έλεγχο των επιδημιών.
Η Αιθιοπία είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα αστυφιλίας, με τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών να εγκαταλείπουν τον τόπο τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στις πόλεις. Έτσι, οι πόλεις πάσχουν από υπερπληθυσμό και τα αστικά κέντρα υποφέρουν από σοβαρή ρύπανση.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει διευρύνει τα κοινωνικά της προγράμματα: Το εγχείρημα βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε ορισμένες κοινότητες, ωστόσο είναι μακρά η διαδικασία μέχρις ότου η Αιθιοπία να αποκτήσει αποθέματα νερού αντίστοιχα του πληθυσμού της και, φυσικά, υποδομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων.


