to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 05.09.2014

Πολιτική

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτηση ο Δ. Παπαδημούλης το θέμα της σκανδαλώδους φοροδιαφυγής γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη σκανδαλώδη φοροδιαφυγή των γερμανικών εταιρειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, κατέθεσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων «φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ», καθώς επίσης, ότι «το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES».

Ο Δ. Παπαδημούλης ζητά από την Κομισιόν να επιβεβαιώσει πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και να τον ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές έρευνες. Τέλος, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τις «πρωτοβουλίες (που) σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Σάλο έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινή γνώμη η αποκάλυψη ότι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μέσω της υποτιμολόγησης των εισαγόμενων πολυτελών αυτοκινήτων και της συνεπαγόμενης αποφυγής του φόρου πολυτελείας και μέρους του ΦΠΑ. Μάλιστα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας, που έχει ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει ήδη καταλογίσει πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ στις γερμανικές εταιρείες BMW, OPEL και MERCEDES, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικές έρευνες έχει ξεκινήσει και ο OLAF.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής σχετίζεται με το ΦΠΑ που αποτελεί μέρος των ιδίων πόρων της Ένωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Έχει ξεκινήσει έρευνες ο OLAF σχετικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής των συγκεκριμένων γερμανικών εταιρειών; Εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Υπάρχουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της απώλειας πόρων για την Ελλάδα ή, ενδεχομένως, για άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ;

  • Με δεδομένες τις αρμοδιότητές της στα θέματα φορολογίας, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)