to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 01.09.2014

Οικονομία

Παπαδημούλης προς Ντράγκι: Θα μετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα της ΕΚΤ;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ κατέθεσε ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΕΚΤσχετικά με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ύψους 800 δις, που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου 2014


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, σχετικά με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ύψους 800 δις, που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου 2014. 

Συγκεκριμένα, με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, πιθανόν να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην ρευστότητα και κατ΄ επέκταση, στην διοχέτευσή της στην πραγματική οικονομία.

Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά τον κ. Ντράγκι αν (και πώς) η ΕΚΤ σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες επιλεξιμότητας, ώστε να επωφεληθούν του προγράμματος χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Επίσης, ερωτάται ο κ. Ντράγκι αν η ελαστικοποίηση των κανόνων (ή εναλλακτικά η παροχή εξαίρεσης στις ελληνικές τράπεζες) θα συνοδεύεται από όρους για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στις 5 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης, περίπου 800 δις ευρώ, προς τις τράπεζες (TLTRO). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα δανείζει, με ευνοϊκά επιτόκια, τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διοχετεύσουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ για τα ενέχυρα που θα χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, έχουν περιορισμένη κατοχή επιλέξιμων ενεχύρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα παροχής ρευστότητας.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1) Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να “ξεκλειδώσουν” κεφάλαια για χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

2) Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι κανόνες για την επιλεξιμότητα των ενεχύρων, σκοπεύει η ΕΚΤ να δώσει εξαίρεση στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο πρόγραμμα LTRO; Εάν ναι, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)