to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:46 | 30.08.2014

Διεθνή

#No to Nato: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις αντίστασης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κατασκήνωση ειρήνης στο Newport της Ουαλίας


 Τα hashtag στο twitter: #NotoNato, #Nato

Η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ (όπου θα συναντηθούν 60 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων) που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα (4 και 5 Σεπτεμβρίου). Η κατασκήνωση ειρήνης καθώς και ποικίλες μορφές διαμαρτυρίας βάζουν στο στόχαστρο τη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας, με κύρια συνθήματα «πυρηνικο ΝΑΤΟ, όχι ευχαριστώ!» και «Ιράκ, Ουκρανία, όχι άλλοι πόλεμοι». Η αντισύνοδος, όπως ονομάζονται οι αντιπολεμικές δράσεις και η κατασκήνωσή ειρήνης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη.

View image on Twitter

Τα θέματα της αντισυνόδου εκτείνονται σε όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του αντιπολεμικού κινήματος, με μεγάλη ένταση φυσικά στα θέματα της ειρήνης στην περιοχή Ρωσίας/Ουκρανίας αλλά και τη σφαγή στη Γάζα.

View image on Twitter

Ήδη έχει οργανωθεί τεράστια επιχείρηση ασφάλειας, με έναν ατσάλινο φράχτη γύρω από τα κτίρια εργασίας ή δείπνων, που περικλείει ακόμα και μεγάλους δρόμους, με πύργους ασφαλείας και πύλες εισόδου. Έχει ακόμα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών από ολόκληρη τη Βρετανία. Η αστυνομία δηλώνει ότι αναμένει 20.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες, που οι περισσότεροι θα κινηθούν ειρηνικά, αλλά έχει λάβει «όλα τα μέτρα» για όσους έχουν μεταβεί «για αλλότριους σκοπούς». Στις προηγούμενες συνόδους, το 2012 στο Σικάγο και το 2009 στο Στρασβούργο, υπήρχαν βίαιες συγκρούσεις, όπου η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκε μαζικά και με όλα τα «εξαρτήματά» της (δακρυγόνα, ελικόπτερα, σφαίρες) για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, επιτιθέμενη, ουσιαστικά, στο δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. 

Οι μετακινήσεις του πληθυσμού έχουν ήδη περιοριστεί σταδιακά τον τελευταίο καιρό, ενώ το Σαββατοκύριακο της αντισυνόδου έχουν ανακοινωθεί περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή διεξαγωγής της συνόδου, όσο και στα τρένα, εθνικές οδούς και αεροδρόμιο. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, αλλά πολλά από αυτά θα αναβάλουν την έναρξη ενώ κάποια που έχουν μετακινούμενους μαθητές από την ευρύτερη περιοχή, δεν θα ανοίξουν καθόλου.  Όλο το πακέτο της «ασφάλειας» είναι «τυποποιημένο» μπορούμε να πούμε, αν κρίνουμε και από άλλες συνόδους είτε του ΝΑΤΟ είτε των G20, από την εποχή της Γένοβα και μετά.

Από τις κεντρικές αρχικές ανακοινώσεις της Αντισυνόδου:

«Η Ουαλλία μπορεί να δει τις μαζικότερες διαμαρτυρίες μιας ολόκληρης γενιάς, καθώς 60 ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο συναντιούνται στο μέγαρο Celtic Manor στο Νιούπορτ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη για να σχεδιάσουν τον πόλεμό τους ενάντια στον κόσμο όλο. Οι προηγούενες σύνοδοι στο Στρασβούργο και στο Σικάγο, βρήκαν μπροστά τους χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες ενάντια στον πόλεμο, τη λιτότητα και την παγκόσμια ανισότητα. 

Από τις 30 Αυγούστου 2014 θα συγκεντρωθεί κόσμος στην Νότια Ουαλλία, για διεθνείς δράσεις που περιλαμβάνουν πορεία το Σαββατοκύριακο και αντισύνοδο, κατασκήνωση ειρήνης για μια εβδομάδα και διαμαρτυρίες κατά την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου.

Το ΝΑΤΟ είναι η στρατιωτική συμμαχία που δένει την Ευρώπη στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μια εξωτερική πολιτική όλο και πιο μισητή σε όλο τον πλανήτη...

Ο πόλεμος είναι ο εχθρός των φτωχών. Οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν όσο τα φτωχότερα 3,5 δισεκατομμύρια. Το ετήσιο κονδύλι που χρειάζεται για να τερματιστεί η πείνα στον κόσμο είναι 30 δισ. δολάρια, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι 530 δισ.δολάρια το χρόνο.

... Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 500.000 άνθρωποι απευθύνθηκαν στις τράπεζες τροφίμων τον περασμέο χρόνο...»

Ευχαριστούμε τη Σίσσυ Βωβού για τις πολύτιμες πληροφορίες

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)